Ющенко розповів, що думає про Євромайдан

Ющенко розповів, що думає про Євромайдан
Попередник Віктора Януковича на посаді Президента Віктор Ющенко сказав, що думає про події в Україні.

Міркування колишнього президента опубліковане на його сайті RAZOM.ORG.UA.

Текст подаємо повністю.

Сьогодні в Україні втілюється один з найгірших сценаріїв розвитку подій після провалу саміту у Вільнюсі. Нереалізовані надії на укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та надзвичайна жорстокість розгону київського студентського мітингу - породили майже мільйонний Майдан в Києві та багатотисячні демонстрації в українських містах. На жаль, протистояння мирних мітингувальників з міліцією триває, стимулюється провокаторами, які використовують протестні настрої для вчинення радикальних дій та втягують сторони у ще більшу конфронтацію.

Я хочу висловити солідарність з активною позицією українських громадян, молоді, студентства, журналістів, громадських діячів, політиків, які вийшли на вулиці аби вимагати від влади реалізувати вибір європейського майбутнього української нації. Відданість цих людей демократичним цінностям, їхній патріотизм, чесність, порядність, готовність мирно захищати свої конституційні права заслуговує найвищої поваги з боку і влади, і опозиції. Голос цих людей має бути врахований у стратегії державної політики.

Ані влада, ані опозиція не мають девальвувати енергію людей, витрачаючи її на політичні акції, здійснення абсурдних чи малоефективних кроків. План справжніх дій давно мав бути запропонований опозицією, а організаційні основи Майдану мали бути системними та зваженими. Так можна було уникнути небувалої кількості постраждалих внаслідок брутальних дій провокаторів та спецпідрозділів міліції, а волю Майдану спрямувати на ті політичні кроки, які рятують країну від найжахливіших силових сценаріїв. Засаднича мета українських протестів - європейський вибір має бути збережена і актуалізована. Не можна забути, заради чого зібралися - анархізм сучасного Майдану має змінитися на європейську ідеологію.

Зараз є кілька днів для того, щоб зупинити загрозу подальшої ескалації. Бо політична ситуація стрімко втрачає ознаки цивілізованих демократичних практик. Українська міліція і Армія мають твердо триматися даної присяги служити українському народові і не виконувати злочинних наказів. Усі жорстокі побиття, усі прояви приниження людської гідності, особливо, умисні напади на журналістів українських та західних ЗМІ, мають бути публічно засуджені. Силовики, причетні до насильства повинні бути покарані, відповідно до законодавства. Мирні демонстранти, студенти, громадські діячі та журналісти, фотографи, оператори телеканалів, які висвітлюють події на вулицях, не становлять жодної загрози. Тому застосування сили до мирних протестувальників не можна виправдати в жодному разі.

Про невідворотність покарання усіх, хто перевищив свої повноваження і вдався до безпрецедентної жорстокості по відношенню до мирних громадян, має бути заявлено на рівні керівництва держави. Відмова від застосування сили має стати засадничою основою врегулювання ситуації.

Президент Віктор Янукович, та влада, в цілому повинні публічно відмовитися від будь-яких непродуманих радикальних дій. Питання запровадження надзвичайного стану має бути негайно знято з порядку денного як таке, що збурює ситуацію і жорстко протиставляє різні сторони українського політикуму і суспільства, а також різні регіони України.

Стратегічним інструментом, який може повернути країну на демократичний шлях розвитку і додати стабільності внутрішній ситуації, має стати якнайшвидше повернення до переговорів про укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Саме цей документ гарантує невідворотність курсу України на побудову демократичної правової держави. Сторони мають докласти максимальні зусилля для повернення асоціації з ЄС як ключової складової плану дій по виходу з політичної кризи. Волю до цього має продемонструвати кожна політична сторона – і влада, і опозиція.

Політичний діалог має бути встановлений негайно між владою та опозицією за участі європейських представників – як окремих країн-членів, так і основних інституцій Євросоюзу. Має з’явитися робочий колегіальний орган на основі українського парламенту, за участю як учасників протесту, так і журналістів. Напрацьовані кроки мають бути публічно прийняті сторонами як зобов’язання і чесно виконані. Всі зусилля мають бути направлені зараз на пошук цивілізованого політичного врегулювання кризи шляхом діалогу.

В результаті проведених переговорів та ухваленого плану дій має бути сформований новий склад Уряду Національної Єдності, який би мав довіру всієї української нації та відповідав її основним політичним вимогам. Чинний Уряд має піти у відставку за ті наслідки, які спричинили його непрофесійні ситуативні рішення та дії, в тому числі ухвалені під тиском Росії.

У парламенті має з’явитися значима група депутатів, яка має офіційно задекларувати свою орієнтацію на європейський політичний курс і сприяти ухваленню законопроектів, які були визначені як умови для укладання Угоди про асоціацію і заблокувати спроби змін чи скасування уже ухвалених законів. Так відновлення переговорів про Угоду отримає необхідну законодавчу основу.

Органи місцевої влади також мають засвідчити відданість європейським цінностям. З боку місцевих органів влади не має чинитися перешкода мирним протестам, а засідання Місцевих Рад повинні відмовитися від участі у радикальних загальнонаціональних сценаріях.

З іншого боку, Європейський Союз має стати активним учасником повернення України до демократичних засад. З урахуванням поточної ситуації та заяв, які уже прозвучали з боку представників ЄС і НАТО, ЄС має вкотре засвідчити відданість стратегічному характеру відносин з Україною та ухвалити кроки, які б привели до якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію. При цьому потрібно не лише дати політичну відповідь на вимоги учасників протестів, але і терміново запропонувати дієвий пакет економічної допомоги. В іншому разі проблеми бюджету-2014 року вирішити неможливо, і ми станемо свідками зовнішньополітичного втручання Росії, готової фінансувати подальші зміни українського курсу.

Зараз бюджет є більш ніж очевидним інструментом політичного тиску на українське керівництво з боку Кремля. Тому будь-які пропозиції російської сторони щодо економічних стимулів за рахунок нових політичних вимог мають бути заблоковані. Застерігаю від будь-яких дій, які б просували Україну до вступу у Митний Союз.

Політичним жестом підтримки з боку ЄС має стати лібералізація візового режиму для активних категорій громадян, представлених на Майдані. Студенти, журналісти, громадські діячі, малий та середній бізнес, науковці – це авангард носіїв європейських цінностей в Україні, які мають отримати якнайбільше сприяння для активізації культурних і професійних обмінів з європейськими колегами.

Ще раз закликаю сторони усвідомити відповідальність за сотні тисяч людей, які мирно висловлюють свій протест, та 46 мільйонів українців, які сьогодні мають серйозні побоювання з приводу свого майбутнього. Закликаю владу і опозицію відмовитися від радикалізації подій і терміново вдатися до пошуку формули політичного діалогу на основі спільних європейських демократичних цінностей. Часу для цивілізованого виходу із ситуації лишається надзвичайно мало. Жодних розгонів, жодних жертв, жодних злочинів проти журналістів не повинно більше повторитися. Можливості політичного врегулювання за участі міжнародних посередників ще зберігаються і у влади, і в опозиції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 25
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
на мою думку то Ющенко як політик досить розумний і кваліфікований!
янику до нього срати і срати!!!
Відповісти
Ющенко....а чому і ВАМ не вийти....ВАС то в 2004 всі підтримували...стояли за ВАС ....за справедливість...
Відповісти
многабукоф
Відповісти
как много маразма.
Відповісти
Ющенко Так. Янукович мудак.
Відповісти
Ющенко молодець. Як би він зараз прийшов , а не тоді було б все добре. В нас немає лідера , от в сому проблема.
Відповісти
сиидів би і мовчав!!! козел!! це ж ти сам Україну і віддав цій владі!!! Іуда!!
Відповісти
А Яник навіть маразмом не похвастається!)))
Відповісти
хто б триндів... бджоляр
Відповісти
О так, ми всі побачили який з нього розумний політик!
Відповісти
Всі біди в Україні почалися від президенства Ющенка, який зрадив всю країну, яка його підтримала в 2004 році, він справжній юда іскаріот, що допустив донецьких до влади. Тепер ми знову мерзнемо на вулиці, нас б"ють, садять у в"язниці, ми втрачаємо здоровя, отримуємо інвалідність. Не країна, а якийсь жах.
Відповісти
Рівень інтелекту людей, які називають Ющенка іудою нижче від інтелекту мавп.
Відповісти
Що значить Ющенко допустив до влади донецьких? Це ж ми з вами зробили свій свідомий вибір) І тепер маємо найрозімнішого, наймудрішого, високоінтелектуального президента усіх часів та народів)
Відповісти
Усі вище запропоновані пропозиції по рішенню сьогоднішньої політичної ситуації в Україні досить обєктивні...
Особисто я колись була за Ющенка, та згодом сама розчарувалась...нічого він не змінив в нашій країні.Коли одна людина править країною це шидше нагадує анархію...
З цього робимо висновки, вихід із ситуації - парламенсько-президенська Україна, а не президенсько-парламенська, що зменшить права нашого президента, ким би він не був...
Пропоную запровадити ще одну гілку влади це - гілку народного контролю, до якої має входити чимало народних сьогоднішніх діячів майду. Які зможуть давати свої пропозиції, та як і контролювати наш уряд.
Ну й зичайно, тут ще потрібно переглянути чимало пунктів конституції, реформи в ній повиннні сформувати якомога прозору політику для нашого народу. Краще буле до її формування залучити кожного простого Українця...Бо як бачимо кожна влада її перероблятиме під себе...
А розпуск "беркутівців" тут не обговорюється - обовязково!
Відповісти
Як не змінив? А свобода,якою було просякнуто наше життя під час презедентства В.Ющенка.Його Європейський вибір для нашої країни,прагнення вступити в НАТО,щоб забезпечити безбеку для України.Зріс добробут.Значно знизився рівень наркоманії в
Відповісти
Знизився рівень наркоманії в Україні. За роки незалежності найкраєще життя в Україні було під час,коли В.А.Ющенко був Прем'єр-міністром та Президентом України.Є таке прислів'я:від добра добра не шукають.А ми шукали і" дошукались".
Відповісти
Шановний Вікторе Андрійовичу!Вітаю з Днем народження!Щастя,радості.здоров'я!Знайте,є люди,що Вас не зраджують. Цінують ваш вклад в розбудову демократичної,правової,УКРАЇНСЬКОЇ Держави!
З повагщю до Вас Світлана Іллівна.




Відповісти
Из 4-х Президентов только В.Ющенко предлагал Украинскому народу,т.е.Украине вступить в НАТО.Почему не поддержали?Почему не послушали патриота Украины? Теперь пожинаем плоды своей недалекости и измены.И сейчас бы Российская Федерация не угрожала нам войной!Нам всем нужно покаяться,что не поддержали своего Презедента,не проголосовали за его партию"Наша Украина",чтобы в Парламенте было большенство голосов в поддержку пропозиций и идей В.Ющенка.А мы украинцы поверили пупулизму,обману,интригам Ю.Тимошенко,которая рвалась к всеобемлющей власти из-за зависти к чужой славе.И продолжаем бездумно и неоправданно"хаить"В.Ющенка. Лучше бы прислушались к его советам.А еще лучше ,чтобы Премъер-министром был В.Ющенко.
Відповісти
Я уверенна,если бы сейчас Премър-министром был В.Ющенко,то ситуация для нашей страны не была бы такой катастрофически-угрожающей для Независимости Украины.
Відповісти
Стаття 22 Конституції України:при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Майдане,звертаюсю до Вас,неможна відключати російські телевізійні канали.Рішення відключити TV РФ в Україні може привести до"другого Криму"на Сході і Півдні нашої Держави.
Відповісти
Майдане,ось вже місяць,як ви делегували владу партії"Батьківщина"в особі А.Яценюка-Прем'єр -міністра України та О.Турчинова-Голови Верховної Ради,в.о.Президента України(головнокомандуючий).І цією партією керує Ю.Тимошенко.І ось їх досягнення(не за словами,а за їхніми ділами).Україна втратила частину своєї теріторії Кримський півострів.Нестабільність в східних та південних областях.Загроза вторгнення військ РФ на теріторію України.В Автономній Республиці Крим до проведення"так званого референдума"треба було діяти за Конституцією та законами України.Ця влада не діяла.Чому? Всі справи за,які береться Ю.Тимошенко та партія під її керівництвом,закінчуються катастрофою.Тому,що їм н інтереси України не потрібні,а рейтінги та влада.А Ю.Тимошенко взагалі хвора на таку хворобу,як "вождізм",що переростає в"культ особи".Вона, будь якою ціною,прагне стати"вождем нації".Страшно.Ці люди неспроможні вирішувати державні питання.Євромайдане,далі буде гірше,як що залишити як є.Головою ВР може бути В.Клічко або хтось з фракції"Удар".В цій команді розумні патриотичні люди.На майдані казали,що уряд може бути технічним.Прем'єр-міністром має бути професіональна,висококваліфікована,патріотичноналаштована тована людина.Таким є В.А.Ющенко.Він вже два рази ,разом з соратниками,що його підтримували,виводив Україну з кризи.І третій раз виведе.Час не жде.Незалежність Украіни та її теріторіальна цілісність понад усе!
Відповісти
В.Путин объявил,что с 9 мая вступит в действие новый криминальный закон,запрещающий агитировать о отделении территории,в том числе и Крымской.Правда чудесно? А в Украине можно агитировать отделяться,присоединяться к чужим странам.кому что в голову взбредет и кому что захочется. Можна глумиться над государственым флагом Украины в Украине. Попробывали бы в РФ снять флаг страны и поднять флаг соседского государства. У нас,что нет милиции.внутренних войск,которые обязаны защищать констуционные права украинских граждан. За месяц правления новой власти,наша Держава потеряла часть своей территории,а Главнокомандующий Украины Турчинов рассказывает нам сказки,что так надо,что он такой гениальный стратег,что эта жертва спасет Украину от ненасытных российських захватчиков.А спасет ли с такими стратегами.Крым отдали,а на нашей границе стоит стотысячная армия Российской Федерации.К чему она готовится? А со стороны Украины шеститысячная армия.Замечательная пропорция.не правда ли? Такое впечатление,что наши и.о.президенты Украины и премьер-министры с партии"Батькивщина"преднамеренно здают Украину.
Відповісти
Конституція України. Стаття 2.Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.
Так законно чи не законно була окупована частина території України війсками РФ внаслідок результатів так званого неконстутиційного "референдума в АРК"?
Конституція Украіни.Стаття73.Виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України.
Спираючись на статтю73 Конституції України ми мали провести такий референдум до 16 березня 2014 року.
Не провели.Але зараз ми маємо провести такий констутиційний референдум ,в якому буде тільки одне питання стосовно статті 73 Конституції України.
РФ незаконно почала агресію проти України,незаконно вдерлася на нащу територію,злочинно втручається в внутрішні справи суверенної і незалежної держави Україна.


Відповісти
23марта на Евромайдане один из выступающих говорил,что Мустафа Джемелев при встрече с В.Путиным сказал ему:"Нет". И потому он герой.Так почему мы не называем В.А.Ющенка героем? Ведь он первый поддержал Грузию, ее суверенитет и неприкосновенность ее территории,когда РФ ввела свои войска в суверенное государство Грузию. В.Ющенко не побоялся осудить агресию огромной ядерной державы РФ против маленькой независимой Грузии,и сказать Путину:"Нет". В Украине его не поддержали,а начали травлю против его и особенно Ю.Тимошенко его" грязью" обливала. Сколько она бед принесла Украине!
А теперь и мы попали в такую же ситуацию,что и Грузия. А если бы мы тогда поддержали и слушали своего Президента В.Ющенка ,а не Ю.Тимошенко,то сегодня не сидели бы у разбитого корыта и не ждали бы с моря погоды. Потеряли Крым. У меня такое впечатление,что кто-то специально разработал план уничтожения В.Ющенка как политика,что бы ослабить Украину и потом уничтожить.
Відповісти
Звертаюся до ради Майдану:"Не зволікайте!Спасіть Україну! Ви на майдані стояли за справедливість,за чесність,за краще життя для всіх громадян України,за Незалежність України,за нашу Свободу.За це Герої Майдану віддали своє здоров'я та життя. До виборів Президента Украіни(25 травня)в.о. Президента Украіни і Головокомандуючим має бути тільки В.А.Ющенко.Тільки з тією умовою,що ми всі українці об'єднаємося навколо нього і підримаємо В.Ющенка і не будемо звертати уваги на воплі,брехню,желч,злобу наших ворогів. Ще є час.Дайте можливість виправити все і спасти Україну.Треба розділити повноваження Голови ВерховноїРади та в.о.Президента України.Майдан має посприяти цьому,як що хочемо мати незалежну Державу.В.о.Президента до 25 травня має бути В.А.Ющенко. І ми разом переможемо! Благаю,це може наш останній шанс.
Відповісти
Останні новини
Ющенко розповів, що думає про Євромайдан
03 грудень, 2013, 23:35