Вчені знайшли, де в людини совість

Вчені знайшли, де в людини совість
Британські вчені виявили у мозку ділянку, яка оцінює правильність рішення, приміром, якщо йдеться про моральний вибір між добром та злом.

Вчені Оксфордського університету зробили відкриття: вони виявили область мозку, яка змушує вас замислитися про те, чи не зробили ви помилку і чи можна було вчинити інакше, - пише Дзеркало тижня з посиланням на Independent.

Ця область мозку називається "бічний чоловий полюс", вона є тільки у людей і розміром з качанчик брюссельської капусти.

"Ця область відстежує, наскільки хороший вибір, протилежний тому, який ми зробили", - зазначає автор дослідження професор Метью Рашворт.

Наприклад, вона пробуджується, якщо людина щойно проїхала свій поворот на шосе і усвідомила, що наступний буде тільки через 40 миль, а в авто закінчується бензин, пояснює автор.

Цей внутрішній голос оцінює правильність рішення, в тому числі, якщо йдеться про моральний вибір між добром та злом. "Оксфордські вчені, не усвідомлюючи, що вони зробили, виявили совість", - вважає автор статті.

До вищесказаного автор додає, що у кожної людини по два таких органи, за кожною бровою.

"Навіщо ж людині дві совісті? Може, вони як ангел і диявол, які традиційно знаходяться по різні боки від нас, і один з них велить нам, припустимо, вкрасти гроші, а другий каже, що красти недобре?", - каже Метью Рашворт.

До розмови про моральність автор згадав про нещодавній скандал між двома друзями у Свердловській області: в результаті суперечки про те, що важливіше, проза чи поезія, один убив іншого ножем. А у вересні минулого року один росіянин вистрілив в іншого у запалі суперечки про Іммануїла Канта.

"Ох, вже ці росіяни", - зітхає автор.

Автор висловив надію, що під час делікатних дискусій про майбутнє України ані Віталій Кличко, ані президент України не почнуть цитувати Євгенія Онєгіна, а бо ж масштабної пожежі не уникнути.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.