Після призначення Башкаленка «гаряче» стане у Волиньраді, – політолог

Після призначення Башкаленка «гаряче» стане у Волиньраді, – політолог
Після призначення головою Волинської ОДА Олександра Башкаленка опозиція спробує «закріпитися» у Волинській облраді і сформувати більшість, але «команда Клімчука» залишиться на своїх місцях, при своєму баченні ситуації.

Таке бачення розвитку подій окреслив у коментарі ВолиньPost’у голова комітету виборців України у Волинській області, політолог Юрій Кресак.

За його словами, призначення Башкаленка головою ОДА – не несподіванка.

«Сподіватися на те, що президент Віктор Янукович призначить когось з волинської опозиції головою адміністрації, було зовсім не несподівано. Я думаю, що опозиція на це і не сподівалася. Відбулася якась зміна саме під тиском громадськості», – додав він.

На думку політолога, Олександра Башкаленка призначили тому, що він був першим заступником і зазвичай під час кадрових змін кандидатури для виконувача обов’язків або нового голови виникають, як правило, із середовища саме заступників, які знають ситуацію на місці.

«Тому варяга не було сенсу зараз у неспокійний час присилати. По великому рахунку ситуація зараз в ОДА мало змінилася. Всі люди працюють на своїх посадах, своїх робочих місцях і виконують вказівки Кабміну, який виконує обов’язки. Формально опозиція досягла лише якоїсь зміни облич і то в межах тієї ж команди», – зазначив Кресак.

«Говорити, які нас чекають наступні кроки, то звичайно буде очікування розв’язання ситуації в Києві. Звичайно, відбудуться гострі суперечки в обласній раді. Оскільки опозиція спробує закріпитися в обласній раді і сформувати більшість», – додав він.

«Але команда Бориса Клімчука залишається на своїх місцях, при своїх баченнях ситуації. І та більшість, яка блокує фактично своїм неприїздом або ігноруванням сесії обласної ради, це команда людей, які знають один одного багато років. І вони є люди, які за будь-якої політичної векторності, залишаються в середовищі своєму. Тобто фактично опозиційна складова в облраді перебуває в стадії перманентного переформатування, кристалізації того, що можна зробити і протиставити добре налагодженій системі комунікації команди Клімчука», – переконаний Юрій Кресак.

«Радикальних дій у найближчі дні я не очікую від нового голови ОДА. Там буде чітке виконання наказів Києва. Там буде можливо десь менш поміркована позиція, оскільки Борис Клімчук все-таки досить непогано знав регіон і про його політичну майстерність ходять легенди. Тому тут Олександр Башкаленко буде поводиться якось інакше», – припускає політолог.

«Як буде розвиватися ситуація в опозиційному середовищі, зараз говорити, мабуть, рано. Звичайно, можна зібрати п’ять сотень, а той тисячу людей-пікетувальників. Але людину призначили, людина ще не зробила жодних кроків і говорити про те, що призначення не подобається тільки через те, що воно нам не подобається – тактика, очевидно, буде не дуже конструктивна», – зауважив Кресак.

«Інше питання, наскільки опозиція зуміє довести фахово, що нове призначення мало би бути якимось іншим. А це їхнє завдання», – додав він.

«Я думаю так, що буде більш тихий сценарій з позиції вулиці, але в обласній раді буде гаряче», – підсумував він.

Щодо того, чи стане більшим тиск правоохоронців на мітингувальників після призначення Башкаленка головою Волинської ОДА, Юрій Кресак зазначив, що тиск таки посилиться, але швидше через призначення нового голови СБУ Волині.

«Це очевидно є взятий такий курс на жорстке ставлення до усіх проявів вільнодумства на Волині, тому, швидше за все, варто очікувати певних жорстких правил, жорсткої гри», – вважає Юрій Кресак.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А влада не спатиме, і чмиритиме волинську аппазіцію.
Відповісти
Останні новини
Після призначення Башкаленка «гаряче» стане у Волиньраді, – політолог
06 лютий, 2014, 11:38