Нардеп з Волині «наслав» прокуратуру на «Луцьктепло»

Нардеп з Волині «наслав» прокуратуру на «Луцьктепло»
Народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів попрохав Генерального прокурора Віталія Ярему перевірити ДКП «Луцьктепло».

До народного депутата надійшло колективне звернення працівників ДКП «Луцьктепло» з приводу скасування доплат за суміщення професій та інтенсивності праці, передбачені ст. 15 Закону України «Про оплату праці» і колективним договором ДКП «Луцьктепло», а також, на думку заявників, службових зловживань керівництва підприємства, - повідомили у прес-службі обласного осередку ВО «Свобода».

Як твердять заявники, протягом трьох років директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук проводить реструктуризацію та оптимізацію підприємства, яке передбачає звільнення чи переведення на біржу праці працівників пенсійного віку та жінок, які мають йти у декретну відпустку.

Як наголошують робітники, керівництво ДКП «Луцьктепло» проводить репресивну політику, мотивуючи це тим, що не вистачає фонду заробітної плати працівникам підприємства. Внаслідок чого, скасовані доплати за розширену зону обслуговування, інтенсивність праці, суміщення професій та інші виплати котрі передбачені в колективному договорі.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці», підприємства госпрозрахункової сфери самостійно встановлюють умови та розміри оплати праці, у тому числі перелік надбавок та доплат, у колективному договорі з дотриманням законодавства, генеральної, галузевої угод.

Згідно з наказами ДКП «Луцьктепло» «Про відміну доплат» № 373 від 13.10.2013 р. та № 470 від 28.10. 2013 р. підприємство у зв’язку із необхідністю витрат на оплату праці та з метою приведення їх до рівня врахованих у проекті тарифів на теплову енергію, скасовує оплату праці робітникам, а саме: за розширену зону обслуговування, інтенсивність праці та суміщення спеціальностей. Проте, як акцентують заявники, для керівництва підприємства встановлено індивідуальні щомісячні надбавки до посадових окладів в розмірі від 30 до 50 %.

Як свідчать скаржники, вони неодноразово зверталися до керівництва ДКП «Луцьктепло» щодо порушення умов колективного договору. Однак не отримували відповіді й у подальшому, за їх словами, на них чинився моральний тиск із погрозами звільнення з роботи.

Як стверджують заявники, керівництво ДКП «Луцьктепло» наприкінці квітня 2014 року в усній форм повідомило всіх працівників, що потрібно писати заяви на звільнення за власним бажанням, однак дату в ній не ставити. Колишній керівник профспілки підприємства Слюсар Н.В. зазначає, що таким чином працівників примусово хочуть перевести на 4-денний робочий тиждень під загрозою звільнення.

Працівник автомобільної служби Юрій Редька заявляє про розкрадання палива керівництвом підприємства та використання службового транспорту у власних цілях. За його словами, у нього є відеодокази накручування спідометра в службовому автомобілі ДКП «Луцьктепло».

Також, як твердять скаржники, розпочато будівництво четвертого поверху управління підприємства «Луцьктепло», причиною якого, за їх словами, став брак кабінетів для керівництва. На будівництво (яке ще й досі триває) витрачено за 2013 рік понад 35 млн. грн., водночас, за словами заявників, майже весь перший поверх цієї будівлі віддано в оренду.

Таким чином, робітники припускають, що керівництво ДКП «Луцьктепло», прикриваючись будівництвом, списує кошти підприємства. Також керівництво відмовляє працівникам ДКП «Луцьктепло» в надбавках до заробітної плати (мотивуючи це тим, що підприємство на межі банкрутства), проте витрачає великі кошти на будівництво та ремонт будівель, при тому, що підприємство має понад 40 млн. грн. боргу за спожитий газ.

За словами колишнього керівника профспілки підприємства Н.В Слюсар, згідно з колективним договором, профспілки двічі на рік повинні проводити конференцію з фінансового звіту дирекції. Однак такі заходи не проводились.

Як зазначають скаржники, на підприємстві немає належних умов праці, не видають спецодяг робітникам та інше. Так, 05.05.2014 року відбулися збори, на котрих керівництво в усній формі попросило економити робітників на воді, електроенергії та йти у відпустку за власним бажанням на 15 днів.

У зв’язку з такими фактами Анатолій Вітів просить Генпрокуратуру перевірити факти, викладені у запиті, а в разі їх підтвердження – вжити заходів прокурорського реагування та притягнути винних осіб до відповідальності, а також здійснити перевірку умов праці робітників ДКП «Луцьктепло», виплату заробітних плат згідно з колективним договором і Законом України «Про оплату праці», а в разі виявлених порушень вжити заходів відповідно до законодавства України і взяти під особистий контроль хід перевірок на цьому підприємстві.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ов...розшевелять всетаки ту зграйку луцькепла..а то принишкли..тихенько сидять..чекають кредиту від європейского банку розвитку
Відповісти
Луцьктепло готують до приватизації, реконструюють мережі, ліквідовують маленькі котельні, і в кінці кінців його приватизує Єремеєв...
Відповісти
ти що..тихо буть...Єрємєєву ще балатуватися осінню на вибори..так що то хіба що після нового року приватизовувати буде
Відповісти
Олександр Киричук (кірік)-місцевий бандюк!!!
Відповісти
Останні новини
Нардеп з Волині «наслав» прокуратуру на «Луцьктепло»
25 червень, 2014, 13:27