«Волиньобленерго» продали компанії, підконтрольній Фірташу, – ЗМІ

«Волиньобленерго» продали компанії, підконтрольній Фірташу, – ЗМІ
Компанія «Укрістгаз», яка придбала контрольний пакет акції «Волиньобленерго», знаходиться в сфері впливу віце-прем'єра Юрія Бойка і бізнесмена Дмитра Фірташа.

З невідомою компанією «Укрістгаз» за право контролю над підприємством боролася лише підконтрольна VS Energy російського бізнесмена Олександра Бабакова «С.Енерджі-Житомир», – пише ЛІГАБізнесІнформ.

Учасників конкурсу могло бути і більше, але їх відлякала висока стартова ціна, стверджують аналітики.

Нагадаємо, контрольний пакет акцій енергорозподільчої компанії «Волиньобленерго» продали за 462 мільйона гривень.

Офіційним власником «Укрістгазу» є компанія Itons Holding GmbH (Австрія). Але за інформацією джерела ЛІГАБізнесІнформ на енергоринку, компанія знаходиться в сфері впливу віце-прем'єра Юрія Бойка і бізнесмена Дмитра Фірташа – так званої групи Фірташа-Бойко.

У Group DF, корпорації Фірташа, свій зв'язок з «Укрістгазом» заперечують. «У нас немає інтересів в області обленерго», – заявили в прес-службі групи.

«Волиньобленерго» – вже не перша покупка «Укрістгазу», зареєстрованого в 2011 році. Рівно рік тому компанія купила 94,48 % акцій Харківської ТЕЦ-5 за 339,9 мійльона гривень.

На думку експертів, оцінка «Волиньобленерго» цілком адекватна і навіть на користь держави. Хоча покупець теж не прогадав – фінпоказники компанії зростають. Так, чистий прибуток обленерго згідно з інформацією МСФЗ за 9 місяців поточного року збільшилася на 61,7 % порівняно з аналогічним періодом 2012 року – до 17,962 мільйона гривень, чистий дохід виріс на 6,7 %, до 553,522 мільйона гривень.

Раніше бажання купити актив мало ПАТ «Львівобленерго», підконтрольне братам Суркісам. Але компанія відмовилася від участі в конкурсі. «Суркіси – давно не гравці на цьому ринку. Їх вплив в розподільних мережах вже розмито між різними групами», – пояснює експерт енергетичного ринку Дмитро Марунич.

Бізнесмен Костянтин Григоришин, який володіє 21,19 % «Волиньобленерго» через кіпрську Garensia Enterprises Limited, також не захотів брати участь у конкурсі. Хоча керівництво обленерго схилялося до того, що саме він стане покупцем. «У нас вже є акціонер – російська група Григоришина. Тому ми прогнозуємо, що вона буде брати участь у купівлі «Волиньобленерго», – припускав гендиректор підприємства Анатолій Бурін.

Купівля «Волиньобленерго» навряд чи може окупитися найближчим часом, пояснює відмову Григоришина брати участь у конкурсі Марунич.

«Купуючи енергоактив, заробити зараз неможливо. Є чітка регульована політика з боку НКРЕ, є протокольне рішення Кабміну заморозити зростання тарифів і цін природних монополій на наступний рік», – говорить експерт.

А у Григоришина, на відміну від більш великих гравців, немає можливості лобіювати інтереси «Волиньобленерго».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"ЧТОБЫ УЗНАТЬ, КТО ВЛАСТВУЕТ НАД ВАМИ, ПРОСТО ВЫЯСНИТЕ, КОГО ВАМ НЕ ПОЗВОЛЕНО КРИТИКОВАТЬ". (ВОЛЬТЕР).
Відповісти
На фото - упир
Відповісти
да не обычный ж/дорожник
Відповісти
Упиряка-Дракула купив обленерго. Тепер буде всі соки висмоктувати з підприємства і з волинян.
Відповісти
Останні новини
«Волиньобленерго» продали компанії, підконтрольній Фірташу, – ЗМІ
24 грудень, 2013, 18:39