Туристи на Волині проти «лєтніка» в замку Любарта. ВІДЕО

Туристи на Волині проти «лєтніка» в замку Любарта. ВІДЕО
Пам’ятці архітектури 14 століття - Луцькому замку - бракує літнього кафе. На території історичної споруди мали намір встановити намет для торгівлі.

Не проти такої ініціативи була й дирекція заповідника, однак на двох засіданнях виконкому поспіль облаштувати тимчасовий намет на території пам’ятки архітектури 14 століття не дозволили, - йдеться в сюжеті телеканалу ZIK.

Нагадаємо, встановити тимчасовий намет для торгівлі напоями попросив місцевий підприємець Віталій Николайчук. Однак тоді, 2 липня, члени виконавчого комітету Луцької міської ради не підтримали рішення про дозвіл встановити тимчасову споруду. Не підтримали його й вдруге під час голосування 16 липня, де шість депутатів були «за» встановлення «лєтніка» і ще шість – «проти».

Ні туристам, ні лучанам така ідея не подобається, - йдеться в сюжеті.

Олександр, турист: «Якщо тут поставити квас, пиво, то це буде не дуже доречно. Краєвид не дуже добрий».

Світлана, туристка: «Вистачає де напитися. В кого буде спрага, то є де напитися».

Валентина, туристка: «На цій території знаходяться залишки церкви, тому, я вражаю, що літнє кафе біля церкви не зовсім доречно».

Намет із напоями і наїдками нікому не заважатиме. Можливість перекусити на території замку ще й привабить туристів – переконують у дирекції історико-культурного заповідника «Луцький замок» і додають, що це й спосіб отримати додаткові гроші.

Директор історико-культурного «Луцький замок» Павло Рудецький каже, що заповідник утримується на 40% з обласного бюджету, а 60% - це власні надходження.

«І тому будь-які, дозволені законом додаткові послуги, - це є власне утримання заповідника», - додає Рудецький.

Тим часом активісти б’ють на сполох. На території замку немає ні водопостачання, ні водовідведення. Та й естетики пластиковий посуд не додасть – лише зайві клопоти з вивозу сміття.

«Замок – це обличчя Волині. І якщо ми перетворимо його в лєтнік, то, вибачте, для чого це? Воду попити? Можна, дійсно, поставити точку, якщо є така необхідність, перед самим входом», - зауважив на засідання виконкому Луцькради представник «Самооборони Волині» Богдан Климчук.

Проти намету із закусками на території музею й історики, мовляв, не так потрібно залучати туристів.

Історик, член громадської ради з охорони культурної спадщини і культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України Ігор Левчук бідкається, що слово «заповідник» в замку втратилося.

«Став якоюсь декорацією, декорацією для проведення заходів, на яких заробляють гроші», - каже Ігор Левчук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В сюжеті сказали депутати, а в виконкомі немає жодного депутата. Стидоба ))))
Відповісти
Останні новини
Туристи на Волині проти «лєтніка» в замку Любарта. ВІДЕО
17 липень, 2014, 11:22