Розкол УПЦ МП – це спроба загарбання України, – митрополит Михаїл

Події, які відбуваються останнім часом в Українській православній церкві Московського Патріархату, є спробою утворити в Україні «острівки Росії», - вважає митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Таку думку він висловив 28 лютого під час прес-конференції.
За словами владики, нинішня ситуація може призвести до прямого підпорядкування церков Московського патріархату Російській православній церкві.

«Вони хочуть змінити статут у двох принципових моментах. По-перше, хочуть зняти статус з предстоятеля як пожиттєво обраний. Тобто архієреїв призначатимуть в Москві. По-друге, хочуть відмовитися від самостійності та незалежності в управлінні. Це пряме підпорядкування РПЦ», - заявив Михаїл.

Митрополит зазначив, що хто є власником церкви, той є власником землі, на якій вона розташована. Тому підпорядкування церков Російській православній церкві перетворить ці храми на «острівки Росії, які розростуться в цілі території».

«Ми бачимо «велику любов» північного сусіда. Це буде як в XVIII-XIX столітті, коли всіх архієреїв перевели в Сибір. Сюди приїде той, хто не любить України. Ми не можемо бути байдужими до цих процесів, адже тут іде чиста політика не в нашу користь», - додав владика.

Як приклад політики Михаїл наводить випадок з Одеським митрополитом Агафангелом.

«Агафангел заявляє, що треба обирати Путіна президентом Росії. Який стосунок має Одеса до виборів у Росії? Політика це чи ні?», - зазначив Михаїл.

Нагадаємо, 21 лютого відбувся Священний Синод УПЦ МП попри те, що його скасував предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир своїм офіційним листом. Синод був скликаний митрополитом Агафангелом, прихильником Російської православної церкви, який нещодавно відкрито висловив підтримку кандидату на пост Президента РФ Володимиру Путіну. На Синоді прийняли рішення про створення Комісії для підготовки змін до статуту, внаслідок яких архієреїв будуть призначати тільки з благословення Патріарха Московського.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розкол УПЦ МП – це спроба загарбання України, – митрополит Михаїл
29 лютий, 2012, 09:35