Україна стала раєм для закордонних кримінальних авторитетів

Україна стала раєм для закордонних кримінальних авторитетів
Злодії в законі біжать в Україну з Грузії і Росії - для кримінальних авторитетів наша держава стала привабливою через нове російське та грузинське кримінальне законодавство.

Про це інформує ТСН з посиланням на «Газета Київська».

Приїжджі разом з місцевими авторитетами намагаються підім'яти під себе угруповання квартирних злодіїв та авто викрадачів.

«Переважна їх більшість – вихідці з кавказьких республік колишнього Союзу. Причому формально пред'явити їм нічого. Тому, як злодії в законі, самі злочини не здійснюють. Хоча впливати на велику політику в них руки короткі. Але зіпсувати статистику загально-кримінальних злочинів в регіонах вони можуть», - зазначив заступники начальника ГУБОЗ МВС України Віталій Стрижак.

Видання зазначає, що якщо порівнювати з 2005 роком, то успіхи в боротьбі з цією кримінальною кастою досить істотні. Сім років тому в базі ГУБОЗу «Скорпіон» (дані про громадян, які можуть представляти оперативний інтерес) значилися 19 законників. За цей час багато хто з них був витворений з країни, дехто сів, а дехто помер.

У той же час, викуривши з країни велику частину «злодійської еліти», правоохоронці зіткнулися з новою проблемою - заїжджими злодіями з Грузії та Росії.

За словами Віталія Стрижака, Україна для законників приваблива, тому що в Грузії і Росії змінили кримінальне законодавство. Особливо несолодко злодіям у Грузії. Тільки за публічне визнання злодієм в законі там можуть посадити в тюрму від 8 до 12 років. У Росії ж, згідно з діючим Кримінальним кодексом, якщо затримується бандитське угруповання і серед них є злодій в законі, він автоматично визнається ватажком банди і отримує найбільший тюремний термін - до 15 років.

Як пише видання, українське МВС теж розробило законопроект, котрий дозволяв би ще на кордоні відмовляти у в'їзді всім підозрілим суб'єктам, яких можна зарахувати до злодіїв у законі. Але парламентарям все ніколи розглянути цей документ. Наразі ж УБОЗ під різними приводами намагається виставити непроханих гостей прямо на кордоні.

«На заїжджих злодіїв складають адмінпротоколи про порушення міграційного законодавства або виносять ще на кордоні припис, що вони є «небажаними персонами» в Україні. Таким чином, законників видворяють на 5 років. Але буває, вони повертаються в обхід прикордонних пунктів пропуску або за підробленими документами», - розповів прес-секретар ГУБОЗ МВС Сергій Федченко.

Варто зазначити, в січні з України вислали російського злодія в законі на прізвисько Вальтер, який намагався наладити тут канал збуту наркотиків. А в квітні 2010 року в Києві був затриманий і депортований прямо в аеропорті «Борисполі» один з найвпливовіших лідерів злочинності у всьому СНД - Аслан Усоян на прізвисько Дід Хасан, який прибув з Москви для проведення злодійської сходки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кримінал
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Україна стала раєм для закордонних кримінальних авторитетів
08 березень, 2012, 12:40