Оприлюднили текст Мінського Меморандуму

Оприлюднили текст Мінського Меморандуму
Організація з безпеки і співробітництва в Європі оприлюднила текст Меморандуму з врегулювання ситуації на сході України.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Першим пунктом документа, доступного на сайті ОБСЄ, позначено, що "припинення застосування вогню вважається спільним".

Меморандумом передбачено відведення великокаліберної зброї на відстань щонайменше 15 км з кожного боку, "у тому числі з населених пунктів, що дасть змогу створити зону припинення застосування зброї завширшки щонайменше 3 км (зону безпеки)".

"Відвести від лінії зіткнення сторін артилерійські системи калібром понад 100 мм на видалення їх максимальної дальності стрільби, зокрема: 100 мм гармата МТ-12 - 9 км; 120 мм міномети - 8 км; 122-мм гаубиця Д-30 (2С1 "Гвоздика") - 16 км; 152 мм 2С5 "ГІАЦИНТ-С" (2С3 "Акація", 2С19 "Мста-С", 2А65 "Мста-Б") - 33 км; РСЗВ 9К51 "Град" - 21 км; 9К57 "Ураган" - 36 км; 9К58 "Смерч" - 70 км; РСЗО "Торнадо-Г" - 40 км; РСЗВ "ТОРНАДО-У" - 70 км; РСЗО "ТОРНАДО-С" - 120 км; тактичні ракетні комплекси - 120 км", - зазначається у документі.

Це озброєння має бути відведено від лінії зіткнення сторін, яка сформувалася станом на 19 вересня, протягом доби з часу підписання Меморандуму - 20 вересня.

Документ також запроваджує заборону на польоти бойової авіації, у тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Крім того, запроваджується заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів.

Ще одним пунктом позначено виведення всіх іноземних озброєних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Як повідомлялося, в ніч на 20 вересня учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську Меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня.

Підписи під документом поставили спецпредставник ОБСЄ з питань врегулювання ситуації в Україні Хайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, посол РФ в Україні Михайло Зурабов, а також так звані "прем'єр-міністри" терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Мінськ, АТО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.