Луцьк вшанував священномученика. ФОТО

Луцьк вшанував священномученика. ФОТО
У Волинському країзнавчому музеї відбулося вшанування священномученика і страстотерпця Данила Волинського.

На імпрезу до музею прийшли духовенство, історики, країзнавці, братчики Луцького Хрестовоздвиженського братства та місцева інтелігенція, - пише Слово Волині.

Крім того, тут презентували ікону Данила Братковського, яку у стилі українського бароко написав молодий волинський художник-іконописець Дмитро Зінько.

"За останніх 300 років це перше вшанування Данила Братковського в історії Луцька. 311 років тому цей мученик помер за віру православну. Данило Братковський був братчиком Луцького Хрестовоздвиженського братства, займав досить високий пост у Польській державі, та будучи дуже тонкою людиною, поетом і військовим, що само по собі дивне поєднання, вирішив боротися проти ополячення і окатоличення українців", - розповідає кандидат філософских наук, доцент Луцького національного технічного університету, голова ВОГО "Християнський рух за життя" Антоніна Євтодюк.

Замолоду Данило Братковський навчався із Семеном Палієм (один з керівників антипольського повстання), тож недарма вирішив стати учасником і організатором ряду народних повстань на Правобережній Україні і в Галичині.

Коли поляки спіймали Братковського, то останні свої дні він провів у Стировій вежі (зараз там стортивна школа "Динамо"). За кілька днів до страти йому зачитали вирок і запропонували прийняти католицизм, інакше помре страшною смертю.

Але Братковський, на ту пору 70-річний дідусь, відмовився, запросив священика, посповідався, причастився, і написав заповіт, де чітко вказав, що "не заради заколотів він піднімав цю боротьбу, а заради віри православної".

За своє життя Братковський написав єдину книгу "Світ, по частинах розглянутий" старопольською мовою, яку ніби присвятив польському королю, але насправді зміст коротеньких віршів — підсумок життя і боротьби за визволення не тільки України, а й людської душі від гріхів.

"Близько десяти років тому голова Луцького Хрестовоздвиженського братства Андрій Бондарук почав роботу по відновленню пам'яті Данила Братковського. Він видав книгу Братковського, яка до того зберігалася в бібліотеці Вернадського. Виявилося, що про про Данила Братковського згадували в кінці ХІХ століття, зокрема В'ячеслав Липинський, але потім про нього чомусь забули. Однак у Бога нема забутих імен. Цьогоріч зібрався оргкомітет з луцької інтелігенції, попросили благословіння у митрополита Луцького і Волинського Михаїла на те, щоб канонізувати страстотерпця Данила Братковського. 27 червня на Соборі Київського патріархату його канонізували як місцевошанованого святого. У практиці православної церкви є традиція, що після кількох років місцево шанований святий стає загальноукраїнським", - каже Антоніна Євтодюк.

Як розповіли ініціатори дійства, на цьому вшанування пам'яті святого не закінчиться: на місці страти Братковського хочуть встановити пам'ятник, а колектив однієї з бібліотек міста висловив бажання носити ім'я славетного земляка.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк вшанував священномученика. ФОТО
27 листопад, 2013, 08:27