У мерії Луцька розповіли, які вулиці ремонтуватимуть

У мерії Луцька розповіли, які вулиці ремонтуватимуть
Цього року на ремонт вулиць Луцька планують витратити понад 22 мільйони гривень, з яких 13,3 мільйона проситимуть в державній казні.

Хоча цієї зими снігу майже не було, проте асфальт у Луцьку все одно кудись "поповз", - пишуть Відомості.

Вулиці міста рясно всипані глибокими ямами, і, поки у владних кабінетах ділять бюджети, їх кількість стрімко росте, як і число невдоволених водіїв. На паперах планують на ремонт луцьких доріг кругленьку суму, але чи вдасться реалізувати задумане та коли розпочнуть сам процес, говорити не беруться.

Як повідомили в департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради, субвенція з державного бюджету в міський на ремонт вулиць і доріг становитиме 13 мільйонів 301 тисячу гривень.

"Що стосується обласного бюджету, то попередня цифра, яку нам назвали, — це 13 мільйонів 123 тисячі гривень. Тож у цілому лише на дороги заплановано понад 26 мільйонів. Окрім того, на капітальний ремонт дворових територій передбачається 5 мільйонів 805 тисяч гривень із міського бюджету розвитку", — повідав керівник департаменту Іван Кубіцький.

Але, на жаль, не всі ці кошти можуть піти на латання ям. Виявляється, за минулий рік за державною субвенцією на луцькі дороги недофінансували близько п’яти мільйонів гривень, відповідно, місто боргує будівельним організаціям.

Коли в 2013-му на погашення боргів попереднього року виділялася додаткова субвенція, то неясно, чи буде вона цьогоріч. Якщо ні — доведеться гасити заборгованість грошима з тих 13 мільйонів субвенції з держбюджету.

"Капремонтом ми охопимо 30 вулиць, на що плануємо витратити 22 мільйони 200 тисяч гривень. Ямковий ремонт за рахунок коштів субвенції в обласний бюджет буде здійснений на 43 вулицях на понад чотири мільйони гривень. Крім цього, ще в міському бюджеті закладено на поточний ремонт 2 мільйони 700 тисяч, які використовуватимемо відповідно до потреб", — повідав головний комунальник міста.

Левова частка фінансування піде на капітальний ремонт проспектів Волі та Соборності, які вже давно чекають на оновлення, та завершення ремонту на вулиці Гнідавській.

Як розповів Іван Кубіцький, центральну вулицю міста збираються відремонтувати за 4 мільйони 800 тисяч гривень. За ці гроші на ділянці від торгового центру "Луцьк" до вулиці Шопена покладуть щебенево-мастиковий асфальтобетон.

На проспекті Соборності за 2 мільйони 700 тисяч гривень оновлять покриття на кількох ділянках. Майже стільки ж піде на закінчення ремонтних робіт на Гнідавській, яку частково оновили ще минулого року.

Тож є надія, що, можливо, хоча б частково ці вулиці отримають нове покриття. Але якщо проїхатись облцентром, то можна налічити добрий десяток доріг, де ситуація не набагато краща, а то й гірша.

Для прикладу на вулиці Грабовського, що сполучає Потебні з мікрорайоном ДПЗ, на асфальті живого місця немає, водії, стараючись оминути каскад ям, виїжджають на тротуари, подекуди проїжджаючи впритул із парканами будинків. Місцеві мешканці власними силами намагаються боротись із проблемою: бетонними блоками обмежують в’їзд на хідники, а вибоїни позакладали цеглою. Але особливо це ситуації не рятує, тим паче в дощову погоду.

Спасти залишки асфальту на вулиці цьогоріч збираються комунальники: їй нарешті пощастило втрапити в перелік тих, де буде капітальний ремонт. Щоправда, з ним збираються вкластись у 500 тисяч гривень. Для порівняння, на вулицю Чернишевського, де ями трапляються значно рідше, витратять на 300 тисяч більше. А капремонт Чорновола обійдеться майже у мільйон.

Ще один вічний головний біль водіїв — Карпенка-Карого. Вулиця, де рух автомобілів, особливо великогабаритних, насичений, просто в плачевному стані. В чималих баюрах не обізнані в цих місцях керманичі ризикують погубити колеса.

"Коли фура наближається, здалека чую. Від того, що її колотить на ямах, у нас удома люстра ходуном ходить", — скаржиться житель вулиці.

Цьогоріч Карпенка-Карого обіцяють капітально відремонтувати, вклавши понад 900 тисяч гривень.

Попри прогнозовано важкий бюджетний рік для України, плани з ремонту шляхів у Луцьку виглядають просто грандіозними. Хоча це ж лише плани, і ніхто не береться запевняти, що їх виконають на 100%. Тим паче наразі не знають, коли ж почнуться перші дорожні роботи.

"Одному Богу відомо, це залежить від погоди та фінансового стану наших підприємств-будівельників. Повторюся, ми маємо перед ними заборгованості. Як тільки зможемо їх погасити, підприємства отримають кошти на старт ремонтних робіт і вони розпочнуться", — зазначає Кубіцький.

Гальмує початок оновлення доріг ще й те, що на жоден об’єкт не готова проектна документація. В департаменті ЖКГ пояснюють, що в 2014 році вводитимуть нові Державні стандарти, а отже, проекти, виготовлені торік, не будуть чинними.

Аби лише ситуація не повторила події минулого року, коли луцьким чиновникам влетіло на горіхи за те, що не надто поспішали освоювати виділені на ремонт доріг кошти. І навіть у серпні добра частина міських вулиць іще не бачила ремонту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У мерії Луцька розповіли, які вулиці ремонтуватимуть
07 березень, 2014, 11:36