На українських АЗС є небезпека купити «бодягу»

На українських АЗС є небезпека купити «бодягу»
На українських автозаправках є небезпека купити неякісний бензин, вироблений на міні-нафтопереробних заводах, які працюють підпільно.

Про це йдеться у статті Ігоря Єремеєва «Бензинова «бодяга» з міні-НПЗ: чому страждають вітчизняні автовласники?»

Серед купи факторів, які впливають на низьку якість пального на вітчизняному ринку, є один доволі застарілий - це діяльність міні-нафтопереробних заводів, - йдеться у матеріалі.

В Україні працює декілька десятків міні-НПЗ із глибиною переробки ледве у 40%. Тоді як за економічними законами якщо глибина переробки менша за 50%, то діяльність заводу не може бути прибутковою, - стверджує автор.

Причина «живучості» міні-НПЗ – у тому, що вони працюють поза законом, з використанням незаконно добутої сировини.

Практично всі міні-НПЗ не стоять на обліку в податковій, не платять ПДВ та акциз, не перебувають під пильним оком екологів. Міні-НПЗ працюють переважно з використанням сировини, яка або незаконно видобута з надр України, і за це не сплачені податки, або фактично вкрадена з магістральних трубопроводів, які постачають нафту на великі вітчизняні НПЗ.

Живучість міні-НПЗ пояснити не важко. Вони працюють «під дахом» або місцевої влади, або різного рівня чиновників. Саме через ці «дахи», перевірки вкрай рідко виявляють підпільні нафтопереробні заводи., - пише Ігор Єремеєв.

Міні-НПЗ – це примітивна форма переробки нафти. В результаті його роботи отримується 40% сурогатних нафтопродуктів і 60% мазуту. Якщо провести аналогію щодо якості пального з міні-НПЗ, то його можна порівняти з сурогатом, який би виходив із своєрідного самогонного апарату.

Багато хто вважає, що споживачами, а значить і «жертвами» продукції міні-НПЗ є виключно сільгосппідприємства, АТП, ремонтно-будівельні управління. Це не так.

На практиці є часті випадки, коли «бодяга» з міні-НПЗ потрапляє на АЗС, низькі ціни на яких і приваблюють споживача. Що потім трапляється з двигунами автомобілів після знайомства з таким паливом, думаю, пояснювати не треба, - йдеться у статті Ігоря Єремеєва.

Читати повністю статтю «Бензинова «бодяга» з міні-НПЗ: чому страждають вітчизняні автовласники?»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пальне
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В публікації "Економічної правди" Ігорем Єремеєвим піднято дуже актуальне питання - якість вітчизняного палива для автомобілів, особливо – високооктанових марок бензину і її автор компетентно підходить до проблеми. Але відчувається подих виборів і платні коментатори-найманці вже виконують свою мерзотну роботу.
А чи не важливіше замість перемивання чужих кісток лівою і правою рукою під різними ніками підняти розмову про те, чи збудувала держава за роки незалежності нові нафтопереробні заводи з сучасним високотехнологічним обладнанням? Чому ми переробляємо нафту методами 19-го століття, які описав український класик Іван Франко в повісті «Борислав сміється» (про дрогобицьку нафту)? Кому вигідна переробка нафти такої низької глибини? Хто не зацікавлений в будівництві таких підприємств? Хто від того що має? Відповіді тут прості і вони усі на поверхні проблеми – Росія не зацікавлена в появі таких підприємств в Україні. З цих питань у відповідних міністерствах і відомствах, у ВР України ведеться активне «антилобування», на якому набиваються кишені відповідних високих чинів.
Відповісти
Останні новини
На українських АЗС є небезпека купити «бодягу»
30 березень, 2012, 16:48