На фартухах оживає забутий розпис: лучанка створила бренд домашнього текстилю Maliovka

На фартухах оживає забутий розпис: лучанка створила бренд домашнього текстилю Maliovka
Лучанка Наталка Воскресенська створила власний бренд домашнього текстилю Maliovka із зображенням автентичного самчиківського розпису.

Яскраві та колоритні фартухи та екосумки Наталки – не просто якісний текстиль, необхідний вдома, а й справжні витвори мистецтва, в яких відроджується забутий самчиківський розпис.

«Я хочу, аби про цей розпис знав кожен. Хочу популяризувати українську народну творчість, а саме самчиківський розпис – нематеріальну культурну спадщину України, про яку більшість і не знає», – каже Наталка.

ДОВІДКА. Самчиківський розпис зародився на південно-східній Волині на межі з Поділлям. Ним селяни розписували хати як ззовні, так і всередині, а також побутові речі, скрині, меблі, задки возів та саней. Вважалось, що розмальована хата є певним оберегом, а також візитівкою господині. Як правило, зображали тварин, птахів, квіти. Улюбленими мотивами самчиківських розписів є зображення дерева життя як символу роду.
Особливо славилися своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області.
З часом традиція розпису майже зникла, її почали відроджувати у 60-х роках ХХ сторіччя. Зараз найвідомішим майстром розпису є Віктор Раковський.



Саме про цього художника Наталка дізналася випадково на одному із майстер-класів народного мистецтва.

«А потім я написала Віктору у фейсбуці і між нами одразу виникла дружба, яка стала ще міцнішою завдяки нашій спільній справі – він малює «мальовки» для моїх фартушків та сумок, а я вже далі займаюся процесом їх перетворення у вишивку. Я була у нього в гостях, на Хмельниччині. Віктор – директор місцевої художньої школи, дуже відкритий, добрий… Ми домовилися, що наступна моя поїздка до нього буде не по роботі, а з відпочинком і він вчитиме мене малювати», – розповідає засновниця бренду Maliovka.



Наталка Воскресенська жартома називає себе «моделлю на пенсії», бо у студентські роки працювала моделлю за контрактом у Китаї та Японії, знімаючись для фешн-каталогів. За освітою – інженер-електромеханік. Ідея започаткувати власну справу, але не буденну, а з «родзинкою», виникла минулого року.

Саме у цій справі Наталка дуже вдало поєднує свої вміння – як ексмодель позує на фотосесіях у власних фартушках, знімає тік токи, а як інженер добре розуміється на технологічних процесах.

«Спочатку я вела блог із розладів харчової поведінки, бо ця тема була мені близькою, адже я бачила, з чим стикаються моделі у своєму житті. Згодом мій блог став кулінарним, я готувала страви для 7 тисяч підписників і якраз тоді мені подумалося, що доцільно готувати у якихось особливих фартухах. Так виникла Maliovka», – розповідає Наталка Воскресенська.

До речі, назва «мальовка» – невипадкова. Так на Хмельниччині називають усі зображення самчиківського розпису.

Поки бренд Maliovka представлений лише фартухами та сумками-шоперами, але у найближчих планах Наталки – розширення асортименту.

«Розумію, що справу треба масштабувати, тому у розробці – шкарпетки із самчиківським розписом та хустки, ескізи яких я чекаю», – ділиться планами лучанка.

Привабив самчиківський розпис Наталку своїм контрастом кольорів, яскравістю, неідеальністю розмірів – на фартухах наче справді оживають «мальовки» давніх народних майстрів.

«Як правило, розпис сюжетний, ми ж наносимо на вироби частини сюжету – у цьому і задум. Ясно, що ціна українського виробника – це не ціна китайських речей. Мій фартух коштує 1300 гривень, сумка-шопер – 460, але це суперякісна тканина, унікальний розпис… Поки у мене немає власного виробництва, я замовляю вишивку та пошиття у підрядників, відповідно це теж впливає на ціну», – зауважує Наталка.

Окрім власного виробництва, лучанка мріє про те, аби Maliovka стала великим унікальним брендом домашнього текстилю.

Для масштабування та розвитку своєї справи Наталка відвідувала лекції акселераційної програми «Відважна» від Дія. Бізнес у Луцьку.

Нагадаємо, що програма-акселератор «Відважна» була запроваджена мережею центрів Дія.Бізнес за підтримки Міністерства цифрової трансформації України і Офісу з розвитку підприємництва та експорту за сприяння глобальної ініціативи She’s Next Empowered by Visa для українок, які заснували мікро- чи малий бізнес.

«Я досі ходжу на лекції в Дію.Бізнес, щоб знати, як продати. У мене був період, коли я займалася маркетингом та SMM, але я розумію, що цих знань мені замало. Відвідуючи лекції «Відважної», я реально отримала глибші знання у сфері ведення бізнесу, навчилася вираховувати собівартість, точку беззбитковості, змогла подивитися на свою справу більш масштабно і тепер чітко знаю, якою буде Maliovka у недалекому майбутньому», - ділиться думками Наталка Воскресенська.

Автор: Ірина КОСТЮК
Фото: автора та з особистого архіву Наталки

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже красива лучанка. Хоч води напийся. Українська непідробна краса. Нехай їй буде щастя!!!
Відповісти
Останні новини
На фартухах оживає забутий розпис: лучанка створила бренд домашнього текстилю Maliovka
24 жовтень, 2023, 17:23