Більш як третина водіїв у Луцьку користуються ременями безпеки за кермом

Більш як третина водіїв у Луцьку користуються ременями безпеки за кермом
У Луцьку 37,9% водіїв пристебаються ременями безпеки під час керування автомобілем. Про це свідчать дані дослідження "Рівень користування ременями безпеки серед водіїв у містах України”, - повідомили у Центрі демократії та верховенства права.

Досліджені 18 міст за результатами можна умовно розділити на групи: лідери, прогресуючі та відстаючі міста. До групи лідерів увійшли 4 міста, що мають показники понад 50%. Перше місце традиційно посідає Київ, де виявлений показник склав 67,1 (+18,9 відсоткових пунктів відносно 2020 року).

Друге і третє місця у рейтингу посіли Львів (62,0%) та Житомир (55,7%) та Рівне (52,6%).

До групи відстаючих міст – тих, що мають показники менше ніж 30% - увійшли Одеса з показником 24,8%, Кропивницький (21,8%) та Миколаїв (17,3%). Решта 11 міст, серед яких і Луцьк, входять до групи прогресуючих, маючи показники між 30 і 50%.


Під час дослідження порівняли також ці показники із 2020 роком. В розрізі трьох останніх років, ситуація з користуванням ременями безпеки показала значне покращення майже у всіх досліджуваних містах.


У зв’язку з воєнними діями, або наближеністю воєнних дій, або з високою інтенсивністю обстрілів й високою концентрацією Сил Оборони України, у 2023 організатори не проводили дослідження у Харкові, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Дніпрі, Запоріжжі та Херсоні, а також у містах Луганської області та Криму.

"Міжнародні дослідження беззаперечно засвідчують, що ремінь безпеки – найефективніший спосіб зберегти життя та здоров’я у випадку аварії, тому законодавство вимагає обов’язково користуватись ним. Саме з цієї причини ремені безпеки є одним з головним факторів уваги Кампанії “За безпечні дороги” починаючи з 2016 року. Ми раді, що за ці роки Україні вдалося досягнути значного прогресу, який підтверджують дослідження”, – переконана директорка Центру демократії та верховенства права Олеся Холопік.

Нагадаємо, що чинні ПДР зобов'язують пристебатись усіх і водіїв та пасажирів як переднього так і заднього сидіння. Адміністративна відповідальність за порушення користування ременями безпеки сьогодні становить 510 грн.

Довідка. Дослідження проводилося методом спостереження, відповідно до настанов Всесвітньої організації охорони здоров'я "Seat-belts and child restraints: a road safety manual for decision-makers and practitioners" (2009).
Середня вибірка водіїв у кожному досліджуваному місті склала 1681 осіб, а загалом – 30260 осіб. У кожному місті заміри проводились у 4-6 місцях, розташованих в різних частинах міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Більш як третина водіїв у Луцьку користуються ременями безпеки за кермом
25 жовтень, 2023, 10:20