Посол Польщі прокоментував арешт українських бронежилетів

Посол Польщі прокоментував арешт українських бронежилетів
Українським волонтерам часто не вдається провезти куплені бронежилети через польсько-український кордон, тому що "важко польського митника змусити порушити закон" - заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін.

Про це він сказав під час зустрічі з головою Волинської облдержадміністрації Григорієм Пустовітом (на фото).

Пустовіт наголосив на проблемі перетину польського кордону українськими волонтерами, які хочуть забезпечити наших військових захисними шоломами, формою, розвантажувальними жилетами та бронежилетами.

Як відзначив Пустовіт, в Україні існує дефіцит бронежилетів, та на заваді добрій справі волонтерів стоїть європейське законодавство.

За словами Генрика Літвіна, про цю проблему він знає. Однак, як відзначив посол, важко очікувати від польського митника, що він стане порушувати закон.

Мовляв, єдиний спосіб вирішити її – це закупляти засоби спецзахисту легально й централізовано, за посередництвом Міністерства внутрішніх справ України. І для цього польська сторона готова створити митний коридор.

«Ми ще у квітні намагалися зробити митний коридор для таких покупок. Якщо вони здійснюватимуться централізовано, то проблем на кордоні не буде», - сказав посол.

Ситуація ж із неорганізованою закупівлею волонтерами бронежилетів, як наголосив Літвін, має й негативний бік: вони ризикують придбати «щось не те», до того ж і переплата йде страшенна, адже на собі волонтер провозить лише один бронежилет, тож до його ціни приплюсовується й витрати на дорогу.

«Хто знає, де вони їх купують і якої якості? На жаль, коли війна, то у всі часи були погані люди, які заробляли на ній», - наголосив Генрик Літвін.

Незабаром інформація про законний перетин кордону із засобами захисту буде розміщена на сайті польського посольства та консульства. Як відзначив Григорій Пустовіт, він потурбується, щоб вона з’явилася і у волинських ЗМІ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пустовіт правильно піднімає питання. А поляки, як вони говорять, друзі, то бачать, що в нас дуже важка ситуація, могли б і знайти тріщину в законодавстві. сам їздив в Польшу, знаю, що не такі святі їхні митники.
Відповісти
Останні новини
Посол Польщі прокоментував арешт українських бронежилетів
11 липень, 2014, 13:05