Луцькі депутати проти рівненських: хто ліпший?

Луцькі депутати проти рівненських: хто ліпший?
Уперше за роки Незалежності народні обранці сусідніх обласних центрів Луцька та Рівного офіційно зустрілися за столом обговорення – депутати міських рад повідали одне одному про свою роботу на благо громади.

Під час заходу секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт ознайомив гостей зі складом фракцій, роботою комісій та депутатського корпусу загалом. Поінформував, що депутати взяли активну участь у Європейському тижні місцевої демократії, що в Луцьку діє Громадська приймальня депутатів, прийнято в новій редакції Регламент роботи міської ради, яким обумовлено звітування депутатів перед громадою про виконану роботу.

На зустрічі з колегами з Рівного були присутні депутати Луцької міської ради Аскольд Пекарський (фракція ВО «Батьківщина»), Олександр Пиза (фракція «Фронт змін»), Андрій Козюра і Анатолій Пархом’юк (фракція «Наша Україна»), Анатолій Бірюков (фракція Європейська партія України»), Святослав Боруцький, Любов Серба та Олег Чернецький (фракція ВО «Свобода»).

Зокрема, Олександр Пиза зазначив, що сесії нашої міської ради відбуваються достатньо демократично, вони у прямому ефірі транслюються по телебаченню. «Переважає розгляд економічних питань, хоча ми маємо й чітку політичну позицію. Міський голова намагається не втручатися в політику, більше займається господарськими проблемами, наповненням бюджету та працює на благо громади», - сказав він.

Анатолій Бірюков розповів, як працює система голосування «Віче» в міській раді, адже в Рівному депутати голосують руками. Також ознайомив з механізмом реагування на депутатські запити.

Секретар Рівненської міської ради Андрій Грещук, у свою чергу, розповів, що у Рівному 54 депутати, які представляють 10 різних політичних сил, працює 9 постійних комісій, 95% рішень, що приймаються, – це земельні питання. Він зазначив, що питання звітності депутатів є дуже важливим для Рівненської міської ради, також там не відбуваються прямі трансляції ради. На переконання Андрія Грещука, «політика повинна вирішуватися на рівні держави, на місцевому ж рівні більше уваги має приділятися господарським питанням». «Моє ж головне завдання – об’єднати людей, адже всі ми живемо в одному місті», - наголосив він.

Про механізм співпраці депутатського корпусу з міським головою розповів Анатолій Пархом’юк. Він зазначив, що в Луцькій міській раді створена група «Рідне місто», в яку входять представники різних політичних сил. «Звісно, пріоритетом в роботі міської ради є вирішення господарських проблем, однак депутат повинен мати свою політичну позицію», - сказав Анатолій Пархом’юк.

Святослав Боруцький висловив думку, що сьогодні місцеве самоврядування «знищується як таке, міські депутати не мають достатніх важелів впливу, зокрема, при формуванні бюджету». «І тільки спільна позиція всіх місцевих рад може змінити цю ситуацію. Тоді центральна влада буде змушена звернути на нас увагу. Тому потрібно насамперед об’єднуватись щодо розвитку місцевого самоврядування», - підкреслив він.

Депутат рівненської міської ради Едуард Галайчук сказав, що Луцьк є дуже гарним містом, яке впевнено розвивається. «Але ми ще маємо ряд спільних проблем, головна з яких – механізм наповнення бюджету, який відрізняється від європейського. У наших місцевих бюджетах не вистачає коштів на забезпечення нормального функціонування міст».

Проректор з питань економічного розвитку Волинського інституту економіки та менеджменту, член експертної ради проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» Петро Гоцалюк ознайомив усіх зі Стратегією економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності Центрально-Волинського регіону як основи майбутньої агломерації. Він зазначив, що «на сьогодні є багато легальних інструментів муніципальної співпраці, тому нашим двом містам їх потрібно використовувати».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі депутати проти рівненських: хто ліпший?
14 грудень, 2011, 15:02