Зафіксували найбільше в історії виверження вулкану

Зафіксували найбільше в історії виверження вулкану
Обсерваторія Gemini, розташована на Гавайських островах, опублікувала фото серії вулканічних вивержень, зафіксованих на супутнику Юпітера Іо.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Як пише The Daily Mail, найпотужніше з них відбулося в кінці серпня 2013 року, йому передувала серія більш дрібних протягом декількох тижнів.

Вчені вважають, що це було одне з найсильніших вивержень за всю історію Сонячної системи. Найяскравіше і найбільше виверження було зафіксовано 29 серпня за допомогою телескопа Gemini North і інфрачервоного спектрометра NASA SpeX, який розташований поблизу на вершині вулкана Мауна-Кеа на однойменному гавайському острові.

За підрахунками вчених, це виверження більш ніж в 10 000 разів потужніше за знамените виверження вулкана Ейяфьятлайокудль в 2010 році - енергія виверження склала близько 20 терават.

"Ці нові виверження належать до відносно рідкісного класу вивержень на Іо, - через їхній розмір і неймовірно високу термальну емісію", - заявляє вулканолог, співробітник Лабораторії Реактивного Руху Ешлі Дейвиш.

За його словами, кількість енергії, виділеної в результаті цих вивержень, дозволяє припустити, що фонтани лави виривалися з тріщин в дуже великій кількості кожну секунду, формуючи потоки лави, які швидко поширювалися по поверхні Іо.

Довідка. Іо - один із багатьох супутників Юпітера, а також один із чотирьох супутників Юпітера, які відкрив Галілео Галілей. Іо - найбільш вулканічно активне небесне тіло в Сонячній системі. Крім Землі, це єдине місце в Сонячній системі, де відбуваються виверження вулканів з гарячою лавою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Зафіксували найбільше в історії виверження вулкану
10 серпень, 2014, 14:15