Луцькому бізнесмену не дають побудувати міні-ГЕС у Карпатах

Луцькому бізнесмену не дають побудувати міні-ГЕС у Карпатах
Луцький бізнесмен Валерій Миронюк хоче побудувати міні-ГЕС у селі Дземброня на Івано-Франківщині, однак проти будівництва активно протестує місцева громада.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «ЗІК», викладеному на сервісі YouTube.

На зустрічі мешканців села підприємцем розгорілася палка суперечка. Миронюк стверджував, що у нього є всі дозвільні документи, і від будівництва він не відступиться. Селяни ж запевняли, що усіма силами перешкоджатимуть зведенню міні-ГЕС.

Головна претензія до підприємця: чому не запитав думку громади, чому ще до початку будівництва не приїхав до села і не пояснив, чого очікувати, чому забудовнику можна те, чого не дозволяють місцевим.

Перекричати розбурханих селян підприємцю було доволі проблематично. Кожен із присутніх намагається висловити свої претензії і до забудовника персонально, і до його проекту загалом.

Валерій Миронюк вважає, що Карпатам цей проект не загрожує. Весь гамір навколо будівництва називає спробою обанкрутити його. З селянами готовий говорити, але не на таких зборах села, а персонально з кількома активістами.

Миронюк з усіма висловленими йому претензіями категорично не погоджується. Каже, документи позбирав і по затверджував на усіх рівнях місцевої влади, вклав гроші у труби та техніку, тому відступати від проекту міні-станції навіть і не думає.

«Якщо є всі дозвільні документи, якщо інвестор вклав у будівництво, він отримав погодження, пройшов по всій вертикалі всі шажочки, які він повинен зробити згідно чинного законодавства, і кінцевим документом є дозвіл на будівництво, який видає архітектура, якщо така ситуація є, Конституційний Суд чітко вказує, що ні сесія, ні виконком, ні адміністрація не в праві відміняти дане рішення», – пояснює Миронюк.

Але мешканці Дземброні категоричні: продовження будівництва вони не дозволять.

Голосна дискусія закінчується голосуванням. Присутні на громадських слуханням мешканці Дземброні голосують за припинення будівництва міні-ГЕС. Своє рішення оформляють протоколом для сесії сільської ради, яка мала б підтвердити думку громади.

Після зборів місцеві ще довго не розходяться, продовжують обурюватися: мовляв, від Карпат скоро взагалі нічого не залишиться, і як тоді їм, які живуть із туристів, давати собі раду?

«Люди їдуть сюди дивитися на дикі Карпати, а не дивитися на ржаві труби, коли витікає з них іржа і річка стає грязнюща», – каже власник міні-готелю у Дземброні Василь Волинюк.

Тим часом Валерій Миронюк показує уже зроблене. Річка має піти у величезні металеві труби на проміжку 3 кілометри. Каже, кількість води у потоці поза трубою зменшиться на третину, а може, й наполовину. Інакше станція не запрацює.
За таким же принципом будують і інші міні-ГЕС на Франківщині: замість русла ріки – величезна труба.

Дземброня – не єдине село, яке протестує проти будівництва міні-електростанцій на гірських річках. Один із головних аргументів однаковий для усіх: ці будови нищать гори.

Отець Іван Рибарук із Криворівні розповідає, що тепер на службах Божих моляться за врозуміння тих, хто руйнує гори, і за зміцнення тих, хто протестує.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Маємо приклад типової зажерливості "нових українців", які ради свого "бабла" загиджують все і всіх. З сумом мушу визнати, що прийшла ера "хама грядущєго". І прийшов він не з Росії чи Америки, це "витвір" нашої з вами громадянської пасивності і зневіри. Єдиний спосіб на цих "рєшал" - наша згуртованість. Давайте підтримаємо наших братів-гуцулів і зробимо перший крок до народної консолідації. Тільки наша СОЛІДАРНІСТЬ (якої так бракує Українцям)зупинить цю національну чуму. А мені особисто соромно після таких "вихідців" признаватись, що я з Луцька. Прокласти таку трубу у Дземброні, це те саме, що вивести каналізацію з луцьким гівном у наш Світязь. Колеги журналісти, давайте доведемо цьому екологічному терористу, що крім нього є ще і ми,люди і рідна земля.
Відповісти
Цілком згідний. Хай би краще щось путнє, наголошую, ПУТНЄ побудував на Волинській землі, якщо вже про таке мова пішла.
Відповісти
Цілком підримую протестуючих.
Це нереально абсурдні проекти.
Як взагалі можна було розглядати такі "проекти"? Хтось погане порадив цому чоловікові, але розумній людині ніколи не пізно відступитися від поганого.
Всьому є межа. Громади завжди протестували і будуть протестувати в Карпатах проти знущання над природою, річковими екосистемами, рибою, питтєвою водою, місцевим населенням і їх добробутом (дай бог щоб це закінчилось цивілізовано). Люди там гірські. Краще зрозуміти що це таке ніж почути.
Теж саме на Волині - проти розробки крейдяного родовища у Білорусі, яке загрожує обмілінню Шацьких озер? і т.д.
Питання риторичне: що переваже - добробут одієї людини, чи місцевих громад і громад які отримують екологічні дивіденти від нормального функціонування природних екостистем?
Вам вирішувати.. мовчання - золото для тих хто плюндрує святе! Не мовчи - вислови свою думку!
Відповісти
Нічого путнього той пан не побудує ні на Карпатській ні на Волинській землі, бо бажання легкої наживи ним веде. Це якась чума лізе, нехай у Євросоюзі свої кошти вкладає, там йому роги пообламують, такі люди тільки на корупції тримаються
Відповісти
Останні новини
Луцькому бізнесмену не дають побудувати міні-ГЕС у Карпатах
06 березень, 2012, 09:42