Скандал із «Західінкомбанком»: прокурору ‒ недовіра, банкові ‒ ультиматум

Скандал із «Західінкомбанком»: прокурору ‒ недовіра, банкові ‒ ультиматум
Вкладники «Західінкомбанку» висловили недовіру голові управління Нацбанку області Олександру Бєліку та прокурору області Андрію Параці.

Таке рішення вкладники прийняли 5 листопада під час зборів біля стін «Західінкомбанку» на проспекті Перемоги.

Збори тривали близько двох години. Потому учасники акції перекрили рух транспорту на проспекті Перемоги.

Люди близько години не давали проїхати жодному авто, чекаючи представників прокуратури та НБУ. Прийшов до присутніх лише прокурор міста Сергій Данілін.

ВКЛАДНИКИ: 5 РОКІВ НЕ МОЖЕМО ОТРИМАТИ ГРОШІ

Близько 14 тисяч вкладників «Західінкомбанку» п’ять років намагаються отримати свої гроші, які довірили фінустанові. Мова йде про суму у понад 320 мільйонів гривень.

Голова ініціативної групи вкладників Любов Лещук розповіла, що ні обласна, ні міська влада, ні суди, ні прокуратура допомогти людям не в змозі.

Вкадник демонструє вартість ліків, яких йому вистачає на кілька днів
Вкадник демонструє вартість ліків, яких йому вистачає на кілька днів


1 жовтня під час чергових зборів постраждалі прийняли звернення до Президента України Віктора Януковича. Втім в адміністрації звернення перенаправили до НБУ. А там радять знову ж таки звертатися до суду.

Втім навіть ті вкладники, які виграли суди, отримують свої вклади або дуже повільно і малими сумами, або ж узагалі чекають.

Представники «Західінкомбанку» пояснюють: віддати депозити їм заважає те, що ряд бізнесменів не повертають кредити, взяті у банку. Називають імена депутата Луцької міської ради Романа Бондарука, його брата, члена виконкому Юрія Бондарука, бізнесменів-братів Кобаків, підприємця Василя Токарського, Івана Рижука.



Голова правління ПАТ «Західінкомбанк» Галина Скиба під час зборів повідомила вкладникам, що банк звернувся до прокуратури, аби розгляд питання перейшов з господарської у кримінальну площину.

ПРОКУРАТУРА: ВЕДЕТЬСЯ СЛІДСТВО

Прокурор міста Сергій Данілін повідомив, що справу розслідує міліція. А правоохоронці поки що не підтверджують "версію", що у проблемах банку винні саме згадані бізнесмени.

«На сьогодні слідчим відділом міськвідділу внутрішніх справ розслідують об’єднане провадження, яке включає у себе більше тисячі потерпілих по фактах невиконання рішень судів. Громадяни неодноразово, аби повернути гроші зверталися у банк, банк їх "годував обіцянками". Після цього люди зверталися до судів. Є судові рішення, які зобов’язують банк виплатити кошти, вкладені громадянами. Відтак в полі розслідування цих проваджень - питання про те, чому ж банк не виплачує гроші», - пояснює прокурор Луцька Сергій Данілін.

Він зазначає, що серед тих, кому банк не повертає гроші - вкладники не лише з Луцька, а й з інших міст і областей.



«Про отримання кредитів саме цими людьми (бізнесменами, яких банкіри звинувачують у проблемах банку, - ред.) мені нічого не відомо. Я не бачив жодного договору, що саме ці люди отримали кошти. Люди поєднують ці прізвища з компаніями, які отримували гроші, адже їх отримували не фізичні особи, а юридичні. Хто їх власник і який стосунок люди мають до цих компаній, встановить слідство», - додає прокурор.

БАНК: ФІНУСТАНОВУ ВЕДУТЬ ДО БАНКРУТСТВА

Представники банку вважають, оскільки вони почали тиснути на боржників, імідж фінустанови будуть псувати.

«Міська рада більш-менш прихильно ставиться. Ми сподіваємося, що на наступній сесії буде розглянуте і проголосоване рішення, яке нам допоможе. Але несподівано обласна рада долучилася до цього процесу і післязавтра хочуть голосувати проект рішення, яким вимагають ліквідації банку», - зазначила Галина Скиба.


Представниця «Західінкомбанку» додає, що власник контрольного пакету акцій банку Арсен Іванющенко виконує угоду 2009 року про оздоровлення банку, а установа намагається за рахунок нових клієнтів заробити кошти і віддати борги.

***

Присутні на зборах вкладники не розуміють, чому банк надавав величезні кредити особам, які не можуть віддати гроші. Деякі пропонують банку самому взяти кредити і за рахунок них розрахуватися з людьми.

Чимало з присутніх вважають, що у справу вплутують політику.

«Мені немає діла до боржників банку. Я їм кредити не давав. Ми просто хочемо отримати свої кошти», - каже вкладник Володимир Духовний.

Вкладники й надалі готові проводити акції протесту. Вони вимагають розслідування Генпрокуратури та виплату банком вже з 1 грудня відсотків і вкладів у тих випадках, коли є рішення суду. Наступна зустріч вкладників відбудеться 3 грудня 2013 року.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
люблю банк і поважаю прокурора...а оті старі дурні хотіли дуже великих доходів на скромні депозити?
Відповісти
любіть такий банк...покладіть туди всі свої гроші і збагатіться...якщо так його любите.....
Відповісти
то не треба тим "дурням" було казати про тц депозити,а тим більше, брати їх в них,щоб ті "молоді" та "розумні" на Х5 їздили! руки хай відсохнуть всім за такі речі, а також тим, хто пише про "дурнів"
Відповісти
то всі вкладники мали договір з отим банком. Причому сьогодні перекрита вулиця і я в автобусі? Я до банку НЕПРИЧЕТНИЙ!
Відповісти
ВИ ВСЕ ПЕРЕПУТАЛИ!!!КАЗАЛИ ВАМ біля ОДА збиратись!!!
Відповісти
Назад, челядь в пекло!
Яка ти Єва?Ти недоумок!
Відповісти
Якщо сьогодні ми не допоможемо вкладникам Західінкомбанку, то цей беспредел чекає багатьох. Зековська влада керує по понятіях і, на жаль, розуміє тільки силу... A хто цього не розуміє- то на місці цих "старих дурнів" будете стояти ви і ваші батьки...
Відповісти
Панове Осіпов та Бондарук припиніть писати недолугі коментарі, які принижують жертв ваших афер у Західінкомбанку. Майте хоть грам совісті!
Відповісти
Я нікого "Не путав" і нічого не переплутав. Шкода ошуканих банком, але у нас "домкратія"...
Відповісти
до чого тут демократія???? закон-є закон, лише чомусь банк банкрутом вперто не визнають!!! до чого тут демократія в країні??? тут гендерна нерівність,так, тут безпрєдєл,бидло,хабарництво,хамство,челядь,заздрісники, алкаші,нарікі,але до чого тут демократія???
тут-стріляти треба всіх хто при владі,будь якій...
а людям, яких мало утт залишилося,але є, дати можливість жити,а не лише жити "для себе"!!!
коли таке настане?
коли цей банк назвуть банкрутом та кошти віддадуть вкладникам?
цирк!
спалити всіх там і владу, разом з тими хто їх покриває-мєнтярами, щоб вашим дітям так жилося,як ви себе ведете!
Відповісти
привіт усім лохам з чарівної норвегії! передаю привіт вовку, п"ю смачний глінтвейн та пакую чемодани на кариби, бо взимку тут прохолодно. мені відмитих грошенят надовго вистачить, а ви собі і далі бастуйте!
Відповісти
Ти думаєш, ніхто не знає як ти передоручив "свої" гроші
коханці Боденковій, у вигляді нерухомостей (квартири)? Помиляєшся!
Відповісти
В банку на рахунках повно грошей, достатніх для виконання всіх зобов'язань. Це підтверджує і НБУ.
Відповісти
Останні новини
Скандал із «Західінкомбанком»: прокурору ‒ недовіра, банкові ‒ ультиматум
05 листопад, 2013, 16:10