Військовослужбовці із 51-ої бригади не зрадники, - журналіст

Військовослужбовці із 51-ої бригади не зрадники,  - журналіст
Військовослужбовцям 51-ої окремої механізованої бригади не залишили іншого вибору, окрім як здатися росіянам.

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook пише журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала.

«З приводу хлопців із 51-ої бригади, які опинилися в Росії. У полоні. Мені дуже шкода, що їх поспішили охрестити зрадниками. Не хотів розповідати, але й не можу байдуже спостерігати за тим, як цих хлопців перетворюють на зрадників Батьківщини», - пише Бочкала.

За словами журналіста, він спілкувався у телефонному режимі з одним із бранців в той день, коли все трапилося, і той розповів йому подробиці.

«Даний підрозділ 51-ої бригади було закріплено за 72-ою бригадою. Він виконував завдання в районі Краснодону. Було це три тижні тому. 13 липня наші сили звідти пішли в напрямку Свердловська. Хлопці, яких пізніше візьмуть у полон, окопалися в районі шахти Червонопартизанська. Це дуже близько до російського кордону. Район контролювався нашими військами. І прикордонна межа теж. До тих пір, поки 17 липня не стався перший потужний обстріл градами з території РФ. Наші основні сили відступили. Що, загалом, логічно. Але цих самих хлопців з 51-ої залишили. І наказали «триматися». Типу прикривати кордон», - йдеться у дописі.

«У Свердловську різко активізувалися сепаратисти, натхнені вогневим прикриттям з Росії. І виявилися наші хлопці в котлі. Шлях назад відрізаний. Попереду - Росія. Але відповідати вогнем на обстріли з території РФ їм суворо заборонили. До середи, 23 липня, з 11-ти бронемашин залишилося три. Запаси продовольства і води підійшли до кінця. «Вони вже просто знущалися над нами. Гралися, як кіт з мишкою», - розповів боєць. Такий висновок напрошувався, оскільки було абсолютно очевидно - росіяни їх бачать. І бачать, що техніка вся згоріла. Але, тим не менше, обстрілювали цілим дивізіоном градів. «Хотіли б убити - убили б», - з великою впевненістю говорив мені боєць. Але не вбили. До п'ятниці, 25 липня, з техніки зовсім нічого не залишилося, патронів теж. Бійці вже забули, як виглядає сонячне світло. Рятувалися в землянках, накритих колодами і блоками, присипаними землею. Вже не було ніяких розвідок, ніяких дозорів ... Всі просто хотіли вижити. І жили під землею, задихаючись від смердючих роздутих тіл убитих товаришів. Єдине, що залишалося - мобільний зв'язок. Від рідних хлопці дізналися, що РНБО заявило - «всіх вивели з оточення». «А про нас що забули», - перша думка. А потім друга, страшніша - «А може - поставили хрест». Я не знаю і хлопці не знають, чому РНБО заявило, що всіх вивели. І щоб сказало РНБО, якби хлопці загинули під градами? І сказали б щось взагалі? І ось у п'ятницю. Все відбулося якось буденно і без зайвих слів. До них прийшли бойовики з Росії. Не в тому сенсі, що самі вони з Росії. А прямо з Росії і прийшли бойовики. І сказали - «вилазьте». Посадили всіх наших в КАМАЗи і відвезли в свій польовий табір. Це ще було на території України. Ніхто нікого не бив, неображав. Все було мовчки. У таборі наших хлопців нагодували, помили і сказали - ввечері виїжджаємо до Росії. Телефони ніхто не відбирав. І хлопці дзвонили не тільки рідними, а й командуванню. Все і всі знали. І про те, де хлопці і що їх збираються вивозити в Росію», - переконує журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала .

Роман Бочкала пише, що відразу не збирався ділитися отриманою інформацією, мовляв, хотів дати час компетентним органам, щоб розібралися у ній.

Але його обурило ставлення до бійців у Міністерстві оборони. Там замовчували, як вважає журналіст, правдиві факти. І лише коли росіяни заявили, що 40 солдат української армії втекли в Росію, «оскільки не можуть далі продовжувати вбивати мирне населення», там заговорили. Але на бійцях вони поставили тавро – зрадники. Власне, тому журналіст і вирішив поширити отриману від бійця інформацію.

«Я не вважаю цих хлопців зрадниками. Перш, ніж таврувати їх ганьбою, задайте собі питання, а як би вчинили ви на їхньому місці?», - резюмує Бочкала.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А где первоисточник? Говорил ли это Бочкала?
Відповісти
В мене сумнів не виникає в правдивості цих слів...
Відповісти
Україну чекає третій Майдан, бо нічого не змінилося. Через нашу дибільну владу вбивають наших хлопців. Вони не здалися, а їх взяли в полон А ви " зрадники", не зрадники вони, а люди, яким хочеться жити. Їх дома чекають батьки, жінки і діти. Що їм залишалось робити , якщо їх кинули на призволяще помирати???
Відповісти
Воспитали трусов и предателей! И Украиной и Майданом прикрываетесь! Вы можете носить сто вышиванок. повесить сто флагов! Но патриотизм это вера и самопожертвование! Как говорит Кравчук Леонид Макарович что вера это когда крест под сорочкой. а не сверху на ней! Слава Украине!
Відповісти
как ты можешь носить такой псевдоним? Не позорь мервых и живых воинов УПА!
Зайди на российские сайты и смотри как они "не предают Украину" Все факты на видео!
Відповісти
Мене не цікавить що там на російських сайтах. А ті факти можеш засунути собі в одне місце, а якщо щось не подобається їдь на Схід і покажи як Україну захищати.
Відповісти
Зрадники сидять у Верховній Раді, Адміністрації Президента. А ви впевнені, що і сам президент не зрадник???
Відповісти
То что не было выбора не правда! Зачем теерь в плену у Россиян оскарбляют Украину? Патриотизм это флажком помохать?
Скажу не по теме: 51 бригаду которая сдалась россиянам надо на фиг расформировывать! Уроды! Мало того что перешли на территорию России, мало того что перешли с помощью ополченцев-террористов(т.е. сначала плен террористов. далее переход в Россию!). А теперь по российскому ТВ они в России рассказывают какие классные террористы с Россией и какая херовая Украина с военным командованием в том числе! Гандоны! ни предали Украину! Они предали дедов воевавших в УПА против России, против фашисткой Германии за Вильну Украину!
Кстати это та бригада: 1) которая не хотела на фронт(это строители и прочий сброд которые стали безработными! Кстати многие из этих уродов работали на стройках в России!), 2) это они под Волновахой устроили пикник на дороге, результат мы все знаем!, 3) ну и предательство финал!
Я не говорю плохого против волынян вообще! Там патриоты! А это не здоровое подразделение!
Это безработные которые пришли в армию не воевать а только получать зарплату! Т.к. других вариантов у них было мало!
Итогом разборок должно быть: расформирование части, разжалование офицеров(можно как солдат использовать в АТО, для воспитания в батальонах Донбасс, Мореуплоль, Днепр-1, Айдар), полная смена офицерского состава, набор контрактников-добровольцев которые хотят смыть позор с Владимир-Волынска. Далее аресты участвоваших в позоре офицеров! Арест офицеров из военкомата за то что набрали за государственные деньги и в условиях войны такой сброд!
Для предательства нет оправданий! Просчеты командования если они есть или были не оправдание предательству! Во время Второй мировой войны тоже как и на любой войне были такие ситуации! И Были герои и были предатели! У УПА ситуация часто была на много круче!
Кстати У этих уродов не было потерь в личном составе в этой операции! А у других подразделений которые не дрогнули были!
Теперь уроды через родственников начнут поднимать волну против АТО( а в этот период это значит против Украины!). Блокировать его надо использую патриотов! Моральный авторитет воинов УПА, воинов воеваших в ВОВ, афганцев и другое!
Предательству нет оправданий!
Відповісти
А що ви "сергей киев" зробили для країни? Яке маєте право ображати тих хто під вогнем стільки часу просили про допомогу і живі, попали в полон? Вони заручники ситуації, хлопці на яких чекають родини. їх кинули, а уроди ті хто вміє тільки коменти писати, сидячи дома в безпеці.
Відповісти
Парубій - падлюка!!!Розстріляти його на третьому майдані!
Відповісти
Повбивати.. вас гадів вам вже те російське телебаченння вїлось в мізерні мізкі....якими ви катастронолірично не користуєтесь..як би не ваш Путін астроумний...нічого не було....!!!
Відповісти
Я мама трьох синів і я лучше помру ніж їх відправить воювати захищають кого тих дармоїдів які сидять у верховній раді і б'ють морди одне одному хай беруть автомати і туда на передову а не відправляють цих дітей нещасних і ті хлопці що задались росіянам правильно зробили ті які загинули і ще загинуть пройде рік два і ніхто незважаючи у самої загинув двоюрідний брат а ця українська влада і вся Україна продажна труси позорніки вони босих пір все продають і взятки беруть
Відповісти
Не виховуйте чоловіків інвалідів!!!
Не робіть їх такими!
Мені б соромно було, якби моя мама спідницею мене прикривала!
Якщо ворог прийде і на Захід, тоді будете прикривати і себе, і інших. Якщо дадуть.
І мова зараз не про Верховну Раду, а про Росію, яка нищить наш народ.
Невже ви настільки сліпі?
Або ж просто провокуєте?
Відповісти