В Україні кількість районів хочуть скоротити з 490 до 150

В Україні кількість районів хочуть скоротити з 490 до 150
Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства запропонувала скоротити кількість територіальних громад з 31 тисячі до 1,8 тисячі, а число районів – з 490 до 150.

Про це йдеться концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації органів влади до 2015 року, інформує Дзеркало тижня.

Представники місцевої влади, які були присутні на засіданні ради, запропоновану концепцію схвалили. Документ було прийнято радою і відправлено на розгляд Кабінету Міністрів.

Один з розробників концепції, член робочої групи при Мінрегіонбуді Анатолій Ткачук повідомив, що кількість територіальних громад після проведення реформи має скоротитися з 31 тис. до 1,8 тис., а число районів – з 490 до 150.

«Райони будуть об'єднуватися за зонами впливу, навколо великих міст, з урахуванням щільності населення. Фактично мова йде про відновлення системи, яка існувала до революції, коли одиницею територіально-адміністративного устрою були волості. На території волості розташовувалося 15-20 сіл, у них був загальний орган управління, земля, будівлі, капітал», – розповів Ткачук.

Це не перша спроба провести в Україні адміністративно-територіальну реформу. У 2005 році з цією метою в уряді Юлії Тимошенко була введена спеціальна посада – віце-прем'єр з питань адміністративно-територіальної реформи.

На цей пост був призначений Роман Безсмертний. Він пропонував формувати адміністративно-територіальні одиниці за кількісним принципом: більше 2,5 тис. жителів – селище, не менше 50 тис. – місто-район, не менше 750 тис. – місто-регіон. Менші населені пункти передбачалося приєднати до більших.

Проте через початок політичної кризи реалізувати задумане не вдалося.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні кількість районів хочуть скоротити з 490 до 150
25 квітень, 2012, 11:49