Депутати «дозволили» «Луцьктеплу» зекономити 13 мільйонів кубів газу

Депутати «дозволили» «Луцьктеплу» зекономити 13 мільйонів кубів газу
Депутати Луцької міської ради підтримали рішення про надання місцевої гарантії для забезпечення виконання ДКП "Луцьктепло" зобов’язань перед ЄБРР на інвестицію у проект модернізації інфраструктури теплопостачання у Луцьку.

Таке рішення ухвалили на черговій сесії ради у середу, 27 серпня.

Під час розгляду питання деякі депутати висловлювали заперечення щодо виділення коштів. Так, Сергій Сівак вважає, що наразі не можна "давати гроші" "Луцьктеплу", бо свого часу колектив підприємства висловив недовіру менеджменту.

Депутат Рустам Дячук запропонував взагалі заслухати звіт директора підприємства Олександра Киричука, "щоб дізнатися реальну ситуацію на підприємстві".

Натомість Андрій Козюра відзначив, що внутрішні проблеми "Луцьктепла" не заважають проводити модернізацію та підтримав надання гарантій.

Депутат Анатолій Пархомюк попросив критиків проекту надавати конкретні факти, а не "словоблудити", та підтримав проект.

Олександр Пиза відзначив, що проект приймати потрібно вже зараз, бо "в країні війна", а місто треба підготувати до зими, адже опалення - "це не сміхуйочки".

Міський голова Микола Романюк відзначив, що комунікації системи опалення зношені на 70%, також потребують модернізації котельні, тому потрібно якнайшвидше запроваджувати проект модернізації.

У підсумку більшістю голосів рішення підтримали.



Нагадаємо, про деталі проекту з економії газу в Луцьку розповіли під час презентації проекту Луцької міської ради та Європейського банку реконструкції та розвитку із фінансування реконструкції системи централізованого теплопостачання міста 9 липня.

Так, модернізація передбачає встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках. Загалом їх планують встановити приблизно у 200 луцьких багатоповерхівках. також встановлять теплові лічильники.

Проект передбачає і ліквідація підвальних котелень та підключення будинків до загальної тепломережі. При цьому необхідно прокласти додаткову мережу.

Обіцяють провести також заміну застарілих котлів, реконструкція котелень та центральних теплових пунктів, а також заміну теплових мереж.

У котельні в мікрорайоні ЛПЗ планують встановити котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину, палети тощо.

"В результаті реалізації проекту модернізації системи теплопостачання у Луцька вдасться економити приблизно 13 мільйонів метрів кубічних газу. Крім того, буде зменшення споживання води та електроенергії", - обіцяють у Луцькій міськраді.

Термін окупності такого проекту становить сім років.

Представник Європейського банку реконструкцій і розвитку Ігор Князєв повідомив під час презентації, що кредит становитиме 10 мільйонів євро, а 4 мільйони євро - це грантові кошти. Проте, з цих 10 мільйонів: 7 мільйонів - це кошти ЄБРР, а три - з Фонду Чистих Технологій.

За його словами, термін кредитування становить 13 років. При цьому, 3 роки – це пільговий період, коли підприємство "Луцьктепло" виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення тіла кредиту.

Кредитні кошти у міській раді планують повертати за рахунок економії від впроваджених заходів з модернізації.

Реалізацію такого проекту модернізації системи теплопостачання у Луцьку планують розпочати в 2015 році. Усі передбачені ним заходи хочуть втілити у життя за три роки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Депутати «дозволили» «Луцьктеплу» зекономити 13 мільйонів кубів газу
27 серпень, 2014, 12:14