Янукович вкрав величезну історичну реліквію. ФОТО

Янукович вкрав величезну історичну реліквію. ФОТО
У сховищі цінних книг в резиденції Межигір'я активісти знайшли "Апостол" Івана Федорова - першу друковану книгу в Україні, видану у лютому 1574 року.

Про це повідомив журналіст Дмитро Гнап у своєму блозі на Українській правді.

Журналіст пише:

"Сьогодні вночі бійці Самооборони, Правого Сектору та активісти Автомайдану показали мені сховище цінних книг в резиденції Межигір'я".

Скажу відверто, після "Хонки", мене важко чимось здивувати. Але побачене просто шокувало. Янукович примудрився викрасти пам'ятки української писемності. І кинув древню бібліотеку, рятуючись від гніву людей.

Зокрема, серед багатьох древніх книг – "Апостол" Івана Федорова. Це перша українська книга. З неї почалося українське друкарство.

Вкрасти "Апостол" – все одно, що вкрасти Софійський собор.



Те, що переді мною оригінал, підтверджувалося науковою довідкою Музею книги і друкарства України, підписаною заступником директора Л.Хаухою.



Питання, чому ця писемна пам'ятка світового значення перебуває в Межигір'ї, а не в Музеї – неактуальне для України часів Януковича.

Можливо, таким чином Януковичу намагався прислужитися відомий книжковий крадій – екс-міністр освіти Дмитро Табачник.

Також, серед пам'яток українського друкарства в Межигір'ї лежать "Мінея общая" І.Гізеля 1680-го року, "Апостол" М.Сльозки 1654-го року, Євангеліє 1704-го року, та інші безцінні скарби української писемності.

Всі з відповідними науковими висновками про оригінал.

Очевидно, що ці книги мали знаходитися в сховищах державних музеїв і були просто викрадені звідти на втіху знахабнілому диктатору.

"На сьогодні київські стародруки є рідкістю, вони пережили війни, цензурні утиски, стихійні лиха. Великі пожежі 1772-го та 1849-го років, що знищили Лаврську бібліотеку" – йдеться в одному з експертних висновків.

Відтепер до цього переліку катастроф додасться і "крадіжка екс-президентом Януковичем", яку, на щастя, ці старовинні книги теж пережили.



Довідка

«Апостол», Львівський Апостол або Діяння та послання апостольські — перша друкована книга в Україні, видана у лютому 1574 Іваном Федоровичем (Федоровим) у Львові. Іван Федоров працював над нею у своїй львівській друкарні від 25 лютого 1573 до 15 лютого 1574. Містить традиційний церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських» і повторює московське видання цієї ж книжки.

В основному повторює московське видання «Апостола» 1564 шрифтом, композицією набору і оформленням (прикраси, ініціали, заставки тощо). Однак в українському першодруку є ряд відмінностей та нововведень.

Львівський «Апостол» являє собою велику наукову й історичну цінність як первенець книгодрукування в Україні. Відомо понад 90 примірників цього видання (з Вікіпедії).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Янукович
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А починав екс-президент із шапок...
Навіть якщо не сам вкрав, то покривав злодія.
Відповісти
нема слів... таке враження що нас всіх тримають за ідіотів ніхто не каже, що янукович святий та так відверто лити лайно і щей оббріхувати це не викликає поваги до нової влади: якщо комусь важко було задати в пошук в гуглі то зроблю вам послугу: 1) Журналіст Соня Кошкіна пише, що Віктору Януковичу подарували унікальний примірник Апостола, надрукованого Іваном Федоровим у 1564 році. "Один із подарунків, привезених на кримську дачу гаранта, - унікальний примірник Апостола Федорова. У 1564 році було віддруковано всього близько двох тисяч примірників. Власне, це перша на Русі датована друкарська книга", - написала Кошкіна в Facebook. За її словами, наразі залишилася невелика кількість примірників цієї книги, але є й ті, що зберігаються в приватних колекціях: "Учора один такий екземпляр і перейшов з приватної колекції "А" в колекцію "Б". "Подарунок, звичайно, царський. Цілком логічний для того, хто всерйоз вважає себе царем. Ось, тільки не можу зрозуміти: навіщо він йому? Там же навіть картинок немає, лише гравюри. Він же його навіть не відкриє", - написала журналіст. Екс-депутат Андрій Шкіль відреагував на публікацію Кошкіної: "Це якраз московська версія Апостола 1564 року. Перша і остання надрукована Федоровим і Мстиславцем. У Львові, Федорівим були надруковано всю його спадщину. Тому що і тоді, і зараз Львів у Європі був". "У тому то й справа, що подарували саме московське видання, оскільки гарант вірний РПЦ і люто ненавидить інші церкви", - додав Шкіль.
Відповісти
Можливо, зараз мова йде про інший примірник "Апостола", та те, що його подарували, не означає, що його дарувальник отримав чесним шляхом. Чи не з колекції харківського судді Трофімова ці книги?
Відповісти