У Держцінінспекції розповіли, чому подорожчали ліки

У Держцінінспекції розповіли, чому подорожчали ліки
Збільшення цін на лікарські засоби в аптеках відбувся через ріст закупівельних цін на ліки від постачальників та торгівельної надбавки під час роздрібної торгівлі.

Про це розповіла завідувач сектору в області Державної інспекції України по контролю за цінами Вікторія Темчишена під час оперативної наради в облдержадміністрації у вівторок, 22 квітня.

За словами посадовця, ціни на медикаменти в аптеках залежить від закупівельних цін у постачальників і так званої торгівельної надбавки. Обсяг цієї надбавки врегульований. На ліки, які коштують менше 100 гривень, він не повинен перевищувати 25% і збільшується відповідно до цін на лікарські засоби.

Наразі за результатами перевірок у волинських аптеках, зі слів Темчишеної, дотримуються цих вимог під час формування цін на ліки.

Як повідомила чиновниця, найбільше ціни зростають на імпортні медикаменти. Так, нещодавно в Кабміні озвучили й відповідну цифру – 60-70%. Зумовлено це зростанням курсу долара.

Щодо цін на вітчизняні ліки, то їх подорожчання пояснюється збільшенням цін на сировину, яка зазвичай є імпортною, і паливно-мастильні матеріали.

Аби якось зарадити ситуації, у Держцінінспекції пропонують підприємцям на певний час зменшити рівень торгівельної надбавки, переглянувши цінову політику. Із цим погодився і в.о. голови обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий.

Ще одна пропозиція стосувалася використання вітчизняних лікарських засобів для заміни аналогів імпортного виробництва.
Луговий як варіант запропонував також запровадження програму реалізації ліків зі знижками для соціально незахищених верств населення.

Окрім того, Темчишена додала, що у Держцінінспекції думають над тим, аби запровадити граничні ціни на соціально орієнтовані медикаменти. Мовляв, ціни на деякі ліки в 2-3 рази більші, ніж у сусідніх країнах.

За словами голови Волинської ОДА Григорія Пустовіта, локально можна лише перевірити правильність нарахування цін на ліки у волинських аптеках, а те, що встановлено на рівні держави, на жаль, не зміниш.

Особливу увагу губернатор Волині звернув на тендерні закупівлі ліків, коли купують аналоги необхідних медикаментів, які не допомагають хворим. Так, Григорій Пустовіт планує створити комісію, члени якої б перевірили, які відбуваються ці тендери.

Також очільник Волинської ОДА звернув увагу на важливість аналізу цін на ліки під час оптової торгівлі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Держцінінспекції розповіли, чому подорожчали ліки
22 квітень, 2014, 10:02