Луцька заправка очолила антирейтинг

Луцька заправка очолила антирейтинг
Одна із луцьких запровок потрапила в антирейтинг українських АЗС за якістю пропонованої продукції.

Про це повідомляють Волинські новини з посиланням на видання Autovisio.

Регулярні перевірки якості палива в обласних центрах України та інформація про вражаючий обсягах «бодяги» на АЗС вже давно не дивують автомобілістів. І якщо, пересуваючись містом, у водія є вибір між різними брендами АЗС, то на трасі значно більше шансів нарватися на «бодягу», не доїхавши до пункту призначення.

Тому вирішили перевірити якість палива саме на трасових АЗС. Відбирали проби за двома основними напрямками ‒ західним (Київ ‒ Львів, Львів ‒ Івано-Франківськ, Львів ‒ Луцьк) та східним (Дніпропетровськ ‒ Кривий Ріг ‒ Харків), пише видання.

Усього експерти відвідали 28 АЗС, на кожній відібрали проби А95 бензину. Якщо на конкретній заправці такого не знаходили, то брали їх сучасний аналог, тобто бензин А-95 Євро або А-95 брендований.

Відібрані проби передали в сертифіковану лабораторію, де, окрім традиційного набору показників (октанове число, вміст бензолу, сірки, ароматичних вуглеводнів), паливо досліджувалося на вміст кисневмісних сполук і кисню (масова частка кисню, метанолу, етанолу, ізопропілового спирту).

Цікавість до «спиртової складової» викликана, у першу чергу, інформацією від експертів паливного ринку про те, що на заправках активно торгують такими спиртовими «бовтанками», маскуючи його під дешевий традиційний бензин. Використання таких палив може мати незворотні наслідки для двигуна і паливної системи.

У західному напрямку «контролери» відвідали 15 АЗС як мережевих брендів, так і одиночних заправок: «ANP», «Укр-Петроль», «Formula», «АЗС без назви», «BM», «Айслаг», «Bel Oil», «Аргос»,«Avetra»,«Петрол Гарант»,«Руно»,«Petrol»,«Aris»,«Бізнес Фінанс»,«Інфоком».

Результати досліджень показали, що 7 з 15 АЗС продавали паливо, яке хоча б в одному з досліджуваних параметрів не витримало перевірки, 3 АЗС не пройшли за параметрами вмісту кисневмісних сполук і кисню. До цього узагальнення можна ще додати одну ремарку: як правило, чим дешевший бензин, тим гірші лабораторні аналізи.

Отож, у бензині на заправці «Айслаг», у Луцьку на вулиці Львівській перевищений вміст бензолу в 7 разів, сірки в 15 разів (!). Але головне ‒ майже половина «бензину» (42.389%) ‒ ізопропіловий спирт.

Вміст кисню перевищений в понад 4 рази, про октанове число вже можна і не говорити ‒ таке «паливо» навіть ворогу не побажаєш.

Серед передовиків спирто-бензинових сумішей слід згадати й луцьку АЗС «Аргос», що на вулиці Звʼязківців. Тут можна недорого придбати «бодягу» з перевищенням бензолу в 3 рази, за вмістом спирту ‒ в два, вмістом сірки ‒ в 4 рази.

Окрім того, результати досліджень показали проблеми з вмістом сірки в бензині А95 на АЗС «Бізнес Фінанс», з октановим числом ‒ на АЗС «BM», «Petrol», «Aris», що на Львівщині, стврджують в публікації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де WOG, де ОККО?
Відповісти
Останні новини
Луцька заправка очолила антирейтинг
14 квітень, 2012, 15:45