Через білорусів, які загрожують Світязю, можуть створити міжнародну спецкомісію

Через білорусів, які загрожують Світязю, можуть створити міжнародну спецкомісію
Для вивчення проблем від розробки Хотиславського кар’єру потрібно створити експертну комісію, - вважає народний депутат України Віктор Олійник.

У депутатському запиті, озвученому у пятницю, 13 квітня у Верховній Раді, народний депутат України (фракція «БЮТ – «Батьківщина») Віктор Олійник звернув увагу на вкрай гостру державну проблему загрози порушення природного стану та можливого зникнення Шацьких озері і погіршення екологічного стану на території Шацького національного праку.

«Головною причиною небезпеки для навколишнього природного середовища Західного Полісся українські вчені та громадські екологічні організації вважають наслідки освоєння крейдового родовища «Хотиславське», що знаходиться за декілька кілометрів від до кордону з Україною, біля села Хотислав Малоритського району Брестської області Республіки Білорусь», - йдеться у депутатському запиті, адресованому Прем’єр-міністру України Миколі Азарову.

«Цей кар’єр з видобутку піску, крейди та мергелю Малоритського комбінату будівельних матеріалів знаходиться у безпосередній близькості до меж Шацького національного природного парку, зокрема до особливо цінних з рекреаційної та природоохоронної точки зору озер: Кримно, Мошно, Пісочне та Світязь», - інформує волинський нардеп главу уряду.

Тривогу волинського парламентаря викликають результати проведених українськими вченими попередніх експертиз, які були озвучені на круглому столі «Сучасний стан та екологічні проблеми Шацького поозер’я», що відбувся у Києві у березні цього року.

Науковці-екологи висловлюють тривогу з приводу порушення підземних водоносних горизонтів. Це може привести до припинення живлення Шацьких озер, зокрема унікального озера Світязь, загрози обміління, скорочення площ водного плеса, наслідком яких стане загибель унікальних природних водойм, втрата окремих видів флори і фауни.

Відтак можна спрогнозувати неминучі і незворотні зміни для нормального функціонування сільського та лісового господарства на Волині, порушення водопостачання жителів Шацького, Любомльського та Ратнівського районів, погіршення гідромеліоративного стану осушуваних земель. Видобування і транспортування крейди провокує також техногенне забруднення навколишнього середовища повітряним шляхом.

На думку Віктора Олійника, для вивчення наслідків освоєння крейдового родовища «Хотиславське» необхідно створити спеціальну державну експертну комісію із залученням міжнародних експертів-екологів, висновки якої стануть незаперечними аргументами у міждержавних перемовинах України і Білорусі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через білорусів, які загрожують Світязю, можуть створити міжнародну спецкомісію
13 квітень, 2012, 13:03