Стир піниться від прального порошку?

Стир піниться від прального порошку?
У мікрорайоні Вишків у річку Стир стікає піна невідомого походження: екологи припускають, що це рештки мийних засобів, які містять фосфати.

Про це пишуть Відомості.UA за 10 травня.

До журналістів звернулися місцеві мешканці і розповіли, що в районі очисних споруд «Луцькводоканалу» в Стир стікає піна невідомого походження.

Ситуацію прокоментував начальник відділу екологічного контролю атмосферного повітря, поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Держекоінспекції Анатолій Франчак.

«У квітні ми брали проби води у Стиру поблизу очисних споруд. Як встановили спеціалісти нашої лабораторії, перевищення гранично допустимих норм скидів немає. До того ж дозволи на них у «Луцькводоканалу» є», – сказав Франчак.

Еколог зазначив, що піна могла утворитися внаслідок зливу у річку води з мийними засобами, які містять фосфати. Адже очисні споруди у Луцьку розраховані на біологічне очищення побутових стоків. Сюди не входять мийні засоби.

Довідка

На сьогодні майже 40 країн світу вже давно відмовилися від застосування фосфатних пральних порошків, які спеціалісти називають «домашнім міні-Чорнобилем».

В Україні наразі з такою відмовою не поспішають. Хоча на словах і профільне міністерство, і депутати Верховної Ради не проти, аби заборонити використання фосфатних порошків.

Депутати у червні 2010 року навіть ухвалили постанову «Про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів».

Масове використання фосфатних порошків, за твердженням спеціалістів, призводить до забруднення прісноводних водойм отруйними синьо-зеленими водоростями та загибелі риби.

Більшість прісноводних водойм уже непридатні для водопостачання населенню.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стир піниться від прального порошку?
10 травень, 2012, 10:44