Скандальні закони досі в дії через помилку депутатів

Скандальні закони досі в дії через помилку депутатів
Скандалі закони «16 січня», які Рада скасувала ще 28 січня не позачерговій сесії парламенту, продовжують діяти.

Про це свідчить база законодавства Верховної ради, ‒ пише ТСН з посиланням на КоммерсантЪ

Експерти переконують, що це могло статися через банальну помилку законодавців. Але факт залишається фактом: закони можуть застосовувати попри скасування. Наприклад, у ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п'яти автомобілів. Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону N721, але залишає новий параграф в КпАП.

Юристи кажуть, що це могла бути помилка, допущена депутатами. У Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня. "Логічно було б постановою Ради скасувати рішення про прийняття цих законів, констатувавши порушення процедури при голосуванні 16 січня. Парламент вибрав інший шлях ‒ оголосив, що пакет нормативних актів від 16 січня втрачає силу. Але тоді потрібно було окремо прописати в тексті закону, що повертається колишня редакція законів, що діяла до внесення в них змін. Чомусь депутати цього не помітили?» ‒ розповів колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр.

Тепер, за словами юриста, чиновники мають офіційно визнати, що скандальні закони – "мертві". "Всі сторони повинні публічно заявити, що незважаючи на неоднозначність ситуації, всі ці норми дійсно скасовані і не будуть застосовуватися на практиці ні правоохоронними органами, ні судами.

Потрібно щоб і Мін’юст, і адміністрація президента оголосили, що вважають їх "мертвими нормами". Така політична заява зменшить ризик, хоча і не гарантує, що завтра хтось не передумає і не оголосить, що норми знову діють. Крім того, депутати можуть звернутися до Конституційного суду, щоб той підтвердив їхню легітимність", ‒ розповів юрист.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Скандальні закони досі в дії через помилку депутатів
05 лютий, 2014, 08:57