Волиняни домовилися з поляками доглядати могили українців

Волиняни домовилися з поляками доглядати могили українців
Делегація Ковеля, побувавши у Польщі, домовилася з владою Хелма співпрацювати у питання догляду за старим православним кладовищем у цьому польському місті.

Про це повідомив заступник ковельського міського голови Ігор Прокопів, пише газета «День».

Нині старе православне кладовище, яке розташоване в історичному центрі міста Хелм, належить до території римо-католицької парафії базиліки Різдва Пресвятої Діви Марії. Між тим зачиналося воно біля власне православного храму, бо й місто заснував князь Данило Галицький як Холм.
Крім українців тут поховані росіяни, поляки, представники інших національностей, поєднані спільною історією цього регіону. Деякі могили датуються навіть кінцем XIX століття.

Православне кладовище у Хелмі
Православне кладовище у Хелмі


І саме тут знайшов свій останній спочинок прем'єр уряду Української Народної Республіки в еміграції (1921 – 1922 років), професор таємної Української Політехніки у Львові, український громадсько-політичний і державний діяч Пилип Пилипчук. З 1926 по 1939 рік він мешкав у Луцьку, а помер у Хелмі.

Могила прем'єра уряду УНР Пилипа Пилипчука у Хелмі
Могила прем'єра уряду УНР Пилипа Пилипчука у Хелмі


Пам'ятник на його могилі є, проте він давно потребує заміни. І саме цим нині переймаються на Волині, бо голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук підписав доручення «Про упорядкування, догляд та підтримування у належному стані місць української пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій на кладовищах Люблінського воєводства Республіки Польща».

Оскільки Хелм є містом-партнером Ковеля, тут з приводу спільного догляду поховань побувала делегація з Волині на чолі з заступником ковельського міського голови Ігоря Прокопіва.

«Православне кладовище у Хелмі – порівняно невелике. Наразі католицька громада гарно доглядає за похованнями, за що ми і подякували заступнику президента Хелма Станіславу Мостицькому. Утримувати місця поховань предків у належному порядку – це спільна справа, це необхідно заради історичної правди. Ми також сприяємо польській громаді Ковеля у догляді за похованнями тут, у нашому місті», - повідомив Ігор Прокопів.

«Ми домовилися з владою Хелма про співпрацю у цій святій справі, а також обговорили питання щодо реконструкції пам'ятника на могилі Пилипа Пилипчука», додав заступник ковельського мера.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не Хелм,а ХОЛМ.Вони ж не називають наш Львів-Львів, а -Львув
Відповісти
Останні новини
Волиняни домовилися з поляками доглядати могили українців
03 листопад, 2013, 08:52