Башкаленко може перетворитися в «другого Француза», – політолог

Башкаленко може перетворитися в «другого Француза», – політолог
Після призначення головою Волинської ОДА Олександра Башкаленка облрада може перетворитися на альтернативний центр вироблення та прийняття рішень, різко опозиційний до нового голови ОДА.

Після відходу Бориса Клімчука, місцеві бізнесові еліти можуть дезорієнтуватися, а Башкаленко перетвориться у «другого Француза», якого тихо ненавидітимуть усі.

Про це у Колонці автора на ВолиньPost написав Голова Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, політолог Михайло Наход.

На думку Находа, після вчорашнього указу президента про призначення Олександра Башкаленка головою Волинської ОДА нічого принципово не змінилось.

«У цій ситуації ще ніхто не програв і ніхто не виграв. Ні опозиція, ні Башкаленко», – зазначає політолог.

Причинами призначення саме Олександра Башкаленка головою ОДА Михайло Наход називає наступне:

1. Президент Янукович «затиснутий у тиски» з одного боку Майдан, з іншого – Росія, а ще з іншого – Європа. На прийняття зваженого рішення стосовно пошуку належної заміни Клімчуку у нього часу недостатньо, та й людей масштабу Клімчука у президента не виявилось. Тому основна причина цього призначення – «коротка лава запасних» Януковича у сьогоднішніх обставинах.

2. Башкаленко, будучи майже чотири роки першим замом голови ОДА, знає ситуацію в регіоні і часу на розкачку йому не потрібно.

3. Башкаленко – вірний боєць Партії регіонів та Януковича. Обговорювати та адаптовувати під місцеві реалії накази, що приходимуть «з верху» він не буде. Як колишній офіцер він виконуватиме усе, що буде в його силах.

4. Президент дав можливість проявити себе Башкаленку та пройти цей складний етап до кінця.

На думку політолога, після призначення Башкаленка головою ОДА на Волині. Можна очікувати розвитку декілька можливих сценаріїв:

1. Продовження конфлікту між опозиціонерами і народом та владою в особі «губернатора». Колотнеча в обласній раді. При спробі закручування гайок, за активнішого втягування правоохоронців до придушення протестів – непередбачувані наслідки.

2. Заморожування конфлікту в сьогоднішньому стані. Очікування розв’язки ситуації в столиці.

3. Втрата контролю над обласною радою, створення на її основі альтернативного центру вироблення та прийняття рішень, різко опозиційного до нового голови ОДА. Дезорієнтація місцевих бізнесових еліт, після відходу Клімчука. Перетворення Башкаленка у «другого Француза», якого тихо ненавидітимуть усі. В такій ситуації Башкаленко просто відбуватиме свій термін на посаді, бо колишні військові навики не дозволятимуть йому самостійно піти з посади, навіть під значним тиском.

«Швидше всього, що ми спостерігатимемо спочатку перший сценарій, а потім третій», – прогнозує Наход.

«Але фактор Клімчука залишається у волинській політиці, і це може бути четвертий сценарій. Чому не залишився Клімчук та яка його подальша доля? Варіантів багато, але це окрема історія для іншого допису», – підсумовує політолог.

Довідка

Анатолій Француз у 2002-2005 роках очолював Волинську облдержадміністрацію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цього теж треба на коліна поставити поки він нас на коліна не поставив
Відповісти
Кліма ніхто на коліна не ставив і ніколи не поставить,він звернувся з проханням до таких як ти убогих,не допустити кровопролиття,та інших негативних наслідків для всіх учасників протистояння
Відповісти
Новопризначений голова ОДА не буде з вами панькатись,та розводити дипломатію,а тупо дасть команду мочити в параше
Відповісти
Останні новини
Башкаленко може перетворитися в «другого Француза», – політолог
06 лютий, 2014, 10:13