На Волині з'явиться музей УПА

На Волині з'явиться музей УПА
На Волині хочуть створити музей Національно-визвольної боротьби – музей УПА.

Про це сьогодні, 20 червня, повідомив під час прес-конференції заступник голови Волинської обласної ради Ігор Гузь.

За словами Ігоря Гузя, не зважаючи на те, що в країні війна, лише на цьому не слід концентруватися.

На його думку, Волинь повинна дивитися прагматично вперед й думати про перспективи різних напрямків. Один із таких напрямків, які вирішили розвивати у Волинській обласній раді – створення повноцінного музею УПА чи музею національно-визвольних змагань на Волині.

Як пояснив посадовець, цей музей зміг би розкрити і для волинян, і для тих, хто приїздить на Волинь, історію боротьби УПА за незалежність України.

«До мене за ці всі роки сотні людей зверталися, мовляв ми їдемо на Волинь, у вас УПА народилося, що ми можемо тут подивитися? У Волинському обласному краєзнавчому музеї є якісь експонати, але вона вмонтована в загальну систему. Ми направляємо їх у смт Колки, але там крім школи і пам’ятника більше нічого немає. Ми направляємо людей у Новий Загорів, де вони можуть побачити монастир, де тримало оборону формування Берези. Але цього мало. Ми можемо їх направити у Новий Вовчак, але там лише хрест і могила – більше нічого. Тому ми працюватимемо над тим, що на початку наступного року на Волині з’явився музей Національно-визвольних змагань – музей УПА», - відзначив Ігор Гузь.

Створення такого музею, на думку політика, нестиме велику ідеологічну основ. Він має стати головним виховним елементом молодого покоління у патріотичному дусі.

На наступному тижні створять робочу групу, яка працюватиме над цим питанням, а також над статусом музею: буде це структурний підрозділ Краєзнавчого музею області чи комунальне підприємство.

Як запевнив Ігор Гузь, Волинь знайде ресурс для його створення. До того ж він готовий вести перемовини із народними депутатами України, щоб вони підтримали цю ідею на всеукраїнському рівні й посприяли коштами.

На заході був присутній голова Братства Ветеранів ОУН-УПА Волинського краю Володимир Кушнір. На його думку, «змагання» бувають лише у спорті, тож він наполіг на тому, щоб музей мав приставку Національно-визвольної боротьби. Саму експозицію він запропонував розмістити у приміщені колишньої луцької тюрми.

Ігорю Гузю теж сподобалася ідея розмісти заклад у старій частині міста. Однак, якщо приміщення колишньої тюрми знаходиться у надто плачевному стані й не вдасться відшукати кошти на його ремонт, то доведеться шукати якесь інше.

Загалом про формат майбутнього музею розповіли присутні на заході директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та журналістка й історик Леся Бондарук.

За їхніми словами, музей має бути сучасним, своєрідним освітнім та науково-дослідним центром. Працюватимуть над ним і художники. Завдяки їхній роботі відвідувачі мають зануритися у атмосферу часів УПА.

Кількість залів залежатиме від розмірів приміщення. Але у розпорядженні краєзнавчого музею вже є досить багато унікальних експонатів. Відомо, що один із залів відведуть під шедеври Ніла Хасевича.

Документи й записи збираються оцифрувати, а ознайомитися з ними можна буде на сайті музею. Попередньо у штаті закладу мають працювати близько десяти людей. Робота над впорядкуванням експозиції розпочнеться вже цього річ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині з'явиться музей УПА
20 червень, 2014, 13:18