Смертельні «тайфуни» прийдуть в Україну за п'ять років, – вчені. ВІДЕО

Смертельні «тайфуни» прийдуть в Україну за п'ять років, – вчені. ВІДЕО
За п'ять років на Україну може "напасти" такий ж тайфун, який лютував днями у Південно-Східній Азії.

Тайфун Хайянь зрівняв з землею міста на островах серед океану та вбив тисячі людей, - йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Подібний тайфун цілком може повторитися і на континенті. Це не "страшилка" про далеке майбутнє, а лише питання часу.

"Це схоже на кінець світу", - так кажуть ті, хто бачив стихію зсередини. Шквальний вітер зриває дахи, викорчовує дерева і здатний, як пушинку, підняти в повітря машину. Про людей - годі й казати.

В Інституті екології пояснили, як народжується лихо: "Потік теплого вологого повітря вгору, і на якомусь етапі енергія вивільняється, і висхідні рухи перетворюються на кругові".

Циклон, що зароджується над поверхнею океанів, часом лишає на суші жахливі наслідки. Як кажуть експерти, Україні з географією пощастило, але і до нас шквали доходять дедалі частіше. Так, смерчі біля Одеси і Криму насторожують фахівців.



"Навіть на Чорному морі є невеличкі смерчі. Вони почастішали, такі явища. І в принципі, на майбутнє, можна припустити, що вони будуть повторюватися частіше. Все питання часу", - зауважила еколог Марія Сторчило.

На сумнозвісних Філіппінах швидкість вітру наблизилася до 100 м/с. Наш максимум в рази менший - в Карпатах часом задуває 40 м/с, на рівнині 35 м/с.

"Ми знаходимося трошки в іншому кліматі. Такого, що відбулося на Філіппінах, найближчі п'ять років в Україні, думаю, точно не буде", - заявив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко. А що буде далі - невідомо. Клімат невпинно змінюється.

Екологи наголошують: наслідки вже очевидні. Метеорологи не можуть заперечити: ту-таки Європу взяв у полон ураган Святий Юда. І це не фантастика.

"Те, що його існування було не типовим - це є факт. Урагани, тропічні циклони - вони характерні для більш південних широт. На територію Європи надзвичайно рідко заходять. А тут дійшли майже до Петербурга", - прокоментувала метеоролог Наталя Швень.

Такі зміни клімату заводять синоптиків у глухий кут. Якщо побачити майбутню стихію вони можуть, то спрогнозувати її силу, а отже попередити людей, - не завжди.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Панове журналісти ваша професійність та ерудиція вражає.
("Тайфу́н (от кит. трад. 颱風, упр. 台风, пиньинь: táifēng, палл.: тайфэн, через англ. typhoon) — разновидность тропического циклона, которая типична для северо-западной части Тихого океана.)
Звичайно кожна жаба своє болото хвалить але ну нехай озера, болота, річки це наш океан. Де ви блін тропіки знайшли.
("Ми знаходимося трошки в іншому кліматі. Такого, що відбулося на Філіппінах, найближчі п'ять років в Україні, думаю, точно не буде", - заявив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко. А що буде далі - невідомо. Клімат невпинно змінюється.)
Фігасобі ми в іншому кліматі. Якщо через п'ять років клімат у нас сприятиме тайфунам повірте за 5 років нас тут вже не буде і половини континента теж.
Ще розлив води від танення льодовиків я зрозуміти можу а ось зі зміною вісі землі настільки без стороннього сильного фактору я не можу.
Відповісти
Останні новини
Смертельні «тайфуни» прийдуть в Україну за п'ять років, – вчені. ВІДЕО
12 листопад, 2013, 08:11