В центрі Луцька поставлять 4-метрову «Диво-писанку»

В центрі Луцька поставлять 4-метрову «Диво-писанку»
До Великодніх свят волинські художники розмалюють чотирьохметрову писанку, яку до Дня Незалежності повезуть до Києва на виставку в Музей національної архітектури й побуту Пирогово.

29 лютого відбулась прес-конференція з нагоди старту розпису «Диво-писанки» Луцька у рамках Всеукраїнського проекту «Парад вишиванок 2012».

За словами голови оргкомітету проекту Ігоря Добруцького, в Києві на День Незалежності України в рамках проекту «Парад вишиванок 2012» відбудеться Всеукраїнський парад писанок, участь в якому візьмуть яйця-писанки із 24 регіонів України.

Потім всі вони «на все життя» будуть встановленні в Музеї національної архітектури й побуту Пирогово, який, за словами Добруцького, на святкові дні відвідають понад вісімсот тисяч туристів.

Місто, яке оформить найкращу «Диво-писанку», отримає грошовий приз.

«Сьогодні не має ні в світі, ні в Європі ні в Україні такого масштабу писанки. Є такі, але вони зроблені з бетону і цегли, а ця писанка має біля сто кілограм», - зазначив голова оркомітету акції.

Щодо Луцької писанки, то вона, як і всі інші, має висоту 4 метри, ширину 3 метри та загальну площу приблизно 35 квадратних метрів. Її розмальовуватимуть волинські художники.

За словами начальника управління культури міськради Тетяни Гнатів, наразі вже є розроблена творча концепція розпису писанки, але що конкретно на ній зобразять – тримається в секреті.

«Вона буде розписана в традиційному волинському орнаменті і презентуватиме традиції саме нашого регіону», - зауважила Гнатів.

Розмальовуватимуть луцьку «Диво-писанку» у приміщенні будівельного супермаркету «Нова лінія». Макет яйця-писанки виготовлено на авіазаводі імені О.К.Антонова зі спеціального пластику, який стійкий до будь-яких погодніх умов та пошкоджень. Також для розпису використовуватимуть міцну фарбу, аби писанка не втрачала колір.

Також Тетяна Гнатів зазначила, що на другий день Векодня «Диво-писанку» встановлять на Театральному майдані міста Луцька. Вона стоятиме там 40 днів.

На презентації проекту був присутній один з ініціаторів проекту «Парад вишиванок 2012», фронтмен гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка.

«Я з задоволенням в цьому беру участь, бо ми знаходимось на стадії зміни і відродження України і нашого менталітету. Якщо всі заходи відбудуться в тому обсязі, як ми зараз мріємо, то це змінить Україну суттєво, чого ми як раз і чекаємо», - сказав Олег Скрипка.

До слова, перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук подарував Олегові Скрипці та Ігорю Добруцькому невеличкі сувеніри: волинський оберіг та волинську медовуху. Організатори «Параду вишиванок 2012» охоче похвалилися своїми подарунками.

Після прес-конференції ініціатори заходу намалювали перші візерунки на великій «Диво-писанці».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А президента запросять на свято чотиримеирових яєць? В нього до них особлива симпатія :-):-):-):-):-)
Відповісти
Ні ти не знаєш де візерунки
Відповісти
Останні новини
В центрі Луцька поставлять 4-метрову «Диво-писанку»
01 березень, 2012, 09:39