На Волині розкопали давнє кладовище. ФОТО

На Волині розкопали давнє кладовище. ФОТО
У Володимирі-Волинському археологи вели розкопки в пошуках П’ятницької церкви.

Про це повідомили на сайті «Волинські Старожитності».

«7 травня експедиція ДП «Волинські старожитності» завершила дослідження у Володимирі-Волинському на ділянці, де за місцевими переказами у давньоруський та середньовічний часи існувала П'ятницька церква», - йдеться у повідомленні.

Про цю церкву згадує у своїй праці «Княжий город Володимир» Олександр Цинкаловський: «Церква св. Параскеви або П'ятницька, згадується в літописах. Від неї одна з володимирських брам звалася «П'ятницькою брамою», а передмістя за нею – «Зап'ятниче». В цій церкві хрестили Йосафата Кунцевича. Простояла вона до 1789 року, коли її замкнено.Тепер на тому місці, де була церква, стоїть хрест-обеліск (на Ковельській вулиці)».

Експедицією «Волинських старожитностей» біля хреста-обеліска було закладено розкоп, у кому виявили залишки пізньосередньовічного кладовища, фрагменти посуду XVII ст.

Як зазначив науковий співробітник ДП «Волинські старожитності»Тарас Верба, «можливо ми виявили погост, кладовище при давній церкві. Слідів самої дерев'яної церкви виявити нині важко. До того ж кладовище було знищене земляними роботами на ділянці, що проводилися і за часів Польщі і у радянський час. Жодного кістяка, який би лежав в анатомічному порядку, нами виявлено не було, хоча у розкопі чітко прослідковувалися сліди від трун».

На місці дослідження у Володимирі-Волинському буде споруджено капличку монастиря Святого Йосафата Провінції отців Василіан Української греко-католицької церкви.

«І це логічно: адже саме тут було охрещено Йосафата Кунцевича, святого із Волині»,- йдеться у повідомленні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині розкопали давнє кладовище. ФОТО
08 травень, 2014, 15:19