У Луцьку - виставка кіноескізів. ФОТО

У Луцьку - виставка кіноескізів. ФОТО
У Луцьку показали роботи молодих художників кіно.

Відкриття виставки відбулось сьогодні, 12 червня, у Великому залі “Галереї мистецтв” Будинку художника Волинської організації НСХУ, - пише Слово Волині.

Організатор виставки - студентка кафедри сценографії та екранних мистецтв Національної академії ОМА Ірина Шумейко. Вона розповіла, що ідея виставки виникла спонтанно, а художниці, чиї роботи представлені в залі – її одногрупниці.

«Я думаю, що цей формат для Луцька є дуже цікавим і виставки, пов’язані з кіно, дуже рідко привозять. Хочеться донести людям, що це таке, що таке кіноескізи», - розповідає дівчина.

До слова, окрім організатора, ніхто з художниць не є родом з Волині: кілька дівчат народились у Києві, ще одна – у Донецьку.

«Усі наші роботи – це ескізи до фільмів і це відрізняє їх від живописних робіт. Ескізи до фільмів мають передати глядачу емоційний стан, тобто мовою без слів і без звуку, пояснити, що відбувається в кадрі. Це історія в картинках. Але драматична і часто з філософським змістом», - зазначає художниця Васса-Кароліна Баголіка.

Викладач Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Роман Адамович розповідає, що кінохудожник – це з одного боку професія дуже цікава, а з іншого боку – чим менше видно художника у фільмі, тим краще. Якщо люди не помітили його роботу, це означає, що художник зробив свою роботу так, що глядач повірив в той світ, який він створив.

За словами наставника дівчат, художник – це перекладач з літературного твору в образотворчий ряд, це перша людина,яка бачить зображення і яка відіграє чи не головну роль у створенні фільмів.

«Було б дуже добре, якби цих виставок було дуже багато, але їх мало. Мало не тому, що робіт дуже мало в художників, робіт якраз дуже багато. На останній фільм ми зробили 360 ескізів. Ви уявляєте, що таке 360 ескізів? Якщо взяти папір формату А4 і покласти ланцюгом ці 360 малюнків. Ви уявляєте, що це за ланцюг? Тобто виставити можна дуже багато, але ніколи немає часу щоб цим займатись. Тому що в художників один фільм за одним і все це забувається, цей матеріал лежить стосами у всіх і ніхто його не бачить. Для мене цей день свято. Тому що виставляються мої учні, яких я дуже люблю, тому що Спілка художників це підтримала і тому що люди дізнаються, що є такі люди, які роблять кіно», - каже Роман Адамович.

Художниці сподіваються, що наступного разу до Луцька привезуть вже свої фільми, а не малюнки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.