Forbes: найгарніші вокзали світу. ФОТО

Forbes: найгарніші вокзали світу. ФОТО
Багато з найкрасивіших вокзалів світу збудували наприкінці XIX століття, в золоту еру, коли подорож потягом була чимось новим і цікавим.

Тоді вокзали були не просто транспортними вузлами, але були символами цілих імперій, архітектурними та інженерними ноу-хау, на які сьогодні прагнуть подивитися навіть ті, хто не збирається на поїзд, - пише Forbes.ua.

1. Центральний вокзал Антверпена, Бельгія (Antwerp Central Station, Belgium)

Коли споруда цієї розкішної, в стилі необароко, будівлі була в 1905 році завершена, її стали критикувати за зайву марнотратність. В оформленні було використано більше 20 різних видів каменю і мармуру

2. Вокзал Сент-Панкрас, Лондон (St. Pancras Station, London)

Неоготичний фасад вокзалу з червоної цегли почав збирати захоплені відгуки відтоді, як тільки його відкрили в 1868 році. Потім минуло декілька років запустіння, і лише в другій половині XX століття вокзал отримав величезні інвестиції в розмірі 800 мільйонів фунтів стерлінгів, на які його повністю відреставрували.

Це одна з найкрасивіших вікторіанських пам'яток Лондона.


3. Cnанція Сіркеджі, Стамбул (Sirkeci Train Station, Istanbul)


Побудована в 1890 році в якості кінцевої станції поїзда Orient-Express, який відправлявся з Парижа, ця будівля в османському стилі модерн особливо приваблює своїм фасадом. Смужки червоної цегли оточують широкий вхід, а барвисті вітражі на вікнах створюють бризки кольору всередині будівлі.

4. Залізничний вокзал Аточа, Мадрид (Atocha Railway Station, Madrid).

З відкриттям нового терміналу в 1992 році місцеві жителі вирішили відновити стару станцію, прикрасивши її красивим тропічним садом із пальмових дерев, які сягають високого скляного даху, і невеликим басейном для черепах.

5 Юніон-Стейшн, Лос-Анджелес (Union Station, Los Angeles).

У роботі над проектом цієї будівлі батько і син Джон і Дональд Паркінсони використовували змішання іспанського колоніального стилю і сучасного на той момент стилю ар-деко. Висока біла колоніальна стеля вокзалу нагадує стару Каліфорнію, в той час як його головний зал очікування розкішно декорований пофарбованою деревиною по стінах і різнокольоровими мармуровими вставками на підлозі.


6. Залізничний вокзал Сан-Бенту, Порту, Португалія (Railway station Sao Bento, Porto, Portugal)

Вокзал зовні нагадує паризьку архітектуру XIX століття, з мансардним дахом і кам'яним фасадом.

7. Вокзал Чхатрапаті-Шиваджи, Мумбай, Індія (Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, India)

Британський архітектор Ф.В. Стівенс прислухався в роботі над цим проектом до місцевих майстрів для того, щоб розбавити вікторіанську неоготику індійськими архітектурними традиціями. Спочатку названий на честь королеви Вікторії вокзал незабаром став важливим культурним та історичним символом Мумбая, а також транспортним вузлом, який використовують близько трьох мільйонів пасажирів щодня.


8. Станція Саутерн-Кросс, Мельбурн (Southern Cross Station, Melbourne).

Цей вокзал став називатися Саутерн-Кросс після складної модернізації в 2005 році, раніше носив назву Спенсер Стріт. Його хвилястий дах простягається на цілий квартал і нагадує плаваючу в повітрі ковдру, встановлену на Y-подібних колонах.

9. Станція Канадзава, Японія (Kanazawa station, Japan).

Занадто сучасний дизайн входу на вокзал Канадзава спочатку стривожив місцевих жителів. Дерев'яні колони ручної роботи і скляний купол у вигляді парасольки ніби стикалися з традиційною архітектурою старого міського палацу (найкраще збереженого під час війни), в якому в 2005 році розмістився сам вокзал. Однак незабаром станція стала настільки популярною серед фотографів і туристів, що сподобалася і скептикам, які зненацька побачили всю красу споруди.

10. Центральний вокзал, Нью-Йорк (Grand Central Station New York).

Цей найбільш кінематографічний вокзал було побудовано на початку XX століття. Він просто переповнений сліпучими архітектурними деталями. Починаючи з гігантського годинника Тіффані на одному з фасадів і закінчуючи куполоподібною золотисто-блакитною стелею, розфарбованою астрономічними фігурами і розсипом зірок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже сподобалися вокзали Мадриду і Індії. Дякую за гарний настрій! )))) Медалька тому, хто додав! )))))
Відповісти
а де ж Луцький вокзал??????
Відповісти
Класний Індія та Австралія.
Відповісти

А розгляньте вокзал залізничний міста Ковель
на світлинах і поштівках початку двадцятого століття.... Пречудова була будівля, можливо один з найкращих вокзалів на західній Україні. Сильно понищена як німецькими так і радянськими бомбами і снарядами у Другу світову. На превеликий жаль декілька років тому реставраційні роботи на цій будівлі виконали не професійно.
Відповісти
Вокзал у Ковелі у 1944 році було знищено повністю. "Постаралися" радянські війська, які бомбили залізничний вузол. Реконструкція станції і вокзалу відбувалася не кілька років тому, а в 2001 р.
Відповісти