На Волинь прийшов «фінський» грип, від якого у людей немає імунітету

На Волинь прийшов «фінський» грип, від якого у людей немає імунітету
У вірусологічній лабораторії обласної санепідстанції виділили збудники грипу А/Н3 2, який в народі називають «фінським»: загроза полягає в тому, що цей штам новий, імунітету до нього в людей ще нема, а ускладнення можуть бути дуже серйозними

Про це пише Волинь-нова за 3 квітня.

Хоча епідемічний поріг на Волині, на відміну від сусідньої Рівненщини, ще не перевищено, все ж рівень захворюваності на ГРВІ та грип зростає, особливо в Луцьку, Ковелі, Нововолинську.

Головний лікар Луцької поліклініки №2 Ганна Кравчук розповіла, що за день зараз надходить до 150 викликів.

Про так званий «фінський» грип говорили ще взимку. Йшлося про вірус А/Н3 2 Перт, який на той час набув значного поширення у Фінляндії, і фінські науковці висловлювали занепокоєння з цього приводу.

Згаданий штам вперше був виділений в Австралії в місті Перт у 2010 році. У нас він раніше не циркулював, тому імунітету в українців до нього нема.

Фахівці стверджують, що розробники вакцин передбачили захист від цього виду грипу, тому ті, хто зробив відповідні щеплення, можуть почуватися безпечніше.

В усіх іншиє є велика загроза ускладнень, в першу чергу страждає бронхолегенева система, під удар потрапляє і серцево-судинна, ендокринна, нервова системи, нирки та мозок, кажуть медики.

«Грип, як правило, починається різко, з підвищення температури до 39 градусів і вище, ломить тіло, з'являється слабкість. Уже згодом закладає ніс, з'являється кашель. Якщо температура не перевищує 39 градусів, не поспішайте її відразу ж збивати, не заважайте організму боротися з хворобою. Негайно викликайте лікаря, адже стратегія лікування у кожному конкретному випадку своя», – застерігає заступник головного лікаря обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська.

Медики кажуть, що весняні шкільні канікули підоспіли дуже вчасно, адже скупчення дітвори в класах значно збільшує загрозу стрімкого поширення грипу. Через це у Рівненській області мусили вже минулого тижня запровадити у школах карантин.

Батькам варто стежити, щоб діти зараз менше контактували з ровесниками, не перебували у місцях масового скупчення людей.

«Сира, холодна погода, що встановилася в останні дні, збільшує вірогідність захворювання на грип та ГРВІ. Ми ведемо постійне епідспостереження за ситуацією, за минулий тиждень показники захворюваності по області в порівнянні з попереднім тижнем зросли на 6,9 відсотка. Найвищими вони є в Луцьку – 139 випадків грипу та ГРВІ на 10 тисяч населення. Місто уже майже на порозі епідемії. Після зими, особливо в людей похилого віку, в дітей, імунна система ослаблена, опірність організму знижена, тому треба бути обачними», – каже заступник головного державного санітарного лікаря області Лариса Дудківська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волинь прийшов «фінський» грип, від якого у людей немає імунітету
03 квітень, 2012, 12:41