Шацькі озера можуть загинути, – експерти

Попри твердження білорусів про те, що всі ризики від видобутку крейди в Хотиславському кар'єрі, що знаходиться за 20 кілометрів від волинського озера Світязь, враховані і мінімізовані, існує загроза екологічної катастрофи.

Про це 30 березня у Києві говорили експерти на міжнародному круглому столі з проблем Шацьких озер, інформує РБК-Україна.

На думку доктора біологічних наук Йосипа Гриба, видобуток крейди, що залягає в Хотиславському кар'єрі на сорокаметрової глибині, означає утворення депресивної воронки, в яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. Вже зараз, у ході запуску другої черги кар'єру, спостерігаються значні зміни гідрологічного режиму Волині, які виражаються в зниженні рівня води в озерах і всиханні боліт, що є джерелом живлення багатьох річок.

Експерти вважають, що є підстави говорити про порушення Білоруссю Рамсарської конвенції та Конвенції Еспо. Ці документи спрямовані на захист водно-болотних угідь і передбачають узгодження сторонами дій, які можуть призвести до негативних змін екології

У світлі цього, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар зазначив, що українська влада повинна розділяти поняття екології та добросусідських відносин з білорусами, оскільки повноцінна робота кар'єру призведе до деструктивного впливу.

Представник Посольства Білорусі заявив про необхідність переговорів між Києвом і Мінськом. Також він зазначив, що білоруська сторона не приймає ультиматумів, рішення про розробку кар'єру до повної його вироблення в 2040 році вже прийнято.

У 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотиславський кар'єр. Тоді старанням вчених роботи вдалося зупинити.

20 березня цього року МЗС Литви висловило претензії до Білорусі у зв'язку з невиконанням умов Конвенції Еспо. У Вільнюсі вважають, що білоруська сторона порушила норми документа, вибравши місце для будівництва нової атомної електростанції на кордоні з Литвою, всього за п'ятдесят кілометрів від її столиці.

Довідка

Шацькі озера – гр.упа з понад 30 озер у Волинській області, в межиріччі Прип'яті та Західного Бугу. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер в 1983 році був створений Шацький природний національний парк площею 32,500 гектара.

Озеро Світязь входить до складу Шацького природного національного парку і разом з іншими озерами складає групи Шацьких озер. Світязь – найбільше і найглибше озеро карстового походження в Україні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Шацькі озера можуть загинути, – експерти
01 квітень, 2012, 12:07