Партизанський музей у Лопатні: уламок ідеології чи місце пам’яті героїв?

Партизанський музей у Лопатні: уламок ідеології чи місце пам’яті героїв?
Одне з небагатьох місць на Волині, якими ще в радянський час вшановували загиблих у Другій світовій війні, і де не обмежилися рядовим обеліском - Музей партизанської слави в урочищі Лопатень, що на території Ківерцівського району Волині. Комплекст створений на реальному місці розташування загону радянських партизан.

Як розповів працівник музею Андрій Филюк, музей був створений у 1967 році. Тоді виділили кілька гектарів для музею. Сьогоднішня його площа сягає майже 12 гектарів.

За словами музейника, місце вибрали не даремно. Саме на цій ділянці лісу розташовувалися партизанські загони під керівництвом Дмитра Медведєва, Віктора Карасьова та інших, землянки яких і почали відновлювати у шістдесятих.

Коли створювали комплекс, то вирішили не тільки відродити побут партизан, а й зробити алею слави. Зараз вона розташовується при вході на територію. Вздовж алеї висять портрети партизанів та розвідників.





















В кінці алеї - обеліск Слави. За словами музейника, тут розташовувався загін під командуванням Медведєва. Поруч із обеліском знаходяться відновлені землянки, партизанський колодязь та партизанська піч, де варили їжу.












Окрім партизанської інфраструктури, на території комплексу знаходиться хата лісівника, в якій відтворений давній побут.














Окрім експозицій просто неба Лопатенський комплекс містить у своєму складі музей, де виставлені речі партизанів: засоби зв'язку, зброя, одяг, документи, фотографії.

У виставкових кімнатах влаштовані дві діорами. Сам будинок збудований ще в 1967 році, але за останні роки його суттєво відновили.

В тому ж приміщенні розміщується експозиція Музею волинського лісу, а біля будівлі - екологічна стежка з описом рослин, дерев, ягід, грибів.














Раніше музей дуже часто відвідували. Сюди звозили дітей зі шкіл, приїжджали самі ветерани. Але останніми роками людей небагато, хоча час від часу екскурсійні автобуси таки завертають в урочище.

На виході з комплексу знаходиться зупинка з панно на партизанську тематику. До речі, сама зупинка дуже чиста й охайна. Працівник музею Филюк зазначив, що тут також прибирають і періодично фарбують.




Текст і фото Олександра КОТИСА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: музеї
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Партизанський музей у Лопатні: уламок ідеології чи місце пам’яті героїв?
09 травень, 2012, 09:50