Як прибирали Луцьк

Як прибирали Луцьк
Акція «Зробимо Луцьк чистим!», в рамках якої усі охочі прибирали сміття, зібрала по місту близько 1, 8 тисяч лучан, - запевняють організатори.

Про це 6 квітня розповів один з організаторів акції Ігор Демковський.

Хоча акція і була анонсована на 14:00, чимало робіт виконали до цього часу. Й приміром, у парку 900-річчя Луцька о другій годині дня уже нікого не було.

Для прибирання в рамках акції мобілізовували цілі трудові й навчальні колективи. Наприклад, частину території біля дитячої залізниці до обіду вже встигли поприбирати учні 9-ї школи та Коледжу технології та бізнесу ВНУ. Втім роботи для другої черги прибиральників вистачило.

2 години = 20 пакетів сміття

До одного з «культових» місць луцьких студентів – фігури слоника – на 14:00 за власним бажанням, окрім двох організаторів, прийшло лише двоє: фронтмен гурту ФлайzZza Андрій «Тіма» Тимчук та репортер ВолиньPost Тетяна Грішина.

Решту – більше тридцяти вихованців Волинського військового ліцею, привели їх викладачі. До речі, викладачі ретельно контролювали процес прибирання і не давали «сачкувати» ліцеїстам.





За близько півтори години в парку вдалося зібрати більше двадцяти пакетів різносортного сміття. До слова, різні за типом відходи збирали окремо: пластикові вироби, скло і решту сміття.

Окрім цього ліцеїсти розчищали доріжки від опалого ще восени листя. Серед найцікавіших знахідок – консервні бляшанки, що повністю покрилися іржею, незрозумілий гумовий виріб, який нагадує хвіст іграшки та новісінький дорожній знак. Найважче виявилося збирати недопалки, кришки з-під пляшок та поліетиленові пакети, які вже почали розкладатися в землі.


Випив-закусив-витерся

Судячи зі змісту сміття, лучани-нечепури полюбляють цукерки, дорогу горілку та серветки. А, отже все-таки себе вони чистять. Зазначимо, що частину сміття прибрати не вдалося. Наприклад, на схилі, що виводить на вулицю Світлу хтось розкидав будівельне сміття, зокрема, плитку, для прибирання якої потрібно більше часу. Або ж каналізаційні стоки, всипані ПЕТ-пляшками. Особливої уваги потребує ріка Сапалаївка.

Тіма зізнався, що отримав величезне моральне задоволення.

«Приємно щоб добре робити для міста, якимось чином його поліпшувати. Не варто лише розраховувати на політиків чи муніципалітет. Варто покладатися і на власні сили», - зазначив він.



На думку музиканта організатори акції трішки неправильно організували інформаційну компанію акцію. Зокрема на плакатах не було вказано – хто, де і коли збирається.
«Інформація була в інтернеті, а на плакатах – ні. Як показав досвід, інтернет – спільнота більш лінива ніж ті люди, що дивляться на плакати», - додав Андрій Тимчук.













Центральний парк і VIP-прибиральники

Інша картина була у Центральному парку міста. За повідомленням Волинських новин тут зібралося до півтисячі лучан. Зокрема, з-поміж них були депутати міськради Андрій Козюра й Андрій Разумовський, також член виконкому мерії, бізнесмен Юрій Бондарук, радіоведуча Вікторія Жуковська.

Завітав у парк і луцький міський голова Микола Романюк, але прибирати там з усіма не взявся.

Депутат Луцької міської ради Андрій Калахан, який чистив район парку на вулиці Потебні у мережі Facebook написав, що варто «суботники» зробити регулярними.

«Думаю, і 28-го квітня (Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою») прибирання буде не зайвим, і у інші дні. Тим більше, знаючи наш народ, до 28-го на поприбираних місцях ще достатньо насвинячать», - написав він.

Відходи після сортування на скло і ПЕТ-пляшки перероблятиме фірма «Волиньекономресурс», а решту – завезуть до Брищенського сміттєзвалища.

Загалом, лучани прибирали у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, біля дитячої залізниці, в парку 900-річчя, Старому місці, проспекту Перемоги, біля РАЦСу, університету «Україна» та у районі Теремно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бачив я це прибирання. Це не прибирання, це натовп людей, які одне одному заважають навіть пересуватись. Над ними треба стояти з шкіряною нагайкою з вузликами і періодично сперізувати від шиї до пяток. І в першу чергу - "еколога" Сороку. Того треба бити шпіцрутенами, як били солдат у царській армії часів Тараса Шевченка. При хорошій зацікавленості і високій свідомості сьогоднішню роботу по прибиранню могли б виконати три десятка чоловік.
Відповісти
ви такий розумний... йшли поруч, то може краще би допомогли, а не спостерігали лише?
Відповісти
Поливати брудом саме легше, а ви йдіть і поприбирайте, хоча б після себе
Відповісти
Майже 2 тисячі людей вийшло прибирати!!! це однозначно одна з наймасовіших акцій які останнім часом поводились в луцьку
Відповісти
о_О фото з одного місця, а інші такі ж як і на ВН. вау
Відповісти
На жаль у парку на Потебні було також лише два волонтери :( Один депутат та один громадський діяч. Решта студенти, які прийшли на прибирання не зовсім з власної волі. Не буду описувати акцію. Йшов туди не лише для того щоб прибрати рідне місто, а більше для того щоб відчути єдність небайдужих луччан. На жаль не відчув :( Але всерівно наступного року прийду і родину приведу.
Відповісти
Я себе і свою родину привчив не смітити, і знаєте?! З цього більше користі ;)
Відповісти
По-Ка-Зу-Ха!!!
Відповісти
Караван іде - собаки брешуть
Відповісти
мені сподобалась акція тим що багато людей прийшло прибирати.
Відповісти
А я то думаю чого стадіон пустий був, а то всі прибирали) До перевірки прибирання готові? )
Відповісти
прибирання - це звичайно добре, але добровільно ніхто не прийшов. Заставили це робити студентів, так шо про чистоту власного міста думають не жителі самого міста, а студенти. які в луцьку тільки вчаться...
Відповісти