«Нехай собі пише», - письменник Лис про критику Коротича

«Нехай собі пише», - письменник Лис про критику Коротича
Волинський письменник Володимир Лис вважає недоречною критику його роману «Маска» колишнім редактором журналу «Огонек» Віталієм Коротичем.

Нагадаємо, відомий письменник і журналіст, колишній редактор популярного журналу «Огонек» Віталій Коротич розкритикував пригодницький роман «Маска» волинянина Володимира Лиса, заявивши, що «в силу своей провинциальности автор потерял возможность сделать хорошее чтиво».

Натомість Володимира Лиса дивують закиди Віталія Коротича. Волинянин каже, що це критика без аргументів.

«Віталій Коротич має право висловлюватися, як хоче, звичайно. Але я думаю, що в даному випадку я став жертвою його ненависті до Оксани Забужко. Колись, у 90-ті роки, вона про нього досить критично писала. Я думаю, що він це все запам’ятав, і я побічно став жертвою», – каже Лис.

Крім того, Володимир Лис переконаний, що Коротичем керує «дивне бажання принизити українського автора».

«Це людина із дивною зневагою і ненавистю до всього українського» – вважає письменник з Волині.

«Він пише, що граф одяг свій кращий костюм, і чому я не описую. Ну, це ж дурниця. А чому я маю описувати все і деталізувати?» – дивується письменник.

Все ж Володимир Лис вважає, що місцями Віталій Коротич пише відверту неправду. «Він пише, що поміщиця, прибувши до Санкт-Петербурга, поселилася в «каком то из переулков возле Невского проспекта». Але у мене в романі чітко написано, що вона поселяється в заміській резиденції князя Адама Чорторийського! Ніякої мови про «переулок» немає», - каже письменник.

Лис продовжує: «Коротич пише, що я лише згадую про «красивий пістоль», а не описую його. Але от я цитую, як ідеться в романі: «До того ж пан Здіслав як мало хто цінував родові традиції. А старовинним пістолем, який дістався йому, пройшовши через руки кількох поколінь войчин, дуже пишався. Липньов добре пам’ятав цей пістоль: великий, з вигадливою різьбою на руків’ї і срібною інкрустацією на ложі. Він пам’ятав, як захоплено розповідав войчина історію зброї, яка дісталася його далекому предкові під час походу на турків на початку 17 століття». І далі, через речень п’ять: «Він підняв великий, дорогооздобленний пістоль і почав розглядати гравіювання і срібну інкрустацію».

«Щодо пеньюарів - теж неправда. Бо я пишу не про волинську поміщицю, а про Гелену Зеленську – вона з Польщі приїхала», - каже Лис.

Окрім того, він каже: є у романі «Маска» і описи тогочасних Луцька і Новограда-Волинського. «Аби казати, що там немає описів – треба або не читати, або спеціально перекручувати», - вважає Володимир Лис.

Тим не менш, така критика Володимиру Лису настрій не псує, волинянин переконує, що з цього приводу особливо не переймається.

«Я до цього нормально ставлюся. Краще, щоб говорили навіть щось негативне, аніж щоб мовчали. Але якщо критика аргументована, то це одне. А тут, вибачте, дурниця. Людина, якій уже за 70 років, яка сама багато чого написала, так висловлюватися? Та романіст може пропустити що завгодно. Я не зобов’язаний описувати. Я вважаю, що історична обстановка в романі відтворена доволі пристойно. Мені про це писали критики… Якщо би Коротич написав аргументовано, то я б дослухався», – зауважив Лис.

«Ну, врешті-решт хто такий Коротич? Романи написав хороші? Не написав. Критичні роботи? Не написав. Ну, втік колись з України, злякався Чорнобиля. Нехай собі пише. Хоча «Огонек» він колись зробив непоганим. Це факт», – додав Володимир Лис.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Ну, врешті-решт хто такий Коротич?" - "и тут Остапа понесло"(с)
Відповісти
На все 100% Коротич прав!!
Роман нулевой, впрочем, как и "писатель" Лис.
Его уровень - это хуторская школа и гадание на заварке.
Відповісти
Погоджуюсь , що Лис маріонетка і в редакції "Волині" добре всі знають, що він займається плагіатом!
Відповісти
А кто такой Лыс? Рядовой корреспондент Советской Волыни? И что он написал?
Відповісти
А хто такий Кононович? Рядовий комуніст філії російських буржуазних комуністів.
Відповісти
Письменник В.Лис все далі стає популярним в нашій країні і завойовує все більшу аудиторію читачів. У нього чудові романи! Любіть своє, рідне, українське!!!
Відповісти
Не достойно. Краще б змовчав.
Відповісти
Коротич - жид пархатий. Жид намалює лінію, а всі пархаті кричать: "Геніально!". А зробить щось достойне українець, то кругом заздрість і обсирання. Змагання - хто більше лайна виллє. Отакі ми, "лучани". "Змагайтеся": Бог вам воздасть. І тут пишуть жиди, бо вони прокляті усім світом.
Відповісти
Розплакався.
І жид Коротич не святий, і зі свого Лиса Микити не чого ікону робити.
Ви хоч читали Лиса?
Відповісти
Не є прихильником Лиса, але про примітивну людську мстивість і злопам'ять коротичів знаю.
Відповісти
Такі да -ж\д злопам"ятні і мстиві. Знаю з власного досвіду.
Відповісти
тут коротичу явно підгавкує отой левчук, баба-яга ше та, тільки обсирає усіх, невдаха. а Лис то класний автор і вдавітьсяяяя маргінали
Відповісти
прочитала 2 романи Лиса - супер,а жиди жидами...дивують ті що підписуються лучанами ...
Відповісти
Тобто лучани – сім'я Гітлера? За партію "Свобода" і краще дурний українець ніж розумний жид чи москаль? Саме тому так добре живете. Роззерніться на Волині життя найгірше в Україні. Але ви сидіть і пишайтеся собою, своїм болотом і Лисом, з його шизонутими сексуальними збоченнями.
Відповісти
"Саме тому так добре живете". Що "розумні" жиди керують Україною, а різного роду мемзери і шабес-гої алли їм прислуговують.
Відповісти
Значить ви настільки безталанні, що хто хоч вами керує. А зараз вами керує відчуття всепоглинаючої гордості. Ніби ви маєте відношення до каракуль Лиса. Але раз ваше – значить добре. Краще б Уласа Самчука почитали би – може хоч трішки б мізків на росло. А то в періодах між Донцовою почитати і Лиса і відчути себе богемною еліткою. Вчитись! Думати! Лише самих себе звинувачувати у власних бідах!
Відповісти
Виправдовування ніколи не було ознакою впевненості і не робить честі Лису. "Чого я повинен описувати?" "історична обстановка в романі відтворена доволі пристойно" і т.д. - не повинен, як і не повинен кожен читач чи критик вважати такий твір бездоганним!
І ще - ви читали погану критику про "Століття Якова"? Отож-бо!
Відповісти
Ну если писатель мирового уровня,то простой вопрос: сколько продано книг за пределами Волыни и на скольких языках?
Відповісти
Останні новини
«Нехай собі пише», - письменник Лис про критику Коротича
18 листопад, 2013, 15:04