Головний редактор «Волинь-нова» розповів про конфлікт у газеті

Головний редактор «Волинь-нова» розповів про конфлікт у газеті
Головний редактор волинської обласної газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець вважає звернення Ковельської районної ради до Волинської обласної ради, Волинської обласної державної адміністрації, районних та міських рад Волинської області, Національної спілки журналістів України щодо збереження посади власкора газети «Волинь-нова», яке було ухвалене депутатами на сесії Ковельської районної ради 25 липня, безпрецедентним втручанням в діяльність газети. Про це він заявив у коментарі «Телекритиці».

«Рішення районних депутатів - це безпрецедентне втручання в господарську діяльність газети і тиск на неї. Раніше у 2004 році Партія регіонів хотіла закрити газету, і ось - нове віяння - змінити установчі документи редакції... Вважаємо, районна рада вийшла за межі своїх повноважень. Також вкрай обурливими є вимоги змінити установчі документи редакції, щоб посилити на неї вплив органів влади. Цього наш колектив не допустить», - сказав пан Згоранець.

Нагадаємо, головного редактора газети «Волинь-нова» депутати і громадськість Ковеля звинувачують в тому, що він хоче звільнити регіонального кореспондента Ярослава Гаврилюка. Питання навіть винесли на сесію Ковельської райради, запросивши на засідання і Олександра Згоранця. Головний редактор на сесію не приїхав, надіславши у відповідь депутатам листа.

За словами пана Згоранця, у редакції скорочуються всі посади власкорів. «Ми скорочуємо всі посади власкорів, а їх у нас залишилося дві, у зв'язку з виробничою необхідністю та потребою у фінансовій оптимізації. Натомість робимо ставку на розширення мережі позаштатних дописувачів. Скорочення штатів відбулось у повній відповідності зі Статутом редакції і дотриманням усіх вимог законодавства (за це одноголосно проголосували всі члени редколегії. Згоду на звільнення одноголосно дала і профспілка)», - зазначив він.

Він додав, що на сьогодні у штаті газети 40 працівників (двоє у декреті), з них 25 працюють на творчих посадах.

У своєму зверненні ковельські районні депутати просять Волинську обласну раду як співзасновника газети забезпечити скасування наказу про скорочення посади власкора у Ковелі та опублікування в найближчих номерах усіх цензурованих головним редактором і не друкованих статей Ярослава Гаврилюка. Для унеможливлення в подальшому використання публічного та підзвітного громаді Волині видання у власних або чиїхось вузьких інтересах депутати пропонують створити комісію за участю всіх співзасновників для вивчення даного питання і черговій сесії Волинської облради заслухати звіт головного редактора газети Олександра Згоранця з питань фінансової та журналістської діяльності.

Пан Згоранець переконаний, що з боку обласної ради також недопустимий будь-який диктат чи втручання в роботу щодо тематики, форм і методів висвітлення тих чи інших питань, друкування окремих матеріалів.

«Співзасновниками газети «Волинь-нова» є трудовий колектив редакції і Волинська обласна рада. Згідно з нашим Статутом "Органами управління газети є головний редактор і редакційна колегія", "Голова обласної ради бере участь у виборах головного редактора» (має право на 1 голос). Цитую з Установчого договору між співзасновниками газети «Волинь-нова» - обласною радою і трудовим колективом редакції: "Обласна рада і трудовий колектив газети "Волинь-нова" будують свої стосунки на засадах партнерства, взаємоповаги і взаємодопомоги, дотримуючись основоположних конституційних гарантій на свободу слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань. У цьому зв'язку недопустимий будь-який диктат чи втручання в роботу з боку обласної ради, що стосується тематики, форм і методів висвітлення тих чи інших питань, друкування окремих матеріалів. Редакція працює на принципах госпрозрахунку і самоокупності, сама формує свої фінанси. У свою чергу обласна рада визнає фінансову самостійність редакції і участі в розподілі її прибутків не бере», - заявив Згоранець.

На запитання «Телекритики», чи пропонувалася подальша співпрацю пану Гаврилюку на іншій посаді, чи в якості позаштатного автора, головний редактор відповів, що іншої вакантної посади у них немає. «Позаштатним автором може будь-яка людина, яка запропонує цікавий, актуальний матеріал. Власне в цьому і суть наших реорганізацій в роботі із дописувачами. Але, чесно кажучи, після того, як Гаврилюк організував численні перевірки редакції правоохоронними (та іншими органами) і веде відверту кампанію з дискредитації газети та її керівництва, у мене як головного редактора немає ніякого бажання пропонувати Гаврилюку ставати нашим позаштатником», - сказав він.

Олександр Згоранець відкидає всі звинувачення в цензурі. «У нас цензура тільки на журналістське кілерство і заангажованість», - сказав головний редактор.

Нагадаємо, місті Ковелі (Волинська область) пройшов мітинг протесту проти звільнення відомого журналіста, члена Національної Спілки журналістів України (НСЖУ) Ярослава Гаврилюка.

Учасники мітингу зібрались після оприлюдненої у ЗМІ інформації що редакція обласного газети «Волинь-нова» скорочує посаду власного кореспондента у Ковелі, і на підставі цього власкор видання у Ковелі Ярослав Гаврилюк буде звільнений.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Згоранець відключив коментування статей на сайті Волині. Це і є цензура.Чого боїться Згоранець ?
Відповісти
таких журналістів, як згоранець - в позаштатні дописувачі. І відправити подалі, в село Рудка шерстинська чи в якийсь інший мухосранськ.
Відповісти
Згоранець, ховаючись за гучними фразами про незалежність газети, разом зі своїми численними кумами готує грунт для прихватизації газети, співзасновником якої є громада Волині.
Відповісти
Garna finansova optymizaciya! Zgoranec' kupue avto za 300 tysyach i pry ciomy zvil'nyae lyudynu z roboty.
Відповісти
Доки в газеті буде працювати депутат обласної ради Блінова, доти в газеті буде цензура і таке інше.
Відповісти
Діду. Відключили коментування, щоб такі уйо. ки як ти не обливали порядних людей брудом. З тебе скоро випре і жовч і дух.
Відповісти
Поверніть газету громаді Волині!!! Волинська обласна рада - понад 1 мільйон співвласників - співзасновник. Трудовий колектив - 40 чоловік - співзасновник. Що ж це за паритет такий, коли 1 мільйон співзасновників має 1 голос, а 40 співзасновників - 40 голосів? Це який дебіл такий статут затвердив? Обласна рада, як співзасновник, голосувала за таке? Ось чого боїться Згоранець і Ко! Скасування незаконно затвердженого Статуту.
Відповісти
Яка нафіг оптимізація.Продай одну з трьох наворочених машин і можна не скорочувати нікого 5 років. Як розцінити, що Згоранець перед самим скороченням переводить одного працівника з власкора на посаду редактора відділу і тоді лише оголошує про скорочення. То чому для Гаврилюка таку посаду не ввести. І хай не бреше про штатні одиниці. хай покаже колективний договір де повно вільних посад. А куди ділись наприклад посади спецкорів. Візьміть газету за минулий рік. Там було дві таких посади, то чому Гаврилюка не перевели на цю посаду? Узурпація влади ще нікого не привела до достатку.
Відповісти
Якщо Гаврилюк десятками років викривав казнокрадство, корупцію і інші негативи в діяльності чиновників і правоохоронців, то він кіллер? Якщо десятиліттями писав про проблеми людей, то він заангажований? Таки Згоранець признався в цензурі, яку ввів після гостювання у Кіндера. Газета стала неприховано ангажованою під бютівців і здійснюється кілерство щодо свого ж журналіста. Скільки коштує знищення Ярослава? Тридцятьма срібниками не обійшлося?
Відповісти
Я не знаю що там і як із скороченням. Але якщо продавати машину яка коштує 8 тис. дол. за 2 тис., то звичайно треба буде скорочення. Згоранець мабуть думає, що то його газета власна.Залякав підлеглих-пенсіонерів, прийняв на роботу всіх кумів. Чому він не розповість про свої проїздки до Польщі та липові командировки,за рахунок редакції. А чому не розповідає, що від фонаря встановив розцінки на рекламу, які вдвічі більші від дозволених законом. І всі кандидати, партії платили - занчить всіх облахмотив. Ото там зверху Мельник мабуть теж платив. Ги ги. Ти ба , а дійсно ж намахав усіх кандидатів.
Відповісти
Одне питання до обласної ради, а навіщо ви йому бабки даєте, якщо він їх на машини використовує. І як це так, що рада не має права йому нічого сказати. Рада це представники громади, а це чудо хто. хто його вибрав, той же Гаврилюк, якого він звільняє. і кого звльняє члена трудового колективу, який є частиною співзасновників. Ну принаймні по закону такі рішення приймаються загальними зборами. Гаврилюк подавай в суд- виграєш, навіть якщо Згоранець почне прикриватись тими людьми, які світяться на перших сторінках газети.
Відповісти
Закрийте Волинську газету або головним редактором поставте Гаврилюка, ця людина здатна повернути у правильне русло, а то друкують ригівські заказухи за гроші
Відповісти
Гаврилюк відомий інтриган і скандаліст, а тепер ще й маніпулятор...Уявляю, усі сумісники, кого мають скоротити, будуть такий рейвах зчиняти...
Відповісти
вася і саша, документи справді не горять!!!!
Відповісти
Гаврилюк інтриган? Ні. Він боєць. Справжні інтригани з Луцька. Думали підмутити із звільненням Ярослава. Замаскованим під скорочення посади власкора. А вийшла повна лажа. Гаврилюк суд виграє. А звільняти прийдеться когось із згоранцевих кумів.
Відповісти
Триндець тобі Гаврилюк. Подивись суботню газету Волинь- там Гунчик, подивись на сайті вже є вівторкова- там Гунчик. Лизнув Згоранець так як треба- такщо триндець тобі Сява, триндець.
Порада : ідь в Київ - шукай захисту в сильних світу цього, бо ще й посадять тебе згоранці-уліцькі.
Відповісти
Чим глибше вникаєш у суть конфлікту, тим більше переконуєшся, що Згоранця зарано обрали на редакторську посаду. ВОНО виявилося злопам"ятним та мстивим. Правду кажуть - не дай Боже з Івана пана. І як тільки Степан Дорофійович тримав біля себе такого "фахівця"? Через чвари читачі відвертаються від колись популярної газети, яка впродовж років для тисяч волинян була своєрідним індикатором правди, справедливості. Нині ж у колективі внутрішня війна через самодурство й амбітність головного редактора.На це слід зважити всьому колективу, адже на носі передплатна кампанія...
Відповісти
От цікаво якби себе вів головний редактор коли б Волинська обласна рада вирішила вийти з числа співзасновників газети, а газета змушена б була платити комерційну вартість оренди комунального приміщення (що належить громаді !!!), яке займає редакція. Мабуть знову говори в би про тиск зі сторони влади.
Відповісти
Думаю був би капець. А ще був би капець, якби пів області комерційних структур: фірм, установ, організацій не передплачували б 100-500 примірників, які потім просто викидають. А король то голий...
Відповісти
Ви директор комерційної структури, який передплачує сотню примірників і викидає? Якщо ні - не тріпайте марно язиком
Відповісти
Такого крутого журналіста, як Гаврилюк у будь-яке видання візьмуть, якщо громада так підтримує. В чому проблема? Навіщо йому газета, що "гниє"... Видно за державу йому болить, а про свою дупу зовсім не думає) А Згоранець купив для редакції нормальне авто, ну негідник, що тут скажеш
Відповісти
Скажу свою думку. Наша сімя років з 10 регулярно купляла кожен номер газети. Цікаві були статті про життя Волині. Потім почали помічати, що у газеті все більшає реклами, а матеріалу - все менше. Декілька сторінок реклами, ще сторінка на привітання і оголошення. Що це таке? І ось уже років з 3 не купляємо газету - користуємося інтернетом)))
Відповісти
Здається,в редакціїї вже склався такий собі паритет авторитетів і Гаврилюк явно не вписується в цю прогнозовано-планову лінію. А Згоранець та Блінова явно косячать і світять однозначно сприйняті теми населенням, чогось від них гострого і актуального опублікувати- нереально, сам переконався.Якість газети падає, відчувається заказана лінія.
І доки ще в групі активістів на рекламі в електронному виді буде фізія Колісника-та цей крендель жодної своєї копійки на підтримку газети не давав,це кошти лісівників, а він красавець ще тут хвилює своєю присутністю.Щось його вчорашнього забагато всюди
Відповісти
Останні новини
Головний редактор «Волинь-нова» розповів про конфлікт у газеті
28 липень, 2014, 19:01