Подробиці загибелі юнака в міліцейському авто

Подробиці загибелі юнака в міліцейському авто
Смерть хлопця, який помер у міліцейському авто, викликає чимало суперечок. Правоохоронці переконують, що силу до затриманого не застосовували, свідки ж стверджують, що міліція використала електрошокер.

Подробиці трагедії опублікувало видання ТРК «Аверс» із посиланням на газету Віче-інформ.

Несподіваний і трагічний фінал отримала історія, що трапилася днями в містечку Турійську на Волині. У машині правоохоронців помер молодий чоловік, який влаштував перегони вулицями райцентру з працівниками ДАІ.

Правоохоронці стверджують, що близько 5:00 працівники взводу забезпечення супроводження роти дорожньо-патрульної служби ДАІ, підпорядкованої УМВС України у Волинській області, після відпрацювання Любомля поверталися до Луцька. Правоохоронці помітили авто, яке рухалося на шаленій швидкості з увімкненим дальнім світлом.

Працівники ДАІ намагалися зупинити машину, однак водій проігнорував вимогу міліціонерів. Правоохоронці розпочали переслідування автомобіля. Хлопець їхав із Ковеля у напрямку Турійська. При в’їзді у населений пункт на залізничному переїзді він пошкодив піддон картера автомобіля, тому зменшив швидкість. Однак, встиг доїхати до оселі, де проживав разом зі своєю нареченою. Там його затримали правоохоронці.

На місце події вони викликали слідчо-оперативну групу Турійського райвідділу міліції. Правоохоронці переконують: чоловік був збуджений, поводився агресивно та дуже опирався. Тому йому одягнули наручники. Після цього вирушили до райвідділу для оформлення відповідних документів. Дорогою до пункту призначення, за словами міліціонерів, чоловік кричав і намагався втекти, однак біля райвідділу він раптово заспокоївся, перестав реагувати на будь-що. Правоохоронці вирішили доставити його до Турійської центральної районної лікарні. Проте лікарі констатували смерть молодої людини.

Судмедексперт діагностував у померлого гостру серцеву недостатність. У міліції підкреслюють, що смерть настала не від побоїв, адже тілесних ушкоджень на тілі хлопця не було.

У людей, які стали свідками затримання юнака, інше бачення ситуації. Свідки переконують, що хлопчину били, він дуже кричав і благав не застосовувати до нього електрошокер. Люди чули тріск, а потім побачили у темряві іскри. Підозрюють, що смерть молодого чоловіка від гострої серцевої недостатності могла бути викликана саме застосуванням електрошокера. Затримання відбувалося на вулиці Ковельській на очах у сусідів.

«З’явився він тут, у Турійську, десь в березні, ‒ розповів Микола Медведенко, який мешкає у сусідньому будинку. ‒ Був людиною неконфліктною, не чув, щоб скандали влаштовував, дебоші. Любив машини та швидкісну їзду. В день, коли сталася ця трагедія, чув, що він втікав від ДАІшників. Можливо, йому це вдалося б, але пошкодив авто. Днище пропоров. Загнав машину у двір. Сліди масла видно досі. Його таки наздогнали. Усе бачила моя дружина. Вже вона розповіла, що його скрутили. На ньому один, чи навіть двоє сиділи зверху. А той хлопчина просився, кричав. Він ще досить ввічливо з ними говорив, без матюків. Потім ті міліціонери з ліхтарем щось шукали. І ніби вони до нього електрошокер застосовували. Були якісь іскри».

Смерть Владислава Юзефовича стала ударом для його нареченої. Вони мали одружитися цього року. Їх познайомила спільна подруга на початку лютого 2013-го року. Владислав, хоч сам із Маріуполя, жив у бабусі в Ковелі. Хлопець часто приїздив до дівчини. Врешті вони стали зустрічатися, а згодом вирішили оселитися разом.

Дівчина стверджує, що передчувала біду: всю ніч не могла заснути, задрімала на годину. Її сон перервав візит знайомого, який того ранку їхав у авто з Владиславом.

«Богдан прибіг до нас у квартиру і вигукнув: «Владика б’ють!» ‒ розповідає вона. Дівчина, накинувши халат, відразу вибігла на вулицю.

«Було темно, Владислав кричав: «Катя, мене били електрошокером, знімай це все на відео», ‒ продовжує дівчина. «Він наказав мені все, що відбувається, знімати на відео та фіксувати на диктофон. В мене є запис, де Владислав кричить за електрошокер», ‒ переконує вона. Катерина також стверджує, що Богдан бачив, як до її нареченого застосовували цей прилад.

«Я мала їхати тоді з Владиславом до райвідділу, однак одягнута була дуже легко, тож повернулася додому. Якби знала, чим все це завершиться, ніколи б з міліціонерами не залишила його самого», ‒ каже дівчина.

Спростовує Катерина Віннічук і твердження правоохоронців, що вони не били постраждалого. «Там лише варто було глянути на обличчя Владислава, і все було зрозуміло, ‒ стверджує Катерина. – Воно було дуже подерте. Коли Владика посадили в машину, на годиннику було десь 5:25, їхати до райвідділу 5 хвилин від сили. Смерть настала о 5:55. Де вони його до того часу возили чи що з ним робили? Казали, що коли обстежували машину, то бруд був скрізь. Може, вони його в машині ще били. Цього, мабуть, вже не дізнається ніхто…»

Цією справою зацікавилася прокуратура Волинської області. Тепер там з’ясовують, що стало причиною смерті чоловіка. Начальник управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Волинської області Тарас Безрукий розповів, що слідчий відділ прокуратури проводить досудове розслідування за фактом смерті 20-річного хлопця. Вжили першочергові заходи: опитали свідків, провели судово-медичне дослідження та розтин тіла.

На запитання, чи дійсно працівники міліції застосовували електрошокер, щоб вгамувати хлопця, прокурор заявив, що насправді ніхто не бачив прилад. А дехто зі свідків навіть не знає, який він. Він також уточнив, що при одному працівнику міліції був ліхтарик, що має подвійну функцію: світить прямими променями і з інтервалами. Міліціонер шукав за допомогою нього ключі від машини загиблого, які той викинув при затриманні.

До того ж експертиза не виявила травм, які можна було б отримати від електрошокера. Хоча, як відзначив Безрукий, електрошок не завжди залишає сліди на тілі. Разом із тим прокурор повідомив, що в штатне обмундирування правоохоронців електрошокер не входить. Хоча інформація ще додатково перевіряється. Прокоментував ситуацію й головний міліціонер Волині Олександр Терещук.

«Рішення, яке прийме прокуратура, повірте, ми сприймемо, ‒ заявив він. – Якщо винні міліціонери, буду клопотати перед прокуратурою, щоб вони були арештовані. Якщо вони винні, то понесуть відповідне покарання».

Також Олександр Терещук повідомив, що вже проведено багато експертиз і одна з них засвідчила, що загиблий юнак був в стані алкогольного сп’яніння. У це не вірить наречена Владислава Юзифовича Катерина Віннічук. Дівчина переконує, що Влад не зловживав спиртним і негативно ставився до паління, бо ж був спортсменом ‒ займався вільною боротьбою. З серцем у нього теж все було гаразд. Та й, крім цього, симпатизував церкві свідків Єгови, де алкоголь не в пошані. «Якщо у Владислава траплялися якісь труднощі в житті, він звертався до церкви, а не до горілки», ‒ розповідає Катерина.

«Біблію знав добре, але хотів знати ще краще, тож до нас часто приходили парафіяни церкви свідків Єгови і викладали йому основний Закон Божий. Він збирався прийняти хрещення. Я спочатку насторожено ставилася до цих уроків, але згодом це прийняла. Тепер і сама зрозуміла, що відповіді на свої питання потрібно шукати в книзі. Мені свідки Єгови дуже допомогли у цей важкий період, коли втратила Влада», ‒ каже дівчина.

Владислав був єдиною дитиною у сім’ї, без батька залишиться їхня спільна з Катериною дитина.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цитати із статті на volynnews.com від 14.11:

"Тарас Безрукий стверджує, що обставин, які давали б привід сумніватися в об’єктивності слідства - немає."
"Однак у прокуратурі розповіли, що під час розслідування стало зрозумілим, що міток від шокера на тілі затриманого не виявили."

Цитата із даної статті:

"До того ж експертиза не виявила травм, які можна було б отримати від електрошокера. Хоча, як відзначив Безрукий, електрошок не завжди залишає сліди на тілі."

Або журналісти щось перекручують, або прокуратура суперечить сама ж собі.
Відповісти
прокуратура всегда мусоров отмажет,они же свои-от государства
Відповісти
Катерина Віннічук вийди на зв'язок, [email protected] треба поговорити!!!
Відповісти
не реформують міліцію і не буде людських зарплат - там будуть ось такі дибіли.
Відповісти
Волинські "правоохоронці" за хабарі кришують збанкрутілий "Західінкомбанк".
Відповісти
Згвалтувань немає смерті під час затримання немає Як у Терещука усе послідовно. Напевне це вже помітили усі????!!!!
Відповісти
Останні новини
Подробиці загибелі юнака в міліцейському авто
21 листопад, 2013, 14:56