Чому в луцьких школах не моляться?

Чому в луцьких школах не моляться?
Півроку тому сесія Луцької міської ради підтримала запит депутата Григорія Пустовіта щодо пропозиції читати молитву «Отче наш» в школах перед уроками, однак освітяни виступили проти такої ініціативи.

Про це 10 квітня під час розмови з депутатами Луцькради повідомив начальник управління освіти Олег Гребенюк.

«Ми це обговорили на раді директорів, на загальних зборах директорів, на зборах навчальних закладів міста Луцька було прийняте рішення утриматися поки що від введення цієї процедури, тому що дуже різноплановий склад учнівський і батьківський в закладах освіти», - зазначив начальник освітян.

Він додав, що проблем з викладанням уроків основ християнської етики в школах немає, адже ці уроки відвідують діти, батьки яких дали на це згоду.

«Є представники різних конфесій, в тому числі і іудейської і мусульманської. У нас багато людей прибувають саме з таких регіонів. Є люди протестантських вірувань різних напрямків, які не сприймають загальних традицій української православної церкви. Для того аби уникнути загострення релігійного питання в школі, питання про читання молитви «Отче наш» перед уроками не підтримано», – зазначив Гребенюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 49
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"
Конституція і законодавство України про свободу совісті:

В основу конституційних гарантій свободи совісті, свободи релігії покладено п'ять визначальних принципів:
....
III. Відокремлення школи від церкви. Цей принцип стверджує світський характер системи державної освіти в Україні й означає також, що держава не має на меті формувати в учнів, студентів якесь певне ставлення до релігії. Аналіз релігії здійснюється з наукових позицій. Навчально-виховний процес у державних закладах освіти вільний від втручання релігійних органі-
зацій. Стаття 6 про відокремлення школи від церкви Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» гарантує рівність прав громадян України на здобуття різних видів і рівнів освіти. Держава не бере на себе справу релігійної освіти й виховання. Релігійна освіта й виховання — це справа релігійних організацій і батьків. Закон вимагає лише, щоб релігійний навчально-виховний процес відбувався в атмосфері терпимості та поваги до громадян, які не сповідують релігії, та до віруючих інших віросповідань, щоб не порушувалися права дитини, її інтереси.
....
"
Як взагалі міська рада могла підтримати такий запит? Як його взагалі подати могли? Ніхто з депутатів конституцію не знає? О_О
Відповісти
100% з Вам згідний, а Пустовіт виявляється ще той маразматик...
Відповісти
Чому моїй дитині не дають можливості в школі молитися? У нас же за конституцією СВОБОДА ВІРОСПОВІДАННЯ!!!

А церква і віра - не зовсім тотожні речі.
Відповісти
чому не дають? хай молиться. от тільки інших не примушуйте.
Відповісти
А хто примушує? Зібралися тихенько на лінійку, один прочитав Отче наш, всі послухали - хто повторював, хто мовчав, хто про себе Інтернаціонал читав - та й все...
Відповісти
ну тоді трішки теж неправильно. чому саме Отче наш? чому скажімо не молитву іншої релігії?
Відповісти
Ви дійсно не розумієте, чи вам просто хочеться посперечатися?

Тому що християн у луцьку - БІЛЬШІСТЬ.
Відповісти
ну... більшість то не причина.
Відповісти
"Тому що християн у луцьку - БІЛЬШІСТЬ."

Блаженний той хто вірує . 90% з тих “християн”, які вважають себе християнами, ходять до церкви і носять хрестики на шиї біблії навіть не читали (не кажучи про те, щоб жити по заповідях). Я також іноді ходжу до церкви, але тільки щоб догодити близьким.
Відповісти
вашу дитину ніхто не тримає за за руки, хоче - хай молиться. але будь-яке узагальнення цієї процедури стосовно інших у публічному місці є - читати уважно - порушенням прав кожної дитини на свободу власного вибору релігії та переслідується законодавством.
Відповісти
Ви, шановна уявляєте дитину, яка відкрито молиться в сучасній школі? В кращому випадку її будуть підколювати. А найшвидше - зачмирять.

Дітей, батьки яких хочуть, щоб вони молилися, які можуть молитися і як не проти це робити - набагато більше, ніж ви собі думаєте.

Якщо я знайду релігію, яка забороняє мені вчити математику (ви впевнені що такої релігії нема?) і прийду у школу, де вчиться ваша дитина і поставлю вимогу, аби у цій школі математику вити перестали (ком треба - хай собі вчить) - що ви мені скажете?

Не будьте категоричними. З дитини виховати атеїста в християнському середовищі набагато легше, ніж віруючо - в середовищі безбожників. Тому не нарікайте, що ваші права хтось порушує.

Можете не любити попів (я теж більшість з них не люблю), але перестаньте сприяти обездуховленню моєї дитини (я образно, сподіваюся ви розумієте)
Відповісти
Ага, то треба,щоб чмирили дитину, яка не молиться.
Шановний, беріть своє чадо за руку і ведіть в ту церкву, в яку вважаєте за потрібне. Моїй йти цього вересня до школи, і я не припущу, щоб її через чиїсь релігіозні уподобання хтось гвалтував у мозок. До школи діти ходять вчитись.
Відповісти
уряснила новину своєю нехристиянською злобою, але тільки що вчитлась у написане Вами. То моя дитина має створювати масовку для охристиянення Вашої? Не спокушайте мене на порушення правил стосовно матюків, будь ласка. Схаменіться. Перехреститься. Це часом корисно.
Відповісти
До речі, в мене і в школі, і в інституті була християнська етика і всі мусили перед уроком вставати і молитись. Як би там не було, а вони тихою сапою продовжують свою нехитру справу… Я нормально ставлюсь до віруючих, але такі “ініціативи” мене просто бісять.
Відповісти
В США до 1948 року існувало правило починати шкільний день з молитви. Поки це було - країна не занепадала морально. Наркотиків та стрілянини також не було.
Потім хтось сказав: "ні. це ображає мої релігійні/атеїстичні погляди. треба відмінити". - Відмінили. Куди котиться Америка і що робиться у їхніх школах варто писати?
Не хочете молитви - ваше право. Чекайте наркотиків, стрілянини, гей-парадів і т.д. У школі №1 вже наркотиками "пахне". За інші круті не знаю...
Відповісти
а панування гангстерів, Велика депресія і купа пов"язаної з цим катавасії не в 30-ті часом були?
тепер Америка - ето страна, в которой можно жить і нє піть. Богу дякуваи, відмінили маразм.
Відповісти
Молитва і читання Біблії у школах США (аж до їхньої відміни) існували близько 150-200 років.
Перші гангстери (синонім до слова бандит) - були імігрантами і почали з'являтися з ХІХ ст. Чи вчили їх молитися/читати Біблію у школах рідних країн?
А з Великої депресії, як би там не було, їм вдалося дуже гарно вийти.
Повторюсь: того, що робиться в американських школах зараз, - тоді і близько не було.
Ви хочете вбивств, наркотиків, стрілянини та згвалтувань у школах, куди піде вчитися Ваша дитина, - тоді можете далі відкидати молитву і читання Біблії.
Відповісти
ну і звичайно ва імя ісуса вирізали всіх червоношкірих, і цих самих 200 років тримали у себе рабів :)))).
Відповісти
ну ми всі добре розуміємо що расизм який був в америці в ті часи абсолютно нормально співіснував з білими християнами.
Відповісти
Цікаво, навіть якби й прийняли такий дивний закон, якою мовою діти б мали читати Отче наш? Мої знайомі, які є вірянами московської церкви стверджують, що ця молитва українською мовою - НЕКАНОНІЧНА. Своїх дітей вони вчать її виключно старослов'янською
Відповісти
І перестаньте думати, що це попи так хочуть зомбувати дітей, щоб потім з них гроші викачувати!!!!!!!!

Мова - всього лиш про те, що виховання дітей має базуватися на дійсно правильних нормах. І жадібні попи ту ні до чого.
Відповісти
а ви думаєте що християнство з своєю нетерпимістю, аморальністю, і є тою самою правильною нормою?
Відповісти
Той, хто говорить, що молитва - звертання до, розмова з БОГОМ - є неканонічним будь-якою мовою, - той зовсім не розуміє, що таке віра в БОГА.
Колись так само говорили про латинь. Мовляв, всі інші переклади - "неканонічні".
Як можна людині забороняти молитися чи славити БОГА рідною мовою? Нагадує мусульманство.
Відповісти
Я з Вами згодний на 100. Але спробуйте попросити найближчу сусідку, яка ходить до московської церкви (а така точно знайдеться) прочитати молитву українською. Побачите, що буде. Так і до анафеми недовго.Уявляю, які невдоволення були б з боку завзятіших прихожан московської церкви, якби їх жітей заставили читати молитву "кієвскіх раскольніков"
Відповісти
11-класники сидять за партами, розрахованих на 7-класників. може, про це спершу треба подбати?..
Відповісти
Нехай помоляться і попросять нові парти.
Відповісти
А хто сказав, що читання перед уроком молитви "Отче наш" є нав'язуванням якоїсь церкви. Це просто молитва. Молитва "Отче наш" - не є православною молитвою, а є християнською молитвою. Це частина нашої моралі, християнської моралі. І якщо в школі є два іудея і три мусульманина, то я не думаю, що вони будуть проти читання молитви християнами. В День Перемоги чи в День вшанування пам'яті того ж Тараса Шевченка священники правлять службу і ВСІ спільно читають "Отче наш". Що іудеї чи мусульмани протестують? Ні. Що це є нав'язуванням людям релігії? Чи це один з елементів нашої традиції, нашої моралі? Чому ми так боїмося щоб діти раз в день продекламували молитву?
Відповісти
Відвідування панахиди на честь Т.Ш. або 9 травня не є обов"язковою процедурою, на відміну від навчання у школі. Держава, у якій загальна освіта є обов"язковою та яка водночас задекларувала вільний вибір релігії, не має права припхати у державну установу якогось попа, муллу або раввіна, хіба у якості батьків одного з учнів та з відповідними функціями. З нас вистачило п"ятихвилинок політпросвіт, ми ще пам"ятаємо попередній маразм і тому не сприймаємо новий. Тим паче такий, що відверто порушує законодавство.
Відповісти
це частина вашої моралі, але не нашої. Я боюся щоб моя дитина стала овечкою після казачок кочових племен жидів.
Відповісти
Таке враження, що луцькі депутати немають чим зайнятися. Що взбреде в голову те і приймають. А якщо дитина іншої віри, то вчителька, що буде викликати в школу батьків і казати ідіть до Московського патріархату, бо інші всі раскольники або сатаністи.
Відповісти
Розкол християнства в Україні є божим благословенням, яке не дає утвердитись ідіотізму, у якому погрязла, наприклад, єдина та зрощена з державою РПЦ. Нехай так буде і далі, щоб богоборські ініціативи окремих ідіотів зупинялись на першій стадії вже через питання патріархатів, конфесій та інших піпіськомірок.
Відповісти
Для того аби уникнути загострення релігійного питання в школі, питання про читання молитви «Отче наш» перед уроками не підтримано», – зазначив Гребенюк. та все заспокойтесь, маразм відміняється :)
Відповісти
Наскільки доречна демократія у вихованні наших дітей, думаю, і Ви, Євгеніє, вже переконалися на власному досвіді. Спочатку ми їм дозволяємо майже все (аби нас не нервували, не плуталися під ногами і т.д.), виховуючи прагматичних споживачів, потім не можемо заставити поприбирати в кімнаті чи помити посуд, потім - не хамити батькам та іншим дорослим, потім дозволимо забути національність, вибрати релігію, яка їм зручніша, потім стать... Батьки для того і є, а Україна завжди була в цьому консервативною (почитайте класику!), щоби передати звичаї та ВІРУ предків. У більшості попередніх дописувачів немає цієї платформи. Прикро. Можливо і через те, що їхні батьки (впевнений - християни) не привчити починати день із молитви "Отче наш" :(.
Відповісти
Згідна з Вами. Чи не єдина людина, в твердженнях і думках якої прослідковується якась логіка і рація. А то в мене склалося враження, що коментатори - це збір якихось безбожників і атеїстів, для яких читання молитви - це гірше чуми. Люди! Що поганого в молитві? Невже від цього стане комусь гірше??? Ми будуємо незалежну державу, а живемо за принципами радянської атеїстичної системи...шкода...
Відповісти
Релігія - гірше чуми. Травіть своїх дітей, не наших.
Відповісти
"ОТЧЕ НАШ" - молитва, яка є просто християнською (її дав учням ІСУС ХРИСТОС) і не пропагує тієї чи іншої конфесії. Нею моляться і римокатолики, і грекокатолики, і православні, і більшість протестантів.
Коли в США рухнули вежі 11.11.2011 (не будемо на разі про те, хто їх організував), доньку одного з відомих проповідників запитали: "Де був ваш бог? Чому він це допустив?"
На що дівчина відповіла: "а де були ви, коли ЙОГО відкинули, заборонивши молитися перед уроками в школах?"
Тож, не хочете молитися - ваша справа. Чекайте наслідків. Хто-зна чи не гірших, ніж у Америці. Але якщо ви християни, то не називайте бажання молитися перед уроками - маразмом!
Відповісти
я називаю маразмом не "бажання молитись", хоче учень помолитись - вперед, але робити це обов’язковим для всіх учнів -це "маразм" ще той. Я наприклад не хочу щоб моя дитина прийшла в клас на урок, і вчитель всіх піднімає читати молитву. Це робить школу схожою на релігійну "сєкту", яких зараз розвелось більш ніж достатньо...
Відповісти
100% погоджуюся з Зеноном.
Відповісти
"звичаї та ВІРУ предків" - то може взагалі повернемося до поклоніння ідолам? Наші предкі неодне столяття поклонялися Перуну і Дажбогу, і якраз на той час припав розквіт Київської русі.
А взагалі питання віри та релігії досить болюче на Україні через купку фанатиків, які впевнені шо їх конфесія єдиноправильна, а всі інші будуть горіти в пеклі, і вони "мають" зробити все, що б цим "іншим" "допомогти".
Я загалом віруюча людина, я знаю "Отче наш", навіть відвідую інколи церкву, але я вважаю що кожен прийде до бога своїм шляхом. І тому я категорично проти "уроків релігії" або загальних примусових "пятихвилинок молитви" у навчальних закладах.
Ну а тим людям, хто всеж поставив Віру як ціль свого існування - то є безліч факультативів, як при школах так і при церквах, де дитину швидко і грамотно наставлять на "путь истинный"
Відповісти
Ви ще згадайте, що ми колись були мавпами!
Відповісти
Не порочь імя Дарвіна таким брєдом. В нас і в мавп був спільний предок.
Відповісти
Не "в нас і в мавп", а у "Вас і у мавп"...
Відповісти
я бачу адміністрацію сайту це теж стосується (про дурдом).
Але я дуже поважаю вашу високоінтелектуальну, мудру, і глибоку віру в божественне походження нашого людського виду, ой ні, не виду, людей, що їх створив бог за образом і подобою своїм......
Відповісти
що звичайно не означає що він є таким самим жорстоким, брехливим лицемірним, цинічним, расистом як і ми :))))))))
Відповісти
Я знаю поіменно кілька поколінь моїх предків. Всі вони були християнами. А розквіт Київської Русі якраз і почався з прийняттям християнства, яке принесло освіту і культуру на наші терени. Шкільна програма.
Відповісти
Під єдиноправильними фанатиками ви МП маєте на увазі?
Відповісти
Під "єдиноправильними фанатиками" я маю на увазі ту категорію людей які вважають себе та свою віру виключно вірною, і несамовито прагнуть насаджувати її усім оточуючим, будь то рідна людина чи сусід в маршрутці. Я не натякаю на будь яку з конфесій, але майже в кожній зустрічаються індивідууми, у яких під час розгляду релігійних питань капітально "зносить кришу"
Відповісти
Останні новини
Чому в луцьких школах не моляться?
10 квітень, 2012, 14:55
На Волині горіли торфовища
10 квітень, 2012, 14:41