«Афлубін» може стати дефіцитом

«Афлубін» може стати дефіцитом
Деякі популярні ліки від ГРВІ можуть значно подорожчати або взагалі зникнути з аптек через те, що українська митниця прирівняла їх до алкогольних напоїв і харчових добавок та обклала митом.

Про це повідомляє ТСН.

З початку минулого місяця при митному оформленні ліків, що містять етанол і вітамінно-мінеральні засоби, ці препарати почали класифікувати як напої, що містять спирт (податок – 3,5 євро за 1 л 100%-ного спирту), та харчові продукти (8% мито).

До алкоголю прирівняли такі популярні ліки, як «Афлубін», «Бронхіпрет», «Галстена», «Гентос», «Імупрет», «Мастодинон», «Пумпан», «Синупрет» та інші.

До харчових продуктів зараховані таблетовані ліки «Гінкофар», «Клеверол», «Синупрет», «Танакан» та інші.

Особливу стурбованість у фармацевтів викликає те, що в список підакцизних ліків потрапили також унікальні ліки компаній AstraZeneca (Великобританія), Berlin-Chemie (Німеччина), Bionorica (Німеччина), Bittner (Австрія), Heel (Німеччина), Homviora (Німеччина), Teva (Ізраїль) тощо.

Раніше всі препарати, переведені тепер в підакцизні категорії, ввозилися без обкладання митом.

Експерти прогнозують, що через дії Держмитслужби знизиться цінова доступність затребуваних ліків, які будуть обкладені акцизом, а частина з них просто зникне, оскільки дистриб'юторам тепер знадобиться ліцензія Мінекономіки на ввезення алкогольної продукції для імпорту лікарських засобів (ЛЗ).

Зі свого боку в асоціації «ФармУкраїна» переконані, це в першу чергу виникне дефіцит на спиртовмісні ліки від респіраторних вірусних інфекцій, притому в період максимально підвищеного попиту на них через сезонний сплеск захворювань.

А от у Кабміні та парламенті вже давно говорять про необхідність введення податку на медпрепарати, аргументуючи це тим, що новий податок знизить ціни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не страшно. Горілка з перцем, часник і цибуля ніколи не буде дефіцитом.
Відповісти
Останні новини
«Афлубін» може стати дефіцитом
05 березень, 2012, 10:42