Студентів із Африки в Луцьку дивує пюре та сніг

Студентів із Африки в Луцьку дивує пюре та сніг
Абітурієнтів з далеких країн у Луцьку дивують картопля-пюре та сніг.

Навчання в українських ВНЗ вигідне місцевим університетам та водночас є гарним шансом для іноземців здобути бажаний диплом про вищу освіту, - пишуть Хроніки Любарта.

Фахівець відділу міжнародних зв’язків Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Максим Войчук розповідає, що нині в університеті є 20 студентів-іноземців. Перші абітурієнти з далекого зарубіжжя почали приїжджати до Луцька ще в кінці 2011 року.

Нині вони навчаються на факультеті міжнародних відносин та у Луцькому національному технічному університеті. Новенькі ж студенти поки що опановують українську мову на підготовчому відділені на базі університету.

Є студенти з Болгарії, втім значна частина з країн африканського континенту – Конго, Сенегалу, Гани, Камеруна, Лівії, Замбії. Для більшості вихованців рідними є французька та англійська мови.

Студенти зізнаються, що українська мова – важка. Поки що мають невеликий словниковий запас, втім на початковому рівні вже намагаються підтримувати діалог. На українські ВНЗ «виходять» через рекрутингові компанії, які є посередниками між вишами й іноземцями.

Після проходження підготовчого курсу студенти вступатимуть на основні факультети. Кажуть, що пробуватимуть вивчати інформатику, міжнародні відносини, біологію, фізику, математику та інші спеціальності.

«Я з Гани і приїхала в Україну вивчати медицину», – розповідає студентка Лартей Сара.

Максим Войчук пояснює, що жителі Африканського континенту обирають українські університети, оскільки в рідних країнах обмаль доступних навчальних закладів, а здобути освіту в країнах Європейського Союзу – важко і дорого.

До слова, самі студенти зізнаються, що виявів дискримінації щодо власного кольору шкіри в Луцьку не відчувають: живуть поруч з іншими студентами у гуртожитку, відвідують дискотеки, спортивні майданчики, грають у футбол.

Єдиний випадок, який налякав іноземців, – нещодавній напад хуліганів з електрошокером. Як відомо, 5 березня біля Меморіалу двоє молодиків, назвавшись представниками Правого сектору, напали на чорношкірих студентів СНУ. Втім виявилося, що жодного стосунку до Правого сектору зловмисники не мають.

«Це єдиний випадок з мого досвіду роботи», – згадує Максим Войчук.

За повідомленням прес-служби волинської міліції, тоді ж порушили справу за статтею 263, оскільки зловмисники мали електрошокери й ножі.

За подіями в Україні студенти слідкують, знають про кримську проблему, втім особливо у ситуацію не вникають. Найбільшу тривогу відчували під час штурму приміщення МВС у Волинській області. Кажуть, що налякалися молодиків у масках і з палицями.

Самі студенти на тому, що вони темношкірі, зі слів фахівців відділу міжнародних стосунків, не спекулюють і привілеї не випрошують. Усі студенти-іноземці за навчання платять більше, аніж українські. Їхнє перебування в Україні не стипендіальне. Паралельно працювати в Україні вони не можуть, оскільки влаштувати на роботу іноземця – дороге задоволення для роботодавців.

«Після навчання юридичних підстав залишитися в Україні вони не матимуть. Реєстрація триває лише на період навчання. Якщо навчання закінчується 31 травня і є наказ про відрахування, то студенти мають 10 днів, аби покинути межі України. Ми за цим слідкуємо. Звісно, якщо лише вони не одружаться з українцями», – додає Войчук.

Життям у Луцьку іноземні студенти задоволені. Для них проводять екскурсії, кажуть, що місцеві жителі привітні. Єдине, що створює дискомфорт, – це сніг. Згадують, що у їхніх країнах і близько такого холоду немає. З їжі здивувала картопля-пюре. Говорять, що в їхніх країнах так бульбу не готують.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
31 червня не існує
Відповісти
Останні новини
Студентів із Африки в Луцьку дивує пюре та сніг
21 березень, 2014, 16:50