У Луцькраді не знають, як вшанувати луцького святого

У Луцькраді не знають, як вшанувати луцького святого
Депутати Луцької міської ради не погодили між собою, де в Луцьку мають розташувати пам’ятник святому мученику Данилу Братковському та пам’ятного знаку Християнського Милосердя.

Про це стало відомо під час 48-ої сесії Луцької міськради 29 листопада.

Громадський комітет запропонував вшанувати пам’ять святого мученика Данила Братковського певними заходами. Зокрема, люди запропонували 26 листопада зробити Днем вшанування пам’яті мученика, адже це – день його мученицької смерті. Доповідачем з цього питання громада призначили Богдана Шибу.

З-поміж іншого була пропозиція й про те, щоб передбачити необхідні кошти в міському бюджеті та організувати здійснення робіт з встановлення на стіні Луцького замку біля підземелля – місця ув’язнення мученика – меморіальної дошки, присвяченої Данилові Братковському, автором якої мав стати Микола Кумановський.

Також хотіли організувати проведення творчого конкурсу, виготовлення проектно-кошторисної документації та спорудження пам’ятника Данилові Братковському на місці його страти – площі Ринок.

А на Меморіалі Пам’яті сформувати історико-меморіальний комплекс Луцької Хрестовоздвиженської братської церкви з похованнями Данила Братковського та інших братчиків і перенести туди запланований пам’ятний знак Християнського Милосердя.

Нагадаємо, раніше це знак хотіли розташувати у Старому місті.

Під час розгляду питання виявилося, що є альтернативний проект рішення, доповідачем щодо якого став перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук. У новому документі пропонувалося призначити «конкурс» ще й на місце, де мав би бути пам’ятник Данилу Братковському.

Щодо цього були зауваження у Богдана Шиби. З його слів, місце встановлення пам’ятника має бути місцем страти Братковського. А історично засвідчено, що це була площа Ринок.

«Цей пам’ятник, окрім громадського значення, матиме ще й сакральне, щоб робити богослужіння, адже встановлюється в місцях, де мучився святий», – зазначив Шиба.

Після цього у сесійній залі виникло багато дискусій. Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що це питання надто важливе, щоб вирішувати його поспіхом. Із ним погодилися й деякі депутати.

Тож, після того, як проект рішення не підтримали, у міськраді домовилися перенести це питання на розгляд однієї з майбутніх сесій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцькраді не знають, як вшанувати луцького святого
29 листопад, 2013, 18:11