Волинський хліб - один із найдорожчих

Волинський хліб - один із найдорожчих
За даними статистики, ціна на хліб у Волинській області – одна з найвищих в Україні.

Про це говорили під час наради з керівниками борошномельних та хлібопекарських підприємств з питань стабілізації цінової ситуації на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів, що відбулася 17 вересня у приміщенні облдержадміністраціїповідомляє Волинська правда.

Дорожчий хліб тільки у Київській і Тернопільській областях.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко наголосив, що хліб був і є стратегічним продуктом, тому обов’язок влади – подбати, щоб його вартість не була тягарем для сімейного бюджету.

Горбенко запевнив, що причиною такої ситуації стала зупинка виробництва борошна на КХП №2 у липні.

Відтак, аграрії закупляли борошно за межами області.

За словами керівника департаменту агропромислового розвитку, закупівельні ціни на борошно на Волині практично зрівнялися з комерційними.

Що цікаво, загалом ціни на борошно у торгівельній мережі Волинської області – одні з найнижчих в Україні.

Юрій Горбенко розповів, що ціни на хліб найбільше зросли на потужних підприємствах, які займають монопольне становище на ринку.

Серед таких: ТЗОВ "Володимир-Волинський хлібокомбінат", ПАТ "Теремно-хліб", ПрАТ "Нововолинський хлібозавод" і "Волиньторгхліб".

Найнижчі ціни у ТОВ "Ковельський хлібокомбінат" та "Хлібокомбінат Любешівської райспоживспілки".

Горбенко зауважив, що підприємства встановлюють практично максимальний рівень торгівельної надбавки, і попросив виробників переглянути націнки на хліб.

В.о. голови Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий розповів, що його відомство направило вимоги про недопущення завищення цін ПАТ "Теремно-хліб", ТзОВ "Володимир-Волинський хлібозавод" і "Волиньторгхліб".

За його словами, найбільшим монополістом області є "Теремнохліб", на долю якого припадає 50 % обсягів споживання. Також на окремих районах монополію зберігають "Ковельський хлібозавод" і "Нововолинський хлібозавод".

Луговий розповів, що наразі розпочали справу проти "Теремнохліб" щодо зловживання монопольним становищем на ринку, зокрема, необгрунтованого підвищення цін. Адже при однаковій ціні на борошно власного виробництва ціна на хліб у ПАТ "Теремнохліб" і, наприклад, Ковельського хлібокомбінату відрізняється в рази.

Крім того, заступник начальника Головного управління Міндоходів у Волинській області Мирослава Конечна зазначила, що, поряд із завищенням цін, ряд підприємств-виробників хліба використовує всі можливі схеми для мінімізації суми податків і зборів.

Працівники багатьох підприємств отримують значно нижчу від мінімальної зарплату, - додала Мирослава Конечна.

Своєю чергою, голова правління ПАТ "Теремнохліб" Андрій Тищенко нарікає на здорожчання собівартості продукту.

Підприємець зрівняв показники 2013 і 2014 років: за його даними, вартість борошна вищого ґатунку зросла на 51 %, борошна першого сорту – на 47 %, дріжджів – на 41 %, бензину – на 57 % і так далі.

"Сподіваюся, я відповів на питання, чому у нас дорожчає хліб", - наголосив представник "Теремнохліб".

Виробники скаржаться на втрати від перевезень, мовляв, витрати перевищують прибутки, коли хліб завозять у невеликі населені пункти.

Представники хлібопекарських підприємств зазначають, що, за офіційними даними, 60 % виробництва хліба знаходиться у тіні.

Власник ТзОВ "Ковельський хлібокомбінат" Іван Смітюх стверджує, що держава обмежує монополістів, адже їм стає важче конкурувати з невеликими пекарнями, які платять значно менші податки, а виробляють та реалізують не набагато менші обсяги хліба.

Тим часом хліб на Волині продовжує дорожчати. У серпні-вересні хлібопекарські підприємства вкотре підняли ціну на стратегічний продукт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і найсмачніших
Відповісти
Останні новини
Волинський хліб - один із найдорожчих
17 вересень, 2014, 14:05