Церква на Волині проти перейменування вулиць Луцька

Церква на Волині проти перейменування вулиць Луцька
Митрополит луцький і волинський Михаїл (на фото) просить не перейменовувати луцькі вулиці Орджонікідзе і Уляни Громової, оскільки їх нові імена належать людям, які не мають прямого відношення до Луцька.

Про це йдеться у листі митрополита луцькому міському голові Миколі Романюку, який опинився у розпорядженні ВолиньPost.

«Управління Волинської єпархії заперечує проти перейменування вулиць міста Луцька, зокрема вул. Орджонікідзе на вул. Митрополита Андрея Шептицького та вул. Уляни Громової на вул. Йосафата Кунцевича в зв’язку з тим, що ці особи не мають прямого відношення до нашого міста.

Митрополит Андрей Шептицький та Йосафат Кунцевич не були православними і навіть можна стверджувати, що останній арештовував православних священиків, закривав храми, боровся з православ’ям, тому ми вважаємо, що перейменування є недоцільним», - йдеться у листі Митрополита Михаїла.

Вулиця імені «Хижого вовка у монашій рясі»

В історичній довідці, доданій до листа, зокрема пояснюється, що на Волині кількість православних парафій майже у 70 разів перевищує кількість греко-католицьких.

«А це означає, що Луцька міська рада радше мала б потурбуватися про увічнення пам’яті волинських православних святих, сонм яких налічує 37 канонізованих святих», - вважають у Волинській єпархії УПЦ КП.

Також у листі наголошують, що греко-католицька церква не є історично традиційною на Волині. Й окрім того, у Волинській єпархії наголошують, що у часи, коли жив Йосафат Кунцевич, на Волині тривало насильницьке насадження унії, представником якої якраз і був Кунцевич.

У єпархії наводять історичні свідчення, з яких випливає, що Йосафат Кунцевич переслідував православних, закривав православні церкви й монастирі. «Сучасники називали Кунцевича «хижим вовком у монашій рясі», - пишуть у єпархії (детальніше див. документ внизу).

Пройшло 8 місяців...

Список затверджених комісією варіантів нових імен луцьких вулиць у міськраді представили на суд громадськості ще у липні 2011 року.

Рішення про перейменування 27 вулиць міста Луцька міськрада прийняла 30 листопада 2011 року. Згідно з рішенням ради вулиці повинні змінити назву 1 грудня 2012 року.

А лист митрополита Михаїла про незгоду з перейменуванням датований 19 березня 2012 року.

Голова Комісії з впорядкування назв вулиць міста Луцька Сергій Григоренко повідомив, що лист Волинської єпархії УПЦ КП щодо незгоди з перейменуванням двох вулиць комісія обов’язково розгляне найближчим часом.

Довідка

У поясненні до перейменування вулиці Уляни Громової Комісія з впорядкування назв вулиць міста Луцька вказувала, що Йосафат Кунцевич є «українським церковним діячем XVI століття, греко-католицьким архієпископом, родом з Волині, який визнаний священномучеником».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ого! У владики проснувся інтерес до рідного краю. Краще б потурбувався про пам'ятки архітектури, які методично руйнує його церква. А до речі, ні Бандера, ні Грушевський, ні Винниченко теж до Луцька не мають відношення.
Відповісти
Шановні духовні Владики " зовсім трішки" не знають історії Волині
1. Зокрема те, що Йосафат Кунцевич народився у Володимирі-Волинському,єдинй з волинян-українців,котрий оголошений мучеником і похований у Ватикані, його гробниця поруч гробниці Святого Петра,а це надзвичайно велика пошана до нашої держави до українця.Тож про це треба знати і пишаютися своєю історією та Й.Кунцевичем. Звісно російським клерикалам- священникам глибоко наплювати на історію Волині та і України теж .
2. Один із організаторів унії ( обєднання української праволавної церкви з римо-католицькою)особа з європейською освітою Іпатій Потій, довгий час був єпископом у Володимирі-Волинському,створював на Волині школи,друкарні. Похований В Успенському соборі у Володимирі.
Це так, декілька зауважень стосовно " історизму" греко-католицької церкви, та про її історичні корені в нашому Волинському краї.
Відповісти
Кунцевич похований у Ватикані не через те, що волинянин і українець, а як католик. Це очевидно. Я не є прихильником КП і Михаїла, але він каже очевидні речі.
Відповісти
Ну так, якщо згадані греко-католицькі священики не мають прямого відношення до Луцька, то Грігол Орджонікідзе і Уляна Громова, напевно, мають безпосереднє... Навіть і не чув, що у Луцьку є вулиця Громової і навіть не відаю, шо це за видатна персона, ім*ям якої названо одну з богом забутих вулиць обласного центру Волині...
Відповісти
так, вони голосують проти, бо вони "не мають відношення до міста", чи бо вони неправославні? навіщо?
Відповісти
Адже не люблять російські священники українських духовних просвітителів, ой як не люблять. Ненависть від росіян аж пашить!! А чому не люблять? А тому що названі українські епископи в першу чергу дбали про українців, про свій народ. Приміром Й.Потій всі свої чималі статки заповів на утримання волинських студентів та володимирських шкіл, на утримання місцевих шпиталів та притулків для бездомних.
Митрополит Андрей Шертицький Під час Другої світової війни врятував від нацистів чимало євреїв та українців.Взагалі то його родина ще з 18 стоіття відома своїм мецентсвом та благодійністю
Чи можуть хочь чимось подібним сьогодні похвалитися російські священники,чи взагілі вони займаються такою благодійністю якою займалися названі українські владики у 17-18 століттях, або на початку двадцятого? Хоч один з російських священників( іерархів) продав свій мерседес-джип, чи годинник і прочая, прочая..., а кошти передав дітям-сиротам, бідним студентам чи за свій рахунок повністю утримує якусь сільську школу-інтернат на Волині? Напевне ні. Ото ж бо. Церкви на Волині будуються, а натомість духовність, моральність падає. Церкви православні ростуть і росте кількість юних алкоголіків,наркоманів, малих бомжиків !!
Відповісти
Хай не чешуть... Волинь - це греко-католицька область і зароджувалось все тут. Просто після наступу москалів і переслідування віросповідання і греко-католиків - заселили московським православям, яке(більша частина) після незалежності України перейшла до Київського Патріархату. Просто, з усієї поваги до Митрополита, не можна такого стверджувати про те що ці видатні люди є "злочинцями проти православної Волині" і хай ознайомляться з історією. Ці особи дуже багато зробили щодо України і волинського краю... Дуже багато документальних фільмів... Навіть коли митрополит Шептицький помер - хай піднімуть архів, скільки людей хоронили владику при забороні влади, коли православні попи сиділи тихо і служили сталінській владі. Так що не треба зачіпати за живе і дезорієнтували волинян щодо цих людей. А вся ця показуха через те що вулиці перейменовують на честь греко-католицьких священиків і митрополитів, якби вони були православні, то впевнений що співали б вони зовсім іншу пісню.
Відповісти
Богообязний....
это как то не по себе......
Вы обязаны Богу или церкви?
Должны выбрать ...
Відповісти
"Боголюб’язний"!
Відповісти
"Також у листі наголошують, що греко-католицька церква не є історично традиційною на Волині"

А вы считали сколько таких семей? Вы даже понятия не имеете, сколько львовян в Запорожье или Луганске!!!
И там тоже ходят в греко-католицкую цервовь...И ничего! Не кричат, как ваши батюшки из украинской: туда не ходите!

"Й окрім того, у Волинській єпархії наголошують, що у часи, коли жив Йосафат Кунцевич, на Волині тривало насильницьке насадження унії, представником якої якраз і був Кунцевич."

Вы лучше вспомните,как травили тех, кто не хотел этого крещения по селам! Как топили, жгли людей, гонялись за ведунами!!!
ЗАЧЕМ ВОРОШИТЬ ТАКИЕ МЫСЛИ?
Зачем рознь?
Зачем делать на этом такую словесную порнуху?
Особенно тем,кто за Московским понятием - вообще эретик! Сейчас не время ругатся, сейчас время - помочь выжить!

Ну и гражданам Луцка рекомендую: не называйте улицы именами того или другого. Пусть будет Яблочная, Веселая, Счастливая... На таких улицах - ЖИТЬ ХОЧЕТЬСЯ!!!
Відповісти
какая мова - такая и церковь
Відповісти
Это ж когда русские так стали защищать церковь, л=да ещё и греко-католиков? А потом читаешь и понимаешь: все смешались: русские, ведьмы. Что значит "ваши батюшки из украинской". Так русской греко-католической церкви и нет. Русского вообще своего ничего нет. это всё ворованное, и нажитое чужим трудом. Так что, какой язык, такая и корова.
Відповісти
Як бачимо джерела на яких опирається стаття "істиорична довідка" - сумнівні!!! Що це за автори? де шановні їх відкопали?
Відповісти
Що цей самозванець може толкового написати....... історик великий....ганьба!!!!!!!!!!!!!!! а щодо насильного приєднання уніатів дорпц, то не хай самозванець прочитає нову працю Стоколос Н.Драма Церкви. - Рівне, 2011. - новітня праця про ліквідацію унії в 1839.
Відповісти
Останні новини
Церква на Волині проти перейменування вулиць Луцька
23 квітень, 2012, 15:36