Назвали ймовірних кандидатів у нардепи на Волині

Назвали ймовірних кандидатів у нардепи на Волині
Журналіст Андрій Лучик проаналізував, хто може балотуватися у Верховну Раду у волинських мажоритарних округах.

Говорячи про основні тенденції прийдешньої парламентської кампанії, можна сказати, що виборець, голосуючи за кандидата-мажоритарника, передовсім звертатиме увагу на політичний бренд, - пише на сторінках Хронік Любарта Андрій Лучик.

Політична історія кандидата, його чесноти і хиби відійдуть на другий план. І це вже буде проблемою конкурентів – нагадати виборцям про все.

Округ №19 (м. Володимир-Волинський)

Як і минула «злочинна» влада, так і теперішня, в мажоритарних округах ставку робитиме на олігархів. Десь справжніх, десь місцевого розливу.

У Володимир-Волинському окрузі цю ставку зроблено на кумів і «вічних голів» Володимира-Волинського та Нововолинська Петра Саганюка та Віктора Сапожнікова. Джерела розповідають історію, коли їм двом запропоновано самостійно вибрати між собою більш достойного. І нібито цей вибір впав на Петра Саганюка, який тепер представлятиме президентський блок.

Серйозні плани поборотися за Володимир є в Радикальної партії Ляшка, яка делегуватиме на вибори Віктора Ярему, місцевого бізнесмена, який займається оптовим постачанням продуктів харчування.

Щодо «Батьківщини», то тут можливі кандидатури Віктора Олійника, який колись очолював волинський БЮТ та був нардепом, або Ярослава Мудрика, який зараз позиціонує себе як «представник батьків, діти яких служать в АТО». Хоча Олійника, як вірного бютівця, можуть забрати і в список.

«Свободу», очевидно, представлятиме чинний депутат Євген Мельник.

По Володимиру може також сходити і місцевий аграрій Валерій Діброва.

Округ №20 (м. Горохів)

Ставка влади по Горохову – на чинного депутата від округу та власника АПГ «Пан Курчак» Сергія Мартиняка. Хоча тут за офіційну підтримку Блоку Петра Порошенка може поборотися екс-губернатор Волині Володимир Бондар, який тісно працює з Юрієм Луценком.

На співзвучності прізвища та рейтингу партії Ляшка тут може зіграти заступник голови Волинської організації радикалів Олександр Мартинюк, який тривалий час очолював на Волині партію «Реформи і порядок».

Від «Батьківщини» вдруге може спробувати свого щастя в окрузі колишній заступник голови волинської ОДА та ректор Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» Роман Карпюк, якому у 2012 році забракло дещиці голосів, щоб стати депутатом. Також називають кандидатуру голови Волинської облради Валентина Вітра.

Від «Свободи» може піти хтось із братів Боруцьких: депутат обласної ради Святослав Боруцький або голова Горохівської організації «Свободи» Олег Боруцький.

Від Гриценкової «Громадянської позиції» вимальовується кандидатура Володимира Красулі, який у 2012 році як самовисуванець розкручував свій місцевий бренд «Волинські патріоти» та набрав 8,5% голосів виборців.

Звісно, чергову спробу може здійснити Борис Загрева, який у 2012 році на парламентських виборах здобув третє місце із майже 20% голосів.

Округ №21 (м. Ковель)

Влада робитиме ставку на чинного депутата Степана Івахіва. Проте це не означає, що він офіційно висуватиметься від Блоку Порошенка. Роль президентського муляжа в окрузі може виконати Сергій Кошарук, екс-мер Ковеля, а нині радник волинського губернатора.

«Батьківщина» може знову доручити виборчий похід Олегу Кіндеру, чинному міському голові Ковеля, хоча це також буде гра в піддавки на користь Івахіва.

Якщо голова Держагентства лісових ресурсів Валерій Черняков досі не назбирав грошенят на місце в списку «Свободи», то може спробувати щастя по ковельській мажоритарці.

Також джерела повідомляють, що серйозні наміри здобути депутатський мандат має родина Смітюхів. Проте цього разу місію довірять не путінофілу Григорію, а його брату Іванові, який в 2012 році в ковельському окрузі здобув третє місце із 18,7% підтримки. Кажуть, що за серйозністю намірів Смітюхи готові змагатися в ресурсах із кандидатом від «Континіума».

Також у ролі члена пелотону для виконання спецзавдань в окрузі може взяти участь комсомолець Олександр Кононович.

Округ №22 (м. Луцьк)

Напевно, найцікавіший округ, де зіткнуться інтереси найамбітніших політиків краю.

Президентська ставка в окрузі збігатиметься з позицією олігархів, тому кандидатом від Порошенка, найімовірніше, стане Ірина Констанкевич, заступник голови благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Сам Ігор Палиця, ймовірно, з посади голови Одеської ОДА потрапить у прохідну частину списку Блоку Петра Порошенка.

На потрапляння в прохідну частину списку сподівається й очільник волинських радикалів Володимир Кучер. Якщо ж цього не трапиться, то балотуватиметься мажоритарником від Луцька. А поки ляшківці розглядають по Луцьку кандидатуру Святослава Федіна, гендиректора фірми «Електросервіс».

Як давній соратник Тимошенко зберігає шанси потрапити в список екс-губернатор Григорій Пустовіт. На мажоритарне місце по Луцьку тоді претендуватиме Петро Кравчук, який у 2012 році здобув другу позицію. Якщо Пустовіт не потрапить у список, тоді сам балотуватиметься в окрузі. Адже після виходу з «Батьківщини» Олександра Турчинова вплив Кравчука в партії суттєво зменшився.

Надії на прохідне місце у списку має і очільник волинських свободівців Анатолій Вітів. У іншому випадку – ми побачимо його серед луцьких кандидатів у нардепи.

Від Громадянської позиції свою кандидатуру може висунути місцевий очільник Олександр Кралюк. Або Володимир Красуля, якщо передумає балотуватися по Горохову.

УДАР, у випадку самостійного походу в місті, може представити Андрій Розтока, але без серйозних шансів на успіх. Альтернативним для Розтоки називають горохівський виборчий округ.

Цілком може спробувати свої сили місцевий очільник «Правого сектору» Павло Данильчук. Проте досі невідомо, чи братиме взагалі партія Дмитра Яроша участь у виборах. Офіційно вони посилаються на складну обстановку на фронтах, проте також є проблема з юридичними документами партії. Цілком можливо, що кандидати від ПС йтимуть самовисуванцями із зазначенням місця роботи в громадській організації «Правий сектор».

Найбільшою інтригою цих виборів є можлива участь Бориса Клімчука у виборчих перегонах. З одного боку, в нього є базовий рейтинг, який можна наростити за час виборчої кампанії. З іншого боку, в Ігоря Палиці досі є дуже вагомі аргументи, через які Клімчук знявся з виборів у 2012 році. У разі ж відмови Клімчука від участі у виборах перспективи його політичної кар’єри не будуть райдужними.

Також ймовірно, у Луцьку піде кандидат від команди Яценюка. Ним міг би стати Ігор Гузь. Хоча він також придивляється до Горохівського та Володимирського округів. Стосовно кандидатів від Яценюка в інших округах, то теоретично ними могли б стати партійці «Батьківщини», які не орієнтуються безпосередньо на Тимошенко. Це могли б бути і Валентин Вітер, і Олег Кіндер.

Також у парламентському спринті по Луцьку можуть взяти участь депутатка міськради Олена Голєва, бізнесмен Василь Токарський, депутат Луцької міськради Андрій Осіпов, новоспечений громадсько-політичний діяч Богдан Климчук. У кожного з них своя мотивація та цілі.

Округ №23 (смт Маневичі)

Вибори в Маневичах найбільш прогнозовані. Це ж стосується і довжини списку потенційних кандидатів, адже ніхто не хоче вплутуватися у боротьбу з Єремеєвим, у якого в окрузі «все схвачено». На нього й робитиме ставку президент.

Теоретичну конкуренцію йому може скласти висуванець «Батьківщини» Микола Потапчук. Або Анатолій Грицюк, який вже зараз шукає собі новий політичний бренд.

Попсувати Єремеєву нерви в окрузі могли б Наталія Фірко від УДАРу або Руслан Тимощук від «Правого сектору». Або ж хтось від радикалів Ляшка.


***

Зараз в експертному середовищі ширяться чутки про можливу відмову від балотування Сергія Мартиняка по Горохову та Степана Івахіва по Ковелю. Замість Івахіва, можливо, піде Борис Клімчук, де його інтереси не пересікатимуться з Ігорем Палицею.

Якщо справді олігархи відмовляться від участі в парламентському спринті, це може бути тривожним дзвіночком для всього українського суспільства: олігархи не вірять у довгоживучість найближчої Верховної Ради. А тому воліють поки не витрачатися на вибори, адже через півроку-рік-півтора усіх знову чекає позачергове свято демократії. Олігархів не приваблюють фантоми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спасибо Андрей, толковый материал.
Відповісти
Невже людська рука підніметься проголосувати хоть за когось одного із цієї гоп-компанії??? Дай Боже розуму людям, прошу тебе. Данильчук тут ще так сяк.
Відповісти
а на манеже - одни и те же...
звичайній людині не пройти, навіть дуже чесній, порядній та патріотичній.
Відповісти
це повна несподіванка - серед кандидатів обирати, по серйозному, немає кого'
Відповісти
По Ковелю брєд полнейший.
Відповісти
На співзвучності прізвища та рейтингу партії Ляшка тут може зіграти заступник голови Волинської організації радикалів Олександр Мартинюк, який тривалий час очолював на Волині партію «Реформи і порядок».
Відповісти
Чи є місце для ГУЗЯ???
Відповісти
Що значить Ярослав Мудрик позиціонує себе як представник батьків хлопців, які зараз в Ато. Ярослав Мудрик батько учасника Ато, а ми уже переконались, що крім батьків і добрих людей нашим бійцям ніхто не допоможе, тож батьки і об'єднуються заради допомоги бійцям і ніким себе не " позиціонують".
Відповісти
Ярослав Мудрик нікуди балотуватися не збирається. Це по-перше! По-друге він не позиціонує себе представником батьків учасників Ато. У нашій країні, ніхто крім батьків та просто небайдужих людей бійцям не допоможе. Дякувати Богу, що батькі об'єднуються, підтримують один одного, роблять реальні дії для допомоги бійцям. І те що Ярослав Мудрик представляє інтереси батьків, не означає, що він кимось себе позиціонує, він просто хоче допомогти своєму сину та іншим бійцям, які захищають нашу Батьківщину.
Відповісти
А згадайте цікаву, креативну, щиру і чесну передвиборчу програму і агітацію Віктора Федосюка. "Україна або смерть!" - визнайте, що у цьому було щось пророче. Дайте цьому чоловікові, та і можливо усім нам, ще один шанс. Він щирий патріот, не заплямований партійними інтригами та не має негативного політичного іміджу. Його не можна запідозрити у корисливих мотивах. І на скільки я пам'ятаю, то у попередніх виборчих перегонах він увійшов до п'ятірки лідерів, лиш трішки поступившись Олені Голєвій. Його передвиборча кампанія була визнана найефективнішою за показниками: витрачені кошти - результат. Усі, хто зайняв попередні місця, витратили на вибори у кількасот більше коштів. Подумаємо над цією кандидатурою?
Відповісти
Одні старі. Де нові люди? По Луцьку пропоную Лапіна з Айдару в нардепи!
Відповісти
Останні новини
Назвали ймовірних кандидатів у нардепи на Волині
28 серпень, 2014, 15:32